Village Summer Days 2019

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του καλοκαιριού και οι ημέρες κυλούν σαν νεράκι! Είμαστε στο χωριό εδώ και ένα μήνα σχεδόν και τα παιδιά είναι ξετρελαμένα! Εντελώς ξετρελαμένα όμως! Αν έχεις χωριό καταλαβαίνεις απόλυτα τι σου λέω τώρα! Village Summer Days 2019 λοιπόν ή αλλιώς οι φετινές μας μέρες στο χωριό!

village days 2019
village summer days 2019

Τα παιδιά χρειάζονται ελευθερία!

Ξεκινώ λέγοντας αυτό. Τα παιδιά μας είναι πιεσμένα! Το καλοκαίρι χρειάζονται απόλυτη ελευθερία, ξεκούραση και παιχνίδι μέχρι να βαρεθούν. Αν ποτέ βαρεθούν δηλαδή από το παιχνίδι τα παιδιά μας! Τα δικά μου τα παιδιά αισθάνομαι ότι φέτος πιέστηκαν πολύ! Ίσως να έχεις διαβάσει εδώ κάποιες σκέψεις μου και ίσως να έπεσε το μάτι σου επάνω στην γρίπη που περάσαμε φέτος! Όπως και να έχει, κάθε Ιούλιο και Αύγουστο εξαφανιζόμαστε από την πόλη! Οι φίλοι μας στην Αθήνα κάνουν μαύρα μάτια να μας δούνε και όταν επιστρέφουμε κάνουμε τις μεγαλύτερες αγκαλιές!

village
village

Τις ημέρες στο δικό μου χωριό τον Ιούλιο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη και δίπλα στην Χαλκιδική, τις περιμένουν πως και πως! Ξέρουν πως αυτός ο μήνας του χρόνου είναι απόλυτα αφιερωμένος στο μέρος αυτό! Ανυπομονούν να συναντήσουν την γιαγιά μου, την πρόγιαγιά τους δηλαδή, τα ξαδέρφια τους, τις θείες τους και τους φίλους τους στο χωριό. Είναι ένας μήνας γεμάτος χαλάρωση, ωραίες εικόνες στο δασύλλιο, παιχνίδι στην πλατεία του χωριού, νόστιμο φαγητό από τα χεράκια της γιαγιάς μου, ποδήλατο μέχρι τελικής πτώσεως και για ύπνο αργά τη νύχτα!

village
village days

Village Summer Days 2019 και μαζεύουμε όμορφες εικόνες!

Σου έχω μιλήσει τουλάχιστον άλλες δυο φορές στο blog για τις ημέρες μας στο χωριό. Για το πόσο πολύ απολαμβάνουμε το σπίτι της μαμάς μου, την παρέα της γιαγιάς μου και όλα τα συναφή. Πρώτη φορά έγραψα το 2017 για το χωριό μου και άλλη μια αμέσως την επόμενη χρονιά!Φέτος, ήταν ακόμα πιο απολαυστικά γιατί τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει πολύ! Είναι ανεξάρτητα πια, όσον αφορά τον ύπνο, το φαγητό και την ένδυσή του. Μόνα τους ετοιμάζουν πρωινό ή απογευματινό, μόνα τους κάνουν μπάνιο, μόνα τους διαλέγουν τα ρούχα τους. Επίσης, μόνα τους μαζεύουν ότι λερώνουν! Αυτό είναι εξίσου σημαντικό γιατί ξέρουν πως βοηθούν πάρα πολύ τη μαμά τους!

village days

Ένα ακόμη hashtag για τις ημέρες στο χωριό #foreststories!

village days

Αισθάνομαι τόσο τυχερή που έχω τόσο όμορφο χωριό! Μπορεί να μην είναι παραθαλάσσιο, όπως του Δημήτρη για παράδειγμα, ωστόσο έχουμε ένα φοβερό δασάκι! Στο δασάκι αυτό έχω άπειρες ιστορίες να διηγηθώ στα παιδιά μου! Στιγμές οικογενειακές αλλά και με φίλους μου! Στο δασύλλιο του χωριού μου γιορτάζαμε πολλές σημαντικές ημέρες! Όπως η Πρωτομαγιά, κάποια γενέθλιά μου, το γλέντι από το γάμο του ξάδερφού μου, βαφτίσια στο παρεκκλήσι του προπάππου μου Πέτρος & Παύλος. Είναι ένα μέρος που επισκεπτόμαστε σχεδόν καθημερινά όλοι οι χωρικοί, είτε για περπάτημα είτε για να απολαύσουμε τον καφέ μας που έχουμε φτιάξει από το σπίτι ή το αγαπημένο μας μυθιστόρημα!

village days

Ιστορίες στο δάσος σε ένα δάσος ιστορικό!

