Η επιρροή της μαμάς

Πόσες φορές αισθάνεσαι πως ακούγεσαι σαν τη  μαμά σου? Εγώ ήμουν σίγουρη πολλές! Κάθισα, λοιπόν, και προσπάθησα να τις μετρήσω! Κάποιες φορές ξεχάστηκα βέβαια και τις παρέλειψα! Άλλες πάλι τρόμαξα με το πόσο πιστή αντιγραφή της μπορεί να έχω γίνει! Και ας μου λένε ότι δεν της μοιάζω καθόλου! Τα γεγονότα έρχονται να μας διαψεύσουν!

Πολλές φορές διαφωνώντας με τον Ντίνο ανακαλύπτω ότι χρησιμοποιώ κουβέντες που μου έλεγε μικρή! Όχι απαραίτητα αρνητικές, αλλά σίγουρα και από αυτές!

Είναι πολύ δύσκολο να μην κάνεις λάθη όταν μεγαλώνεις ένα παιδί!

Πολύ δύσκολο και νομίζω ακατόρθωτο! Βγαίνουμε εκτός εαυτού, χάνουμε τα λόγια μας, απογοητευόμαστε από τον εαυτό μας και ούτω καθεξής! Το ζήτημα είναι πόσο προσπαθείς να διορθώσεις τα λάθη σου και πόσο αντιλαμβάνεσαι ότι είναι όντως λάθος κάτι!

Μια φίλη μου ψυχολόγος στην προσπάθειά της να με συμβουλέψει, μου είχε πει ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα αφήνουμε και λίγο στην τύχη τους. Να μην είμαι τόσο του προγράμματος και της τάξης, διότι όλο αυτό το διοχετεύω στο παιδί μου, αγχώνοντάς το! 

Και τότε φυσικά έκανα μια γρήγορη αναδρομή στα παιδικά μου χρόνια! Η μαμά μου όσο τρυφερή και προστατευτική ήταν μαζί μου άλλο τόσο απαιτητική ήταν! Η οργάνωση και η τάξη ήταν χαρακτηριστικό του σπιτιού μας! Ήμουν υπεύθυνη για το δωμάτιό μου και πάντα βοηθούσα την μαμά μου στις δουλείες του σπιτιού! 

Αυτό, βέβαια, με έκανε πολύ υπεύθυνη και οργανωτική στη ζωή μου και πάντα έθετα στόχους! Είχε και τα καλά του, είχε και τα κακά του βέβαια! Σήμερα, έχοντας αυτά τα δύο ψυχουλάκια στην αγκαλιά μου σκέφτομαι ότι σίγουρα κάνω λάθη καθημερινά! Και προσπαθώ να τα καταγράψω έτσι ώστε να τα διορθώνω στην πορεία!

Εύχομαι να μην κάνω τα λάθη των γονιών μου! 

Και όποιος πιστεύει ότι οι δικοί του  δεν έκαναν λάθη πλανάται πλάνην οικτρά! Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ τους γονείς μου! Ίσα ίσα που τους ευγνωμονώ και τους αγαπώ όσο ποτέ άλλοτε στη ζωή μου αναγνωρίζοντας πόσες πολλές θυσίες έχουν κάνει για εμάς τα παιδιά τους! Άλλο να μεγαλώνεις ένα, δύο και άλλο τρία παιδιά!

Υπόσχομαι στον εαυτό μου να μην κάνω τα ίδια λάθη με αυτούς! Να μάθω μέσα από τα δικά τους λάθη, να προσπαθώ, να διαβάζω βιβλία σχετικά με την γονεϊκή υποστήριξη, να ενημερώνομαι και να κρατώ το μυαλό μου ανοιχτό μακριά από προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες!

Θέλοντας και μη, λοιπόν, το μυαλό μου κατά τη διάρκεια της ημέρας ανατρέχει πολλές φορές στη μανούλα μου. Και εξ ανάγκης τα τηλεφωνήματά μας είναι αρκετά! Θα μου δώσει κάποια συνταγή, θα πούμε τα νέα της ημέρας και τέτοια πράγματα! Αν και δεν την έχω δίπλα μου καταφέρνει να με βοηθάει έστω και εξ αποστάσεως!Αυτός είναι ο μαγικός ρόλος της μητέρας! Η μαμά είναι αναντικατάστατη και ανεκτίμητη!

Μην ξεχνάτε ποτέ να της λέτε αυτά τα τρυφερά λόγια και να της δείχνετε εμπράκτως την αγάπη σας! Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι δεν είναι εφικτό να την έχουμε για πάντα στη ζωή μας! Βγείτε με τις μαμάδες σας, διασκεδάστε, πηγαίνετε σινεμά, θέατρο, για καφέ, για ποτό, για ψώνια, ανοίξτε την καρδιά σε αυτήν! Μόνο αυτή μπορεί να σας συμβουλέψει σωστά και μόνο η δική της αγάπη είναι ανιδιοτελής! Αφήστε την, όμως, να σας ανοιχτεί και εκείνη! Ρωτήστε πώς νιώθει που μεγαλώνει ή που ίσως να έχει μείνει μόνη!Ενδιαφερθείτε λίγο παραπάνω και για την δική της ψυχολογία! Φυσικά και δεν είμαστε η κολλητή της φίλη! Είμαστε, όμως, ένα κομμάτι της ψυχής της! Ας μην τις βλέπουμε μόνο ως σύμβουλους σχετικά με την μαγειρική ή την καθαριότητα, ούτε ως baby-sitters μόνο! Είναι πολλά πολλά παραπάνω οι μαμάδες μας! Είναι εμείς!

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Στο mamasnpapas.gr θα δεις σκιαγραφημένο τον χαρακτήρα μου αλλά και την καθημερινότητά μου με τα παιδιά, σκέψεις προσωπικές δικές μου, παιδικές παραστάσεις μέσα από τα μάτια μας, προτάσεις βιβλίων για παιδιά, για γονείς και ενήλικες, τα playdates και τα parties μας, αγαπημένες μου συνταγές, μυστικά ομορφιάς για τη μαμά και τα αγαπημένα μου Vegetal προιόντα, κατασκευές και εύκολα Diys, crochet patterns, τα ταξίδια μας και τις εξορμήσεις με το φουσκωτό. Είναι ένα Family Blog και χαίρομαι πολύ που πήρα την απόφαση να το δημιουργήσω!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.