Μιας και όλοι ετοιμάζουμε τις λίστες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήρθα σήμερα μαζί με τις υπόλοιπες θεϊκές μου Χριστουγεννιάτικες Συνταγές να προσθέσω και άλλη μια. Είναι μια νόστιμη ιδέα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα σε κάνει να γλύφεις και τα δάχτυλά σου. Λαχανοντολμάδες με κρέμα και λεμόνι: Ιδέα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ε, τι λες; Έχεις φτιάξει ποτέ; Σκοπεύεις να φτιάξεις ή όχι; Για πάμε να τα πούμε.
Αρχικά, να πω ότι αγαπώ λαχανοντολμάδες. Και σαρμαδάκια αγαπώ, κυρίως ορφανά, χωρίς κιμά δηλαδή. Όπως και να έχει, όμως, τους λαχανοντολμάδες τους αγαπώ λιγάκι παραπάνω μιας και είναι το αγαπημένο πιάτο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Από τότε που ήμουν μικρή, πάντα στο γιορτινό τραπέζι υπάρχουν λαχανοντολμάδες με κρέμα και λεμόνι από πάνω. Τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου τους ετοιμάζω και για μεσημεριανό. Είναι χορταστικοί συν τοις άλλοις.
Λαχανοντολμάδες με κρέμα και λεμόνι: Ιδέα για Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Τι θα χρειαστείς:
- ένα λάχανο μεγάλο
- σχεδόν 1 κιλό κιμά ανάμεικτο, μοσχαρίσιο & χοιρινό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- μισή κούπα ρύζι Καρολίνα
- μαϊντανό & άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι & πιπέρι
- λίγο πιπέρι πάπρικα
Άλλη μια συνταγή στη στήλη μου Συνταγές της μαμάς Αργυρώς
Πώς να φτιάξεις τους λαχανοντολμάδες
Για αρχή, κόβεις το κοτσάνι από το λάχανο με το μεγάλο μαχαίρι κυκλικά και το αφαιρείς. Βάζεις το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα στην οποία βράζεις νερό. Μετά, χωρίζεις τα εξωτερικά φύλλα ένα ένα μόλις τα ζεματίσεις και τα αφήνεις σε μια πιατέλα. Έπειτα, χύνεις το νερό από τη μεγάλη κατσαρόλα. Επιπρόσθετα, τα χοντρά κομμάτια από τα φύλλα τα κόβεις και τα βάζεις στον πάτο της ίδιας μεγάλης κατσαρόλας.
Έπειτα αρχίζεις το τύλιγμα. Έχεις το φύλλο μπροστά και στο κέντρο βάζεις μια κουταλιά της σούπας στο περίπου από τον ζυμωμένο κιμά. Μετά, ξεκινάς το τύλιγμα. Ύστερα, τοποθετείς περιμετρικά τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα και στο τέλος βάζεις στο κέντρο. Μόλις τελειώσεις προσθέτεις βρασμένο νερό μέχρι να σκεπάσεις τους λαχανοντολμάδες. Λίγο λάδι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Για το τέλος, στύψε ένα λεμόνι. Αν σου έχουν περισσέψει χαλασμένα ή κομμένα φύλλα από το λάχανο, σκεπάζεις τους τυλιγμένους λαχανοντολμάδες. Μετά, κόβεις ένα κομμάτι λαδόκολλα και ένα πιάτο από πάνω τους και τους σκεπάζεις.
Για την κρέμα με λεμόνι
- Αρχικά, αφού βράσουν οι λαχανοντολμάδες πάρε το ζουμί από την κατσαρόλα και με ένα σουρωτήρι και τοποθέτησέ το σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Ανάβεις το μάτι και ρίχνεις μέσα 3 με 4 κουταλιές αλεύρι. Έπειτα, ανακατεύεις με το σύρμα μέχρι να να πήξει η κρέμα και στο τέλος βάζεις 2 στημένα λεμόνια. Τέλος, ρίχνεις λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι για γεύση. Επίσης, προαιρετικά μπορείς να ρίξεις αυγό στο τέλος. Εγώ δεν το κάνω.
Σερβίρεις τους λαχανοντολμάδες με λίγη κρέμα από επάνω και στολίζεις με μπούκοβο ή κόκκινο πιπέρι και λίγο άνηθο.
Ακολούθησέ με στο Instagram! Εκεί τα λέμε συνέχεια!