Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ- ERICH FROMM

Η Ουρανία Τουτουντζή μετέφρασε το αριστούργημα Η Τέχνη της Αγάπης του μεγάλου φιλοσόφου Erich Fromm και χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το βιβλίο, που εξυμνεί την αγάπη, βρίσκεται στα χέρια μου και στην βιβλιοθήκη μου!Τον Erich Fromm τον γνώρισα όταν ήμουν φοιτήτρια, μιας και είχαν πέσει στα χέρια μου κάποιες σημειώσεις του δασκάλου μου κατά τη διάρκεια του Μεταπτυχιακού μου! Χαίρομαι που έχω στην διάθεσή μου ήδη 3 έργα του και μάλιστα επετειακές εκδόσεις για τα τόσα χρόνια των βιβλίων του που βρίσκονται στην κυκλοφορία!

Πριν ξεκινήσω το διάβασμα που γεννήθηκε το ερώτημα αν όντως υπάρχει κάποια Τέχνη για την Αγάπη?Τι είναι η Αγάπη, ποιους επιλέγουμε να αγαπάμε, γιατί θέλουμε να μας αγαπάνε πολύ και τέτοια! Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι διψάμε για αυτήν! 

»Η αγάπη μας καθορίζει! Είναι η μοναδική απάντηση στο ζήτημα της ανθρώπινης ύπαρξης!» Erich Fromm..

Διάβασα στην Εισαγωγή πως το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί σε 34 γλώσσες και πως είναι το μοναδικό βιβλίο περί αγάπης που έχει δημοσιευτεί σε τόσες χώρες! Ήθελα πολύ να δω τι έκρυβε μέσα του και εγώ!
Είναι η αγάπη άραγε Τέχνη?


Μα τι λέει ο συγγραφέας σκέφτηκα..Διδάσκεται η αγάπη, μαθαίνεται? Δεν είναι να την έχεις μέσα σου καλλιεργημένη από τα παιδικά σου χρόνια? Δεν είναι έμφυτη? Απαιτεί γνώση και προσπάθεια το να μάθεις να αγαπάς?Και αν ναι τότε ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να μας την διδάξει?Τεράστιο ζήτημα! Κάποιες πρόχειρες σκέψεις μου με οδήγησαν στο συμπέρασμα πως οι πρώτοι άνθρωποι που μας διδάσκουν την αγάπη από την κούνια είναι οι ίδιοι οι γονείς μας αφενός και αφετέρου το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον! Έπειτα μεγαλώνοντας η αγάπη μας διδάσκεται στο σχολείο από τους καθηγητές, τα βιβλία μας, τους φίλους μας και τα συναφή! 
Ο Erich Fromm αναπτύσσει μια φιλοσοφία ιδιαίτερη γύρω από το ζήτημα αυτό που έχει τεράστιο ενδιαφέρον και πολύ τροφή για σκέψη και συζήτηση αλλά και για εσωτερική αναζήτηση! Όπως πολύ σωστά σημειώνει στον πρόλογό του ο συγγραφέας..

»Αυτό το βιβλίο θα είναι μια απογοητευτική εμπειρία για όποιον περιμένει να βρει εδώ εύκολες οδηγίες για να μάθει την τέχνη της αγάπης!»

Θα σημειώσω εγώ λέγοντας πως μπορεί να μην δίνει οδηγίες αλλά σίγουρα μας βοηθά να αναγνωρίσουμε την αγάπη μέσα στην ζωή μας!  Γιατί θεωρούμε πολλά πράγματα δεδομένα και τα περνάμε αψήφιστα, χωρίς να τα δώσουμε την αξία που τους αρμόζει! Τα περισσότερα είναι αγάπη γύρω μας! Το ζήτημα είναι εμείς πως τα αντιλαμβανόμαστε!Αν δεν αναπτύξουμε οι ίδιοι πρώτα την προσωπικότητά μας έτσι ώστε να φτάσουμε σε έναν δημιουργικό προσανατολισμό τότε όλες μας οι προσπάθειες να ανακαλύψουμε την αγάπη θα είναι καταδικασμένες!
Τα υπόλοιπα σε αφήνω να τα ανακαλύψεις μόνη σου! Άλλωστε σε τέτοιου είδους βιβλία τα λόγια είναι περιττά! Ο καθένας παίρνει εντελώς διαφορετικό μήνυμα! 

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Στο mamasnpapas.gr θα δεις σκιαγραφημένο τον χαρακτήρα μου αλλά και την καθημερινότητά μου με τα παιδιά, σκέψεις προσωπικές δικές μου, παιδικές παραστάσεις μέσα από τα μάτια μας, προτάσεις βιβλίων για παιδιά, για γονείς και ενήλικες, τα playdates και τα parties μας, αγαπημένες μου συνταγές, μυστικά ομορφιάς για τη μαμά και τα αγαπημένα μου Vegetal προιόντα, κατασκευές και εύκολα Diys, crochet patterns, τα ταξίδια μας και τις εξορμήσεις με το φουσκωτό. Είναι ένα Family Blog και χαίρομαι πολύ που πήρα την απόφαση να το δημιουργήσω!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.