Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας

Ιστορίες Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Θα ξεκινήσω αυτήν παρουσίαση παιδικού βιβλίου σήμερα παραθέτοντας το post που είχα κάνει στο Instagram μου πριν από λίγες μέρες, την στιγμή που πήραμε στα χέρια μας τις νέες κυκλοφορίες από το αγαπημένο μας Μεταίχμιο! Την λέξη ‘κερδίζω’ την είπε ο Ντίνος! Πρόσφατα έμαθε και την μεταφορική έννοια που μπορεί να έχει αυτή η λέξη. Η νηπιαγωγός του παίζει συνεχώς αυτό το παιχνίδι μαζί τους. Κυριολεξία ή μεταφορά