Ποιο είναι το απαραίτητο εργαλείο ενός blogger;

Ποιο είναι το απαραίτητο εργαλείο ενός blogger;

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, γεια σας! Σήμερα επανέρχομαι με νέο άρθρο στη στήλη μου Blogging και είναι πολύ πιθανόν αυτό εδώ το άρθρο να μην σας φανεί και πολύ χρήσιμο εσάς που δεν είστε bloggers. Θα φανεί σίγουρα, όμως, ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους είναι, είτε μπήκαν πρόσφατα στη σφαίρα αυτή είτε είναι παλαιοί στο χώρο, όπως ακριβώς εγώ. Εφτά χρόνια σχεδόν blogger και γνωρίζω ήδη αρκετά γύρω από αυτό το ‘άθλημα’. Ποιο είναι το απαραίτητο εργαλείο ενός blogger; Ξέρεις;

Ποιο είναι το απαραίτητο εργαλείο ενός blogger;

Από την φωτογραφία που επέλεξα να στολίσει το άρθρο μου αυτό, προφανώς, έχεις καταλάβει ήδη ποιο είναι το απαραίτητο εργαλείο ενός blogger. Ωστόσο συντρέχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θέλησα πολύ να γράψω αυτό εδώ το άρθρο. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο φαίνονται στους απ’ έξω και ως γνωστόν έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλών ειδών bloggers εκεί έξω, κατ’ εμέ πάντα. Πολλές κατηγορίες, οι οποίες άλλες δουλεύουν αξιοπρεπώς και εκπέμπουν επαγγελματισμό και άλλες οι οποίες φαίνεται ότι οι απόψεις μας και οι αντιλήψεις μας γύρω από το blogging απέχουν παρασάγγας. Αυτό, φυσικά, δεν έχει κάτι να σου πει εσένα, αλλά θα μας απασχολήσει αρκετά στη σημερινή μας κουβέντα.

Ποιο είναι το απαραίτητο εργαλείο ενός blogger;

Τα δικά μου πρώτα βήματα στο blogging.

Όταν πρωτομπήκα στο χώρο αυτό δεν γνώριζα τίποτα. Απολύτως τίποτα, όμως. Αρχικά, ήμουν μια μωρομάνα με δύο παιδιά, η οποία μετακόμισε 500 χλμ. μακριά από το όμορφο και καινούργιο σπίτι της ξαφνικά μέσα σε ένα μήνα, άφησε στη μέση το επάγγελμά της και την υπόλοιπη ευρύτερη, πολύ δεμένη, οικογένειά της, αλλά και ένα δεύτερο πτυχίο στη μέση. Ήμουν μια γυναίκα, η οποία ήξερε πως ήθελε να ακολουθήσει τον άντρα της και να τον στηρίξει. Συνειδητά, ψυχή τε και σώματι. Και αυτό έκανε. Ωστόσο, ήμουν και μια νέα κοπέλα, η οποία έψαχνε για κοινωνική δικτύωση.

Ήθελα οπωσδήποτε να δικτυωθώ κοινωνικά και το blogging ήταν η μόνη αχτίδα φωτός τότε.

Έτσι ξεκίνησα να γράφω. Και να γράφω και να γράφω και να γράφω. Και φτάσαμε ως το σήμερα, με πολλές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις (πάντα μου άρεσε να τις παρατηρώ) και τις επαγγελματικές συνεργασίες. Το πώς αποφάσισα να το κάνω επάγγελμα είναι κάτι στο οποίο θα αναφερθώ ξεχωριστά σε άλλο blogpost. Σήμερα θα επικεντρωθώ κυρίως στα απαραίτητα εργαλεία ενός blogger και δη, σε ένα που για μένα είναι πρώτο στη λίστα. Η δύναμη της φωτογραφίας!

Ακολούθησέ με στο Instagram, το απόλυτο social media όσον αφορά τη φωτογραφία!

