Κολυμβητήριο οφέλη και ανάπτυξη!

Η εποχή της Άνοιξης είναι ίσως η πιο κατάλληλη για να ξεκινήσει το παιδί σου κολυμβητήριο, παρότι οι ειδικοί τονίζουν πως το κολυμβητήριο είναι κατάλληλο και τους χειμερινούς μήνες του χρόνου! Αγαπάμε το κολύμπι οικογενειακώς και ο Ντίνος, ειδικά, έχει στενή σχέση με αυτό. Κολυμπάει από τα δύο χρόνια της ζωής του και είναι σίγουρα μια από τις πιο αγαπημένες του δραστηριότητες! Σήμερα, λοιπόν, σου μιλώ για την κολύμβηση, το κολυμβητήριο, τα οφέλη του αλλά και πως συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των παιδιών! Κολυμβητήριο οφέλη και ανάπτυξη λοιπόν!

Κολύμβηση από μικρή ηλικία!

Το νερό είναι σίγουρα κάτι που τα παιδιά μου λατρεύουν. Φαντάζομαι τα περισσότερα παιδιά αρέσκονται να κολυμπούν και να πλατσουρίζουν, με κάποιες εξαιρέσεις στις προτιμήσεις όπως συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα άλλωστε. Ο Ντίνος, ένα παιδί γεμάτο ενέργεια και ζωντάνια, από μικρή ηλικία βρίσκεται στο χώρο των δραστηριοτήτων. Ξεκίνησε κολύμβηση όταν ήταν 2 χρονών και κάτι, μόλις γεννήθηκε η αδερφή του δηλαδή.

Ήταν μια δραστηριότητα που απολάμβανε πολύ και μια ώρα που περνούσε αποκλειστικά και μόνο μαζί μου. Είχε ανάγκη αυτή την αποκλειστικότητα ως πρώτο παιδί και ακόμα και τώρα, 5 χρόνια μετά, θυμάται αυτές τις στιγμές μας με πολλή αγάπη!

Η παρότρυνση της παιδιάτρου μου!

Από τότε που μετακομίσαμε στην Αττική, σύμβουλός μου χρυσός ως μαμά μόνη στα »ξένα» είναι η παιδίατρός μας. Η Βασιλική Δημοσθένους, είναι μια εξαιρετική γιατρός που τα παιδιά μου λατρεύουν. Κυριολεκτικά, όμως. Το ίδιο την λατρεύω και εγώ και χαίρομαι τόσο πολύ που βρίσκεται στη ζωή μας. Γνωρίζοντας τον Ντίνο όταν ήταν 2 χρονών πια, και βλέποντας πόσο υγιές και ζωντανό παιδί είναι, με παρότρυνε να τον ξεκινήσω κολύμβηση για τους λόγους που θα σου αναφέρω παρακάτω.

Μια ώρα, 3 φορές την εβδομάδα αποκλειστικά μόνο για μένα και τον Ντίνο!

Ο στόχος μου αρχικά ήταν να αποφευχθούν εντάσεις με τον ερχομό της Αναστασίας στην οικογένεια. Ήθελα ο Ντίνος να αισθάνεται το ίδιο μοναδικός όσο και πριν. Να μην αισθάνεται πως βρίσκεται σε δεύτερη θέση, επειδή η αγκαλιά της μαμάς θα είχε τις περισσότερες ώρες της ημέρας ένα μωράκι μέσα. Ήθελα να κάνουμε κάτι μαζί. Μόνο εμείς οι δύο. Μπορεί εγώ να μην κολυμπούσα μαζί του αλλά είχα την αποκλειστική φροντίδα όσον αφορά το κολυμβητήριο. Και τις περισσότερες φορές, μετά την κολύμβηση ακολουθούσε και μια βόλτα ή ένα παιχνίδι μόνο οι δυο μας.

Ακολούθησε και η μικρή Αναστασία αργότερα στα ίδια χνάρια του αδερφού της. Και φέτος, ύστερα από μια απουσία 2 χρόνων από την πισίνα και τα δύο μου παιδιά κολυμπούν 3 φορές την εβδομάδα. Είναι ένα ραντεβού που δεν το ξεχνούν ποτέ τα ίδια τα παιδιά. Μετρούν τις μέρες μέχρι την επόμενη που θα βουτήξουν. Ο Ντίνος στην μεγάλη πισίνα και η Stacy στην μικρή προς το παρόν. Και εγώ να τους καμαρώνω από την κερκίδα 45 ολόκληρα λεπτά.

μαμά σε παρακολούθηση!

Τι χρειάζεσαι για το κολυμβητήριο?

