Τι σημαίνει το Πάσχα για μένα, πασχαλινά έθιμα και ετοιμασίες!

Τι σημαίνει το Πάσχα για μένα, πασχαλινά έθιμα και ετοιμασίες!

Aloha εκεί έξω! Επιστρέφω και πάλι με ένα Πασχαλινό post γεμάτο αυγουλάκια και κουνελάκια! Δεν πιστεύω να μην διάβασες το προηγούμενο άρθρο που ανέβασα γεμάτο ιδέες για πασχαλινές χειροτεχνίες με τα παιδιά? Ε! Σήμερα είπα να μιλήσω λιγάκι για τα έθιμα της δικής μου οικογένειας λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής! Να μοιραστώ τι σημαίνει Πάσχα για μένα, τα Πασχαλινά μας έθιμα και ετοιμασίες στο σπιτικό μας!

Τι σημαίνει το Πάσχα για μένα, πασχαλινά έθιμα και ετοιμασίες!

Πάσχα για μένα σημαίνει..

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως Πάσχα για μένα σημαίνει σίγουρα κάτι που θα περιέχει χρώμα κόκκινο (όπως ακριβώς και τα Χριστούγεννα) και αυτό γιατί το κόκκινο συμβολίζει τα Πάθη Του Χριστού και το κατανυκτικό κλίμα των ημερών. Είναι μια εντελώς διαφορετική γιορτή. Δεν είναι χαρούμενη, δεν είναι γεμάτη γιρλάντες και ευχάριστες συναντήσεις, ούτε τραπέζια και φορτωμένα, υπέρ του δέοντος, σπίτια από τα στολίδια. Είναι μια γιορτή με χαρακτήρα κατανυκτικό, λίγο θλίψη, πολύ εσωτερική αναζήτηση και σίγουρα αισιόδοξη. Αισιόδοξη γιατί ο Χριστός μας Ανασταίνεται για εμάς και εγώ, μαζί με πολλούς Χριστιανούς Ορθόδοξους, προσδοκώ Ανάσταση νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος.

Πάσχα για μένα σημαίνει..

..σίγουρα ημέρες που προσπαθώ να εξαγνίσω το σπίτι μου. Θυμιατίζω πολύ πιο συχνά, τινάζω τα χαλιά, κάνω γενική καθαριότητα εντός και εκτός, πλένω κουβέρτες, παπλώματα και δίνω πάλι ζωή στις γλάστρες στο μπαλκόνι μου. Βέβαια αυτό μπορεί να σου δώσει και μια ωραία βρογχοπνευμονία όταν ο καιρός είναι τόσο άστατος όσο ο φετινός και εσύ πλατσουρίζεις για 3 ώρες στο μπαλκόνι, αλλά αυτό τη δεδομένη στιγμή θα το αφήσω ασχολίαστο. Πάσχα για μένα σημαίνει εκκαθάριση, λοιπόν, κάθαρση και απομάκρυνση άχρηστων αντικειμένων αλλά και των ανθρώπων εκείνων που εγώ δεν θα μπορούσα με τίποτα να τους προσφέρω κάτι καλό, γιατί απλά δεν έχουμε κοινή πλεύση.

Πάσχα για μένα σημαίνει πέρασμα..

Χρησιμοποιώ την απόδοση στα ελληνικά της Εβραϊκής λέξεως Pesach (Πάσχα) γιατί το Πάσχα είναι όντως ένα ”πέρασμα” για μένα. Ένα ”πέρασμα” νοερό, που το διέσχισα 11 χρόνια πριν. Το ”πέρασμα” από τη ζωή στο θάνατο. Είδα τι σημαίνει θάνατος και θνησιμότητα. Είδα την ασχήμια της αρρώστιας. Είδα την πτώση του ανθρώπου. Είδα πως είναι να χάνεσαι μπροστά στα μάτια των αγαπημένων σου. Είδα πως είναι να θάβεις τον άνθρωπο που λατρεύεις από τότε που γεννήθηκες 5 μέτρα κάτω από τη γη. Είδα, όμως, φως και λάμψη και κατάλαβα πως όντως υπάρχει αυτό το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. Είδα φως και ελπίδα!

Τι σημαίνει το Πάσχα για μένα, πασχαλινά έθιμα και ετοιμασίες!

Πάσχα για μένα σημαίνει Σταύρωση..

..και ημέρες που περνώ στην Εκκλησία. Μέσα στην Εκκλησία, ενίοτε με τα παιδιά μου και άλλοτε μόνη. Σε εκκλησία που δεν με ξέρει κανείς και δεν με σχολιάζει. Σε εκκλησία που στο άκουσμα των λέξεων του Ευαγγελίου κλαίω. Τις ώρες εκείνες σκέφτομαι, δεν προσεύχομαι μόνο. Κοιτώ βαθιά μέσα στον εαυτό μου. Δεν ξέρω πως. Είναι λες και είμαι μόνο εγώ και ο εαυτός μου και τα λέμε ένα χεράκι. Είναι ημέρες που ζητώ συγχώρεση, που εξομολογούμαι. Κάποιες φορές σιωπηλά και κάποιες γοερά.

Πάσχα για μένα σημαίνει Ανάσταση..