Blogger χωρίς δυνατή φωτογραφία είναι τραγουδιστής χωρίς φωνή

Ξέρεις, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε έτσι; Τα έχουμε πει αυτά μην τα ξαναλέμε. Αυτό το άρθρο και οι απόψεις του είναι εντελώς υποκειμενικές.

Ας μου επιτραπεί αυτός ο παραλληλισμός. Έχω διαβάσει πολλές bloggers τα τελευταία 10 χρόνια. Έχω παρακολουθήσει περισσότερα αμερικάνικα blogs, αρκετά ευρωπαϊκά αλλά και πολλά ελληνικά. Όσα με κέρδισαν και τα έχω αποθηκεύσει στην μπάρα των σελιδοδεικτών μου έχουν (και) δυνατή φωτογραφία που σου μεταφέρουν το feeling! Όσο με γοητεύει ο γραπτός λόγος ενός blogger άλλο τόσο με γοητεύει και η φωτογραφία. Εμπνέομαι εξίσου το ίδιο από ένα όμορφο και καλογραμμένο άρθρο, όσο και από φωτογραφίες, οι οποίες μιλούν εξίσου τέλεια όσο και το κείμενο!

Ποιο είναι το απαραίτητο εργαλείο ενός blogger;

Όταν εγώ ξεκίνησα, λοιπόν, η φωτογραφία μου έπασχε από ανάλυση, από φως, από ευκρίνεια. Ήταν πολύ χάλια σε ποιότητα και μου πήρε δύο χρόνια μέχρι να αγοράσω ξανά φωτογραφική μηχανή. Λίγο πριν ξεκινήσω το blogging μου είχαν κλέψει την πολύ αγαπημένη μου Nikon. Οι φωτογραφίες μου έκρυβαν μόνο συναίσθημα τίποτα περισσότερο. Και ξέρεις πριν από 5 χρόνια τα κινητά μας δεν παρήγαγαν φωτογραφίες όπως οι σημερινές! Οι φωτογραφίες μου εκείνες, λοιπόν, ήταν θολές αλλά πολύ σημαντικές για εμένα, γιατί μου θυμίζουν πάντα την πρόοδο που έχω κάνει μέχρι σήμερα.

Επένδυσε σε μια καλή φωτογραφική μηχανή και δημοσίευσε δικές σου φωτογραφίες!

Ο blogger ξεχωρίζει για το προσωπικό του στοιχείο σε ό,τι αναρτεί. Ξεχωρίζει από τα λεγόμενά του, από το πόσο αληθής. Ξεχωρίζει επίσης από την φωτογραφία που επιλέγει να πλαισιώσει το κείμενό του. Μιλώ για όσους γράφουν προσωπικά και όχι απρόσωπα, εκφράζονται οι ίδιοι και δεν αναδημοσιεύουν σκέψεις ή ιδέες άλλων. Μιλώ για όσους έχουν διαλέξει το δύσκολο δρόμο αποτύπωσης της εικόνας.

Ποιο είναι το απαραίτητο εργαλείο ενός blogger;

Μιλώ για όσους έχουν επενδύσει σε props, προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας, σε τεχνικό υλικό (όπως led stands φωτιστικά ή τρίποδες, σε ένα καλό κινητό ή σε μια επαγγελματική (σχεδόν) φωτογραφική μηχανή. Μιλώ για όσους δεν αναρτούν αγορασμένες φωτογραφίες από το Canva, αλλά προσπαθούν να εξελίξουν τη φωτογραφική τους παιδεία και να δώσουν τη δική τους χρωματική πινελιά.