Σκουφάκι, γυαλιά, παντόφλες κολυμβητηρίου, μαγιό κολυμβητηρίου, μπουρνούζι!

Κολυμβητήριο οφέλη και ανάπτυξη!

Στην συζήτηση που είχα με την παιδίατρό μας, δεν θα ξεχάσω πόσα οφέλη είχε αρχίσει να μου σημειώνει όσον αφορά το κολύμπι. Ειδικά αναφερόμενη στο κολύμπι σε ανοιχτή πισίνα, για να γλιτώσουμε και καμιά extra ωτίτιδα καταλαβαίνεις! Θα αναφέρω τα πιο σημαντικά που κράτησα εγώ που και τα δύο μου παιδιά χαίρουν άκρας υγείας.

  • κατ’ αρχήν δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Ας ξεκινήσω από αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να σπάσει πόδι ή χέρι το παιδί όπως σε άλλα αθλήματα. Βέβαια, εμείς αγαπάμε πολύ την καλαθοσφαίριση και ευτυχώς 2 χρόνια τώρα δεν έχουμε τραυματιστεί.
  • τα παιδιά γεννιούνται έχοντας φυσική προδιάθεση στο νερό και όσο πιο νωρίς έρθουν σε επαφή με αυτό, τόσο πιο γρήγορα και εύκολα θα μάθουν να κολυμπούν ή να μην φοβούνται το νερό.
  • η κολύμβηση επηρεάζει ευνοϊκά την λειτουργία της καρδιάς, η πίεση και η αντίσταση του νερού επιδρούν στους πνεύμονες και στο κυκλοφορικό σύστημα.
  • βοηθά τα παιδιά που έχουν βρογχικό άσθμα και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της νόσου. Δεν ευνοείται η ενδυνάμωση του βρογχόσπασμου λόγω των υδρατμών που εισπνέει το παιδί και του θερμού αέρα, κάτι που ίσως να συμβαίνει όταν το παιδί αθλείται σε άλλη δραστηριότητα.
  • το παιδί θα δυναμώσει από τους πρώτους κιόλας μήνες. Θα του ανοίξει η όρεξη σίγουρα, αν είναι λιγόφαγο. Το παρατήρησα με την μικρή μου κόρη αυτό και σου το εγγυώμαι.

Συνεχίζω…

  • συμβάλλει σημαντικά στη σωστή στάση του σώματος λόγω των ρυθμικών κινήσεων που επαναλαμβάνονται και το ότι το σώμα είναι τεντωμένο και οριζόντιο μέσα στο νερό. Παιδιά που εμφανίζουν λάθος στάση σώματος και αδυναμίες ξεκινούν κολύμπι για την βελτίωση της.
  • πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η εκτόνωση και η αποβολή του στρες. Εγώ μόνο που το έχω εικόνα μπροστά μου, το ότι τα παιδιά μου κολυμπούν αμέσως ξελαφρώνω. Ξεφυσώ και ηρεμώ που τα βλέπω να κολυμπούν με την καθοδήγηση των προπονητών τους. Φαντάσου πόση ανακούφιση και αποσυμπίεση αισθάνονται εκείνα μέσα στο νερό.
  • προάγει την ευγενή άμυλα, καλλιεργεί το αθλητικό πνεύμα, ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους, μαθαίνουν να μην φοβούνται το νερό και αισθάνονται περισσότερη σιγουριά όσο μαθαίνουν να κολυμπούν καλύτερα χρόνο με το χρόνο.
  • παιδιά που εκδηλώνουν άγχος, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και ελλειμματική προσοχή βελτιώνονται στην αυτοσυγκέντρωση και μαθαίνουν πως να θέτουν στόχους!

Αυτούς τους λόγους σίγουρα θα τους βρεις και σε πολλά άρθρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ωστόσο εγώ συγκράτησα εκείνους που είδα μέσα από την προσωπική μου εμπειρία να έχουν όντως οφέλη στα παιδιά μου. Θα αναφέρω έναν ακόμη τελευταίο που θεωρώ απίστευτα σημαντικό!

Δικαιολογητικά για την εγγραφή

Τα Δημοτικά κολυμβητήρια συνήθως ζητούν πρόσφατο χαρτί από την παιδίατρο που να συμπεριλαμβάνει αποτελέσματα Tripplex, υπεύθυνη δήλωση και από τους δύο γονείς ότι επιτρέπουν στο παιδί να κολυμπήσει στην πισίνα, ένας λογαριασμός που να αποδεικνύει την μόνιμη κατοικία, 1 πρόσφατη φωτογραφία του παιδιού!

Τα παιδιά μαθαίνουν να συμπεριφέρονται μέσα στο νερό!