και τα τελευταία 10 χρόνια δεν φεύγω πριν ολοκληρωθεί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Δεν φεύγω μετά το ”Χριστός Ανέστη” δηλαδή. Έχω ανάγκη να μείνω, να ακούσω, να χαρώ. Να επιβεβαιώσω την πίστη μου σαν τον άπιστο Θωμά. Να ακούσω τα ωραιότερα λόγια που δίνουν ζεστασιά στην ψυχή μου και γιατρεύουν λιγάκι την ψυχή μου!

Τι σημαίνει το Πάσχα για μένα, πασχαλινά έθιμα και ετοιμασίες!

Πασχαλινά έθιμα και ετοιμασίες στο σπιτικό μας!

Ας πάω τώρα στα λιγάκι πιο εύθυμα γεγονότα των ημερών.

Σαν δημιουργήσαμε το δικό μας σπιτικό με τον Δημήτρη φροντίζω να τηρώ αρκετά έθιμα που βίωσα και αγάπησα στην δική μου οικογένεια. Πριν τον ερχομό της Μεγάλης Εβδομάδος, και όχι στα μέσα αυτής όπως συνήθιζε η δική μου μαμά, φροντίζω να έχω φουρνίσει τα τσουρέκια μου! Είναι η παραδοσιακή συνταγή που ακολουθεί η μαμά μου και πιστά την εκτελώ και εγώ! Μεταφορικά και όχι κυριολεκτικά! ΧΕΧΕ!

Την εμφάνισή τους κάνουν και τα πασχαλινά κουλουράκια μας! Είναι νηστίσιμα και αρέσει στα παιδιά να τα βουτούν το πρωί στο χαμομηλάκι τους. Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα κόκκινα αυγά, με τον κλασσικό παραδοσιακό τρόπο. Δεν έχω επιχειρήσει μέχρι σήμερα να κάνω κάποια σχέδια στα αυγά. Ωστόσο αν εσύ ψάχνεις κάτι το διαφορετικό μπορείς να βρεις άπειρες ιδέες και τεχνικές πια!

Πασχαλινές πινελιές στο σπίτι!

Τι σημαίνει το Πάσχα για μένα, πασχαλινά έθιμα και ετοιμασίες!

Κουνελάκια και κοτούλες κάνουν την εμφάνισή τους στο σαλόνι και στην κουζίνα μας! Λουλούδια που ομορφαίνουν το χώρο, όπως τριαντάφυλλα, τουλίπες και κρινάκια!

Πασχαλινές ζωγραφιές και χειροτεχνίες των παιδιών παντού στο σπίτι!

Το έχω ξαναγράψει νομίζω, αλλά πραγματικά θεωρώ τις ζωγραφιές τους τους πιο πολύτιμους πίνακες μέσα στο σπίτι μας! Ζωγραφίζουν τόσο ωραία τα ατιμούτσικα! Με τόσο μεράκι και αγάπη! Πως να μην στολίσω τις ζωγραφιές τους να τις βλέπουν και να χαίρονται? Ίσως να θυμάσαι την πρώτη έκθεση ζωγραφικής του Ντίνου μου! Πόση περηφάνια! Πόσο γρήγορα μεγαλώνουν! Πόσο αλλάζουν με τον καιρό!

Τι σημαίνει το Πάσχα για μένα, πασχαλινά έθιμα και ετοιμασίες!

Και ένα ξενόφερτο έθιμο που τηρούμε την Κυριακή του Πάσχα είναι το egg hunting! Κρύβω αυγουλάκια στον κήπο του εξοχικού, ετοιμάζω ένα εύκολο κυνήγι για τον αυγουλοθησαυρό και τα παιδιά όσο περιμένουν να στολιστεί το τραπέζι έχουν κάτι ευχάριστο να απασχοληθούν!

Αν είσαι Χριστιανή Ορθόδοξη εσύ που με διαβάζεις φαντάζομαι θα ακολουθείς τα ίδια ήθη και έθιμα τις ημέρες αυτές. Ίσως να κάνουμε παρόμοιες σκέψεις ίσως και όχι! Όπως και να έχει εύχομαι σε όλους μας υγεία! Ψυχική και σωματική! Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε και δεν αργεί και η Κυριακή του Πάσχα! Εύχομαι να περάσετε όμορφα, να ξεκουραστείτε, να ζήσετε με τα παιδιά σας όμορφες στιγμές και να αλλάξετε παραστάσεις.

Καλό Πάσχα σε όλους!

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Εύη.

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

2 Comments
 1. Τι σημαίνει το Πάσχα για μένα?
  Πάσχει = θέλει ή ακόλαστος καί αισχρά ηδονή ηττάτε επομένως, Πάσχα = ή Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
  Τῇ δὲ μιᾷ τού τελευταίου Σαββάτου τής Μεγάλης Τεσσαρακοστής,….. ‘Ανας* + τάσεως* ήμέρα και Λαμπρονθώμεν τή Πανηγύρει……καί αλλήλους περιπτυξώμεθα….!
  Άνας = ο θεός. “Ζεύ Άνα Δωδωναίε” + Τάση = ροπή, φορά, Trend… έλξη, αγάπη προς τον θεό.
  Δευραϊκή λέξη “πέσαχ” = Παραφθορά της λέξης Πέρασμα…
  Οί Δευραίοι (δεύρω) από την ημέρα που πέρασαν την Ερυθρά, αντικατέστησαν τή γιορτή της ‘Ανασ-Τάσεως και γιορτάζουν το πέρασμα τους από την θάλασσα Πριν, Γιορτάζαμαι το ίδιο πράγμα…

Leave a Reply

Your email address will not be published.