Ποιο είναι το απαραίτητο εργαλείο ενός blogger;

Το απαραίτητο εργαλείο για έναν Blogger δεν είναι μόνο μια καλή και -σχετικά- ακριβή φωτογραφική μηχανή. Απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία ενός blogger πρέπει να είναι και η οπτική γωνία των πραγμάτων που τον διακρίνει. Ο blogger πρέπει να έχει άποψη και να ‘ νιώθει’ όσον αφορά τη φωτογράφιση. Πρέπει να ξέρει πώς να χειριστεί την κάμερα ώστε να πετύχει το τέλειο αποτέλεσμα. Πρέπει να ξέρει πως, σύμμαχός της, είναι το φως και σίγουρα η θέση, η τοποθεσία. Πως τα ωραία διακοσμητικά θα δώσουν άλλον χαρακτήρα και συμβάλλουν επιπρόσθετα.

Ποιο είναι το απαραίτητο εργαλείο ενός blogger;

Όποτε έχω ένα project με προωθητικό υλικό από κάποιον συνεργάτη μου πάντα φροντίζω να αγοράσω κάτι καινούργιο, όπως λουλούδια ή κάποιο διακοσμητικό που θα το χαρακτηρίζει (το project). Προσπαθώ να υπάρχει εναλλαγή, εξέλιξη χωρίς να χάνεται τι χαρακτηριστικό που έχουν οι φωτογραφίες μου. Χαίρομαι όταν αναγνώστες μου γράφουν πως, πια, αν δουν μια φωτογραφία μου θα ξέρουν κατά 80% είναι δική μου. Δεν είναι επιτυχία αυτό πιστεύεις, όσον αφορά το engagement;

Απαραίτητο στοιχείο επιτυχίας μια χαρακτηριστική φωτογραφία!

Εκτιμώ πολύ όσους προσπαθούν για αυτό. Έχω μπει σε πειρασμό να δημοσιεύσω αγορασμένες φωτογραφίες από πρόγραμμα που χρησιμοποιώ. Και το έχω κάνει μετρημένες φορές στα δάχτυλα και σε περιπτώσεις που ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος μου. Ωστόσο, η έτοιμη φωτογραφία τρίτων δεν είναι κάτι που με χαρακτηρίζει ή που υποστηρίζω!

Στο δικό μου το blog θα δεις δικές μου φωτογραφίες και τώρα που αγόρασα καινούργια mirrorless φωτογραφική μηχανή, ποιος με πιάνει!

Evi Sachinidou

Αγόρασε τη φωτογραφική μου μηχανή από εδώ σε απίστευτη τιμή!

Μια μικρή- μεγάλη αλήθεια τώρα

Όσο περνούν τα χρόνια, οι συνεργασίες, τα νέα blogs που ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια, παρατηρώ ότι η υπερπληθώρα πληροφορίας κουράζει πολύ. Όχι μόνο τον αναγνώστη αλλά και εμάς που θεωρούμαστε συνάδελφοι ή ανταγωνιστές. Οι εταιρείες στοχεύουν σε πολλά παρεμφερή blogs, χωρίς να λαμβάνουn υπόψιν ιδιαίτερα κριτήρια μιας και θέλουν κατά κόρον ανταλλακτικές συνεργασίες ή win to win όπως τις λένε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο αναγνώστης που διαβάζει ίδιας θεματολογίας blogs, να βλέπει την ίδια πληροφορία να παράγεται ξανά και ξανά μπροστά στα μάτια του. Τι πιστεύεις πως είναι αυτό που θα του μείνει περισσότερο; Το κείμενο ή η φωτογραφία; Δεν είναι ρητορικές οι ερωτήσεις. Θέλω να μου απαντήσεις ειλικρινά.

Σαφώς οι έτοιμες φωτογραφίες πουλάνε καλύτερα!

Είναι λογικό αυτό, διότι έχουν ποιότητα, ωραία στοιχεία, συνήθως μινιμαλιστικά που είναι και της μόδας και πουλάνε από μόνες τους. Για αυτό άλλωστε μπαίνεις στον κόπο να τις αγοράσεις, έτσι; Όπως βολεύεται ο καθένας, το λέω ξανά. Εξαρτάται πολύ από το κείμενο που θα αναρτήσεις. Κάποια από αυτά αναδεικνύονται καλύτερα από μια επαγγελματική φωτογραφία τυποποιημένη. Και στο ξαναλέω πως έχω επιλέξει τέτοιες για κάποια κείμενά μου. Κάποιες φορές μου έχει ζητηθεί από συνεργάτη μάλιστα, οπότε ήταν μονόδρομος κατά μία έννοια. Κατά μια έννοια, διότι συμφωνούσα με την οπτική του. Ειδάλλως δεν θα την αναρτούσα.

Ποιο είναι το απαραίτητο εργαλείο ενός blogger;

Νομίζω πήρες την απάντησή σου. Μια καλή φωτογραφική μηχανή που να ξέρεις να την χρησιμοποιείς αξιοπρεπώς. Όσο bloggάρω μαθαίνω θέλω να ξέρεις και δεν σταματώ να αναζητώ νέες πηγές που θα με βοηθήσουν να πάει το blog μου ακόμα πιο ψηλά! Είμαι ευγνώμων για το περιεχόμενό του, το οποίο είναι εξ’ ολοκλήρου δικό μου. Είναι της μόδας τα blogs να απαρτίζονται από ομάδες με τρίτους που γράφουν για λογαριασμό των CEOs. Και δεν είναι λίγα τα blogs που κρατιούνται από τα άρθρα αυτών των τρίτων και όχι από των δημιουργών τους!

Αυτές είναι οι σκέψεις μου και θέλω να υπάρχουν εδώ στη στήλη μου που αφορά το Blogging.

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Εύη.

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

4 Comments
  1. Θυμάμαι να σε διαβάζω τότε σαν νέα Blogger. Τότε είχα και το δικό μου blogoσπιτακι. Το tosodoulika.blogspot. Μετά από χρόνια που σε ξαναδιαβάζω φαίνεται η πρόοδος που έχεις κάνει. Θαυμάζω όχι μόνο τον τρόπο που γράφεις αλλά και όλα τα επιτεύγματα σου μέχρι τώρα. Συνέχισε με υπομονή και επιμονή και θα έρθουν τα καλύτερα.

  2. Μερσίνη σε ευχαριστώ τόσο πολύ για το σχόλιό σου. Είναι πολύτιμο πραγματικά, διότι κανείς πια δεν αφιερώνει χρόνο ώστε να αφήσει εδώ μια ευχή ή μια κουβέντα ρε αδερφέ. Μας έφαγαν τα social media. Σίγουρα πρόλαβες τις χρυσές εποχές του blogging με link parties και ανταλλαγές σχολίων κάτω από τις αναρτήσεις μας! Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ! Το blog το δουλεύεις ή όχι?

  3. Πραγματικά πολύ ωραίες εποχές τότε. Το tosodoulika αναγκάστηκα να το κλείσω. Ίσως τα πούμε κάποια στιγμή. Μετά από χρόνια επέστρεψα με νέο. Λέγεται Φέτες Πορτοκάλι (fetesportokali.blogspot.com) Θα χαρώ αν περάσεις καμία βόλτα. Βλέπω πράγματα να αλλάζουν αλλά κάποιες blogger, διακριτικά και χωρίς τα social media σας καμάρωνα καιρό. Ε, τώρα ελπίζω να τα λέμε πιο συχνά. Συνέχισε έτσι! Φιλιά!

  4. Πραγματικά πολύ ωραίες εποχές τότε. Το tosodoulika αναγκάστηκα να το κλείσω. Ίσως τα πούμε κάποια στιγμή. Μετά από χρόνια επέστρεψα με νέο. Λέγεται Φέτες Πορτοκάλι (fetesportokali.blogspot.com) Θα χαρώ αν περάσεις καμιά βόλτα. Βλέπω πράγματα να αλλάζουν μα κάποιες blogger, διακριτικά και χωρίς τα social media σας καμάρωνα καιρό. Ε, τώρα ελπίζω να τα λέμε πιο συχνά. Συνέχισε έτσι! Φιλιά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.