Φαντάζομαι πως κάθε δασάκι δίπλα σε χωριό κρύβει τη δική του ιστορία. Η ιστορία του δικού μας δάσους μετρά δεκάδες χρόνια πίσω, όταν αντάρτες κρύβονταν μέσα σε αυτό και οι άνθρωποι του χωριού μας τους πήγαιναν φαγητό κρυφά γιατί τους συμπονούσαν! Στο χωριό μου κατοικούσαν Τούρκοι πριν την Γενοκτονία των Ποντίων και μετά τον άδικο διωγμό των Ελλήνων του Πόντου εκεί έγινε ανταλλαγή πληθυσμών και Πόντιοι ήρθαν να μείνουν στο χωριό! Η ονομασία του προήλθε από ένα τεράστιο πλάτανο στη μέση του χωριού, η σημερινή πλατεία μας, πάνω στον οποίο πετούσαν πολλά γεράκια! Από εκεί και το όνομα Γερακαρού!

village days
village days
village days

Σήμερα η εικόνα του δάσους μας δεν μας κάνει και τόσο πολύ περήφανους! Καμία εξέλιξη μέσα αυτό, καμία διαφορά, μόνο μπάζα, σκουπίδια και χόρτα πελώρια που εμποδίζουν να κάνεις πεζοπορία με την ησυχία σου! Θα ήθελα πολύ να μου απαντήσει κάποιος υπεύθυνα και να μου πει ποιος είναι υπεύθυνος για την εικόνα του δάσους. Ποιος ευθύνεται για την καθαριότητά του και με ποιο δικαίωμα πετούν μπάζα, πέτρες και εγώ δεν ξέρω τι άλλο εκεί μέσα! Χρόνια ολόκληρα δεν έχει πραγματοποιηθεί ένα έργο μέσα σε αυτό. Ένα αναψυκτήριο από το Δήμο, ένα ωραίο πάρκο για τα παιδιά. Να διαμορφωθεί ένα μονοπάτι για ασφαλή πεζοπορία. Τίποτα. Μόνο οι γέροι του χωριού το εκμεταλλεύονται να κόβουν τα ξύλα του και να βγάζουν τα πρόβατα οι τσομπάνηδες για βοσκή.

Το δάσος σήμερα..

village days

Ευτυχώς για εμάς, το δάσος μας αποζημιώνει από μόνο του με την φυσική του ομορφιά! Το παρεκκλήσι που έχτισε το προπάππος μου ο Νικόλας δεσπόζει ακόμα εκεί πιο όμορφο από τα παλιά τα χρόνια! Πιο όμορφο γιατί φυτεύτηκαν όμορφα δέντρα, χτίστηκε ωραίο κιόσκι, το οποίο ντύθηκε με μεγάλα τραπέζια να φιλοξενήσει κόσμο. Αυτές οι ενέργειες έγιναν από άνθρωπο του χωριού εννοείται. Τι νόμιζες από τον Δήμο?

village

Μια ωραία προσπάθεια έγινε ακριβώς κάτω από το παρεκκλήσι μας είναι μια ψησταριά και ένα εξίσου μεγάλο τραπέζι για φαγοπότια. Και αυτό, όμως, περιτριγυρίστηκε τα τελευταία χρόνια από πολλά άχρηστα πράγματα. Επισκέπτες τρώνε και πίνουν εκεί αφήνοντας πολλές φορές τα σκουπίδια τους πεταμένα. Λίγο παραπέρα από το παρεκκλήσι μπάζα πεταμένα που κάποιος βλάκας βολεύτηκε να τα πετάξει εκεί! Επειδή δεν υπάρχει φύλαξη και γενικότερα επίβλεψη κάποιοι το έχουν δει ως κτήμα τους και πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν ότι αυτοί με το μικρό τους το μυαλό θεωρούν σωστό.

Ηλιθιότητα ή ασέβεια?

Μήνυμα στον ηλίθιο που ρυπαίνει το δάσος!

Αν είχες παρακολουθήσει τις ιστορίες που ανέβασα στα stories μου στο Intagram θα είχες δει πως είχα μιλήσει περί ηλιθιότητας όσων πετούν σκουπίδια μέσα σε ένα δάσος. Μόνο έτσι μπορείς να χαρακτηρίσεις κάποιον που τολμά να καταστρέψει την φύση! Αυτό το δάσος φιλοξενεί χρόνια τώρα τους ανθρώπους του χωριού, τα παιδιά μας και εμάς τους ίδιους και πολύ πιθανόν να μένεις και εσύ εκεί ανόητε. Θα ήθελα πολύ η ίδια η φύση να μπορούσε εκείνη τη στιγμή να σου ρίξει μια κατακούτελα αλλά βλέπεις ακόμα και αυτή έχει ευγενή συναισθήματα σε αντίθεση με σένα.

Πάντα φεύγοντας από το χωριό με διακατέχει η ίδια χαρμολύπη! Χαίρομαι απίστευτα που τα παιδιά μου έζησαν άλλο ένα μήνα εκεί, που έπαιξαν ελεύθερα στην πλατεία του χωριού, που έζησαν την γιαγιά μου και είδαν τι σημαίνει γιαγιά Φούλα για άλλη μια χρονιά! Που τίμησαν τους παππούδες τους φροντίζοντας την τελευταία κατοικία τους και που άναψαν τα ίδια τα καντήλια τους!