Πόσες φορές έχουμε ακούσει να πνίγονται παιδιά στις θάλασσες? Πόσα καλοκαίρια δεν έχει μαυρίσει η ψυχή μας. Ο πνιγμός είναι βουβός, αθόρυβος και όντως είναι. Είναι από τις βασικές αιτίες θανάτου από ατύχημα στην παιδική ηλικία.

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να ξέρει πως πρέπει να συμπεριφερθεί μέσα στο νερό. Να κολυμπά άνετα και όχι με στρες. Το κολύμπι δεν είναι μόνο επίδειξη και γνώση κολυμβητικών κινήσεων. Είναι άνετη και σωστή συμπεριφορά μέσα στο νερό.

Γιατί θα πηγαίνω τα παιδιά μου και τον χειμώνα στο κολυμβητήριο!

Οι περισσότεροι γονείς φοβόμαστε να συνεχίσουμε το κολύμπι τους χειμερινούς μήνες στην ανοικτή πισίνα. Εμείς κολυμπάμε σε εξωτερική πισίνα πια, αν και τα πρώτα χρόνια ο Ντίνος πήγαινε σε κλειστή ιδιωτική. Η παιδίατρος μου είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος και πως είναι καλό να συνεχίσει και τους χειμερινούς μήνες γιατί θα τα δω να αρρωσταίνουν λιγότερο. Ο Ντίνος κάθε Γενάρη και Φλεβάρη αρρωσταίνει. Είναι οι μήνες που ξέρω πως θα πάρει σίγουρα αντιβίωση, γιατί έχει ευαισθησία στο αναπνευστικό και αν η βρογχίτιδα μας χτυπήσει την πόρτα ο δρόμος είναι μονόδρομος που λένε.

Χειμώνα στο κολυμβητήριο?

Έχω ακούσει από φίλους γονείς που τα παιδιά τους κολυμπούν τον χειμώνα, ότι μειώνεται αισθητά το μπούκωμα στη μύτη, η καταρροή και οι ιώσεις με βήχα. Πολύ σημαντικοί λόγοι για να το συνεχίσουμε δεν νομίζεις? Σκέφτομαι από τώρα πως θα πρέπει να τους ντύνω πολύ καλά, με σκουφιά και κασκόλ μετά το μπάνιο στα αποδυτήρια και εννοείται να τους στεγνώνω πολύ καλά τα μαλλιά. Θα προμηθευτώ και ισοθερμικά φανελάκια και νομίζω πως θα είμαστε μια χαρά. Ο μόνος παράγοντας που θα μας σταματήσει είναι σίγουρα η βροχή.

Κολυμβητήριο οφέλη και ανάπτυξη εν κατακλείδι!

Το κολυμβητήριο έχει σίγουρα πολλά οφέλη και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Όλες οι δραστηριότητες έχουν να προσφέρουν πολλά στο παιδί. Η επιλογή δραστηριότητας μετά από κάποια ηλικία, που το παιδί έχει προτιμήσεις, είναι καλό να επιλέγεται από το ίδιο το παιδί. Να είναι μια ευχάριστη παύση από το διάβασμα και την ρουτίνα της εβδομάδος. Να το ευχαριστεί και να περιμένει με προσμονή την ημέρα που έχει δραστηριότητα!

Τα παιδιά μου έχουν τις προτιμήσεις τους πια. Είναι σε ηλικία που επιλέγουν και κάποιες φορές αμφιταλαντεύονται. Το κολύμπι προς το παρόν είναι σταθερή αξία στη ζωή μας. Κι εγώ είμαι διατεθειμένη πάντα να τους ‘τρέχω’. Ξέρω, κουραζόμαστε όλοι μας πολύ! Αλλά είναι ευχαρίστησή μας πιστεύω. Έτσι δεν είναι?

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Εύη.

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Στο mamasnpapas.gr θα δεις σκιαγραφημένο τον χαρακτήρα μου αλλά και την καθημερινότητά μου με τα παιδιά, σκέψεις προσωπικές δικές μου, παιδικές παραστάσεις μέσα από τα μάτια μας, προτάσεις βιβλίων για παιδιά, για γονείς και ενήλικες, τα playdates και τα parties μας, αγαπημένες μου συνταγές, μυστικά ομορφιάς για τη μαμά και τα αγαπημένα μου Vegetal προιόντα, κατασκευές και εύκολα Diys, crochet patterns, τα ταξίδια μας και τις εξορμήσεις με το φουσκωτό. Είναι ένα Family Blog και χαίρομαι πολύ που πήρα την απόφαση να το δημιουργήσω!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.