Φτιάχνουμε Τσουρέκια για το Πάσχα!

φτιάχνουμε τσουρέκια για το Πάσχα

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και την Κυριακή των Βαΐων από νωρίς το πρωί ξεκίνησα να φτιάχνω τα τσουρέκια μου! Είναι η αγαπημένη μας συνταγή που ακολουθούμε πιστά τα τελευταία χρόνια! Κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της συνταγή που ακολουθεί πιστά, έτσι κι εμείς δεν την αλλάζουμε με καμία νέα που κυκλοφορεί. Και επειδή ότι μου αρέσει πολύ να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σου και Πάσχα χωρίς τσουρέκια δεν γίνεται, σουλούπωσα λιγάκι ένα από τα πρώτα άρθρα μου για τσουρέκι που είχα γράψει όταν είχα ανοίξει το blog πριν από χρόνια και να μαι πάλι εδώ! Φτιάχνουμε Τσουρέκια για το Πάσχα λοιπόν!

φτιάχνουμε τσουρέκια για το Πάσχα

Μην σε πιάνει πανικός! Μπορείς κι εσύ να φτιάξεις τσουρέκια!

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και τα τσουρέκια θέλουν τον τρόπο τους! Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται αρκετό χρόνο! Εγώ πάντα τα ξεκινώ νωρίς το πρωί έτσι ώστε μέχρι το μεσημέρι να έχω τελειώσει. Χρειάζεσαι περίπου 6 ώρες συνολικά. Επίσης χρειάζεσαι υπομονή και υπομονή.

φτιάχνουμε τσουρέκια για το Πάσχα
φτιάχνουμε τσουρέκια για το Πάσχα

Πάμε να δούμε τι υλικά χρειάζεσαι.

  • 15 αυγά
  • 4 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
  • 1 λίτρο γάλα, μείον ένα ποτήρι (νερού) από αυτό.
  • 500 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος
  • μια συσκευασία μαγιά νωπή από το φούρνο 500 γραμμάρια
  • 1 κιλό ζάχαρη συν ένα ποτήρι (νερού) ακόμη.
  • 2 σακουλάκια μαχλέπι
  • 2 σακουλάκια κακουλέ
  • 1 σακουλάκι μαστίχα
  • 1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλια
  • τα ξύσματα από τα πορτοκάλια αυτά
  • 2 αυγά για το άλειμμα των τσουρεκιών
  • σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου για στόλισμα

Ξεκινάς από τη μαγιά

φτιάχνουμε τσουρέκια για το Πάσχα

Νωρίς το πρωί λοιπόν, με την αυγούλα, βάζεις σε ένα λεκανάκι μεγάλο τη μαγιά με ένα ποτήρι χλιαρό νερό -προσοχή όχι καυτό- , ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι και ένα ζάχαρη. Ρίχνεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός! Καλύπτεις το λεκανάκι με μεμβράνη και το σκεπάζεις με μια πετσέτα ώστε να παραμείνει ζεστό μέχρι να φουσκώσει η μαγιά. Θέλει τουλάχιστον μια ώρα.

Ξεκινάς να ετοιμάζεις τα υλικά όσο η μαγιά φουσκώνει!

Ο χρόνος είναι χρήμα δεν λένε? Ε, γι αυτό και εσύ όσο η μαγιά σου ετοιμάζεται ξεκινάς την προετοιμασία.

  • Σε ένα κατσαρολάκι λιώνεις το βούτυρο και το διατηρείς ζεστό σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνεις το γάλα με τη ζάχαρη και το κρατάς και αυτό ζεστό σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Στύβεις τα πορτοκάλια και μετά τα ξύσματα.
  • Σε ένα άλλο μπολ έχεις έτοιμα τα 15 αυγά.
  • Σε ένα μικρό πιατάκια αδειάζεις τα μπαχαρικά σου.

Βγάζεις την λεκάνη για τα τσουρέκια σου!

Στο πάνω ντουλάπι της κουζίνας μου, το οποίο σπάνια ανοίγει, έχω φυλαγμένη μια λεκάνη την οποία χρησιμοποιώ μόνο για τσουρέκια και για ζυμάρια γενικότερα. Είναι αρκετά μεγάλη γιατί το ζυμαράκι μου θα φουσκώσει πολύ. Νομίζω είναι 20 λίτρων.

Ξεκινάμε τη διαδικασία!

Ξεκινάς ρίχνοντας όλα τα υγρά στη λεκάνη σου. Χυμό, αυγά, μπαχαρικά, το ζεστό γάλα και τη μαγιά σου που έχει φουσκώσει. Το ζεστό βούτυρο το φυλάς για αργότερα.

Χρειάζεται ένας άνθρωπος την στιγμή αυτή να σου ρίχνει το αλεύρι.

Θα χρειαστείς λιγάκι βοήθεια στο σημείο αυτό. Ένας να σου ρίχνει σταδιακά το αλεύρι ώστε να το ζυμώσεις καλύτερα. Λίγο λίγο θα σου ρίχνει και το βούτυρο στα χέρια ώστε να ξεκολλήσει από αυτά το αλεύρι.

Πολύ αλεύρι – λίγο βούτυρο- Πολύ αλεύρι- λίγο βούτυρο

Φρόντισε να σου μείνει λίγο βούτυρο να ξεκολλήσεις και τα πάρεις όλο το αλεύρι από τα τοιχώματα της λεκάνης για το τέλος. Ζυμώνεις πολύ καλά ώστε να γίνει ένα ωραίο αφράτο ζυμαράκι. Αν σου κολλάει στα χέρια ρίξε λίγο αλεύρι και ζύμωσε ξανά.

φτιάχνουμε τσουρέκια για το Πάσχα

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170 βαθμούς.

Σε ένα μπολάκι χτυπάς τα 2 αυγά και έχεις το πινέλο έτοιμο. Ξεκινάς να πλάθεις τα τσουρέκια σου. Στο You tube μπορείς να βρεις τρόπους να φτιάξεις μια πλεξούδα. Εγώ σχηματίζω ένα Τ και μετά αρχίζω να την πλέκω. Τοποθετείς στα ταψιά σου κόλλες ψησίματος. Κάθε ταψί χωράει 3 πλεξούδες. Τις τοποθετείς και περιμένεις να φουσκώσουν. Έπειτα τις αλείφεις με αυγό και πασπαλίζεις με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου.

Θα σου βγουν περίπου 12 με 13 πλεξούδες.

Αν τις κάνεις μικρές θα σου βγουν και παραπάνω. Εγώ κάνω γύρω στις 8 μεγάλες και 5 με 6 μικρά σαλιγκαράκια, στα οποία προσθέτω κομμάτια κουβερτούρας που αγαπούν τα μωρά μου.

φτιάχνουμε τσουρέκια για το Πάσχα

Ψήνεις μέχρι να ροδίσουν.

Γενικά ο κάθε φούρνος ψήνει σε διαφορετικό χρόνο. Εσύ θέλεις να ροδίσουν τα τσουρέκια σου από πάνω. Να πάρουν ένα ωραίο ροζ απαλό καφέ χρώμα. Φέτος τα έψησα λιγότερο από το σύνηθες και έμεινα περισσότερο ικανοποιημένη γιατί έγιναν ακόμα πιο αφράτα. Το χρώμα που θέλεις είναι αυτό της εικόνας!

Όταν κρυώσουν καλά τα τυλίγεις με μεμβράνη για να διατηρηθούν. Επειδή μου βγαίνουν πολλά τσουρέκια και εννοείται πως δεν μπορούν να καταναλωθούν όλα σε λίγες μέρες, είναι και η νηστεία που δεν τρώμε, τυλίγω μερικά και τα βάζω στην κατάψυξη. Έτσι, έχεις αφράτο τσουρέκι και μια εβδομάδα μετά για τον καφέ ή το απογευματινό τσάι για τα παιδιά ή τους καλεσμένους σου.

φτιάχνουμε τσουρέκια για το Πάσχα

Αυτός είναι ο τρόπος που κάνω εγώ τα δικά μου τσουρέκια. Αν σου φαίνεται κατανοητός επιχείρησε τον. Θυμήσου πως θέλεις μια μικρή βοήθεια την ώρα που θα ρίχνεις το αλεύρι και το βούτυρο. Και μετά χρειάζεσαι υπομονή για όλη τη διαδικασία!

Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση σε όλους μας!

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Εύη.

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.