Χαίρομαι πολύ που θα έχουν εικόνες από μια γυναίκα 83 ετών, ακούραστη, εργατική και δοτική! Προσεύχομαι να είμαστε παρέα και του χρόνου με την γιαγιά μου! Το ίδιο προσεύχονται και τα παιδιά μου! Να την έχει ο Θεός καλά πολλά χρόνια ακόμα! Να μας λέει τις ιστορίες με τους Γερμανούς και με τους Τούρκους στο χωριό, πως συμβίωναν, πως πέρασε η πρόγιαγιά μου από την Τουρκία στην Ελλάδα χωρίς να την αποκεφαλίσουν και που έκρυβαν τα φράγκα στις κοτσίδες των κοριτσιών για να μην τους τα αρπάξουν οι Τούρκοι! Μπορώ να κάθομαι να την ακούω να μιλάει για μέρες την γιαγιά μου! Μισά ελληνικά μισά ποντιακά! Αισθάνομαι περήφανη απόγονος εργατικών Ελλήνων του Πόντου και χαίρομαι απίστευτα που γνωρίζω καλά την ποντιακή διάλεκτο! Έτσι μας μεγάλωσαν οι γιαγιάδες & οι παππούδες μας!

Χαρά και λύπη, ένα συναίσθημα!

village

Κάθε φορά η ίδια λύπη που φεύγουμε! Τα ίδια βουρκωμένα μάτια, οι ίδιες σφιχτές αγκαλιές! Το πόσο πλούσιοι αισθανόμαστε κάθε φορά που έχουμε ο ένας τον άλλον και φτωχοί κάθε φορά που αποχωριζόμαστε δεν περιγράφεται! Ένα εις το επανιδείν λέμε όλοι και αυτό το λέμε με σφιγμένα δόντια! Η καρδιά μου γίνεται σκληρή σαν πέτρα κάθε φορά που κατηφορίζω για τον δρόμο που σε βγάζει στην Εθνική οδό! Μέχρι να φτάσω τα πρώτα διόδια των Μαλγάρων, όπου την αφήνω να ξεσπάσει σε λιγμούς!

Τώρα ώρα για τις οικογενειακές μας διακοπές μαζί με τον μπαμπά!

Ο Ιούλιος είναι αφιερωμένος στα δικά μου μέρη! Ο Αύγουστος, όμως, είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στα μέρη του μπαμπά μας! Είναι ο μήνας της Ρούμελης με άλλα λόγια, όπως ακριβώς και το Πάσχα!Είναι ο μήνας που τον χαιρόμαστε, κοιμούνται μαζί του τα μεσημέρια και τα βράδια μη σου πω! Είναι όλη μέρα στη θάλασσα και στην πισίνα και μικρές εκπλήξεις τους περιμένουν καθημερινά! Ψάρεμα με τη βάρκα στον Μαλιακό, μια μέρα ολόκληρη στο βουνό στο σπίτι του θείου παρέα μόνο με τα πουλιά και τα ζώα. Βόλτες στις Ράχες για καλαμπόκι στα κάρβουνα ή παγωτό! Ψαράκι φρέσκο στην αγαπημένη μας ταβέρνα του χωριού. Βραδινές εξορμήσεις στην παραλία Μαρίνη για σουβλάκι και αργότερα cocktails στο μπαράκι φίλου στη Στυλίδα. Είναι οι μέρες που απολαμβάνουν τον μπαμπά τους χωρίς διακοπές και διαλείμματα! Και αυτό είναι κάτι που δεν το διαπραγματεύονται με τίποτα πια!

Διακοπές στο νησί οσονούπω!

Καλοκαιρινές διακοπές χωρίς να επισκεφτείς και ένα νησί γίνεται? Στην Ελλάδα ζούμε! Δεν γίνεται! Βασικά χρήματα να υπάρχουν και όλα γίνονται έτσι δεν είναι? Φέτος, για όγδοη χρονιά θα επισκεφτούμε την Κεφαλονιά! Το Ρουλάκι μου είναι εκεί και φέτος στο Φισκάρδο και ανυπομονούμε όλοι να την δούμε! Παρέα θα έχουμε την οικογένεια του αδερφού μου και έτσι η χαρά είναι διπλή! Και τριπλή μη σου πω! Οπότε μέχρι να χαρούμε το εξοχικό του μπαμπά και τους συγγενείς εδώ, θα έρθει καιρός να φύγουμε για το νησί της καρδιάς μας!

Οι αγαπημένες Village Summer Days 2019 συνεχίζονται..

Εύχομαι σε όλους εσάς να έχετε ένα υπέροχο υπόλοιπο καλοκαιριού και ακόμα πιο υπέροχες στιγμές με τις οικογένειές και τους φίλους σας!

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Εύη!

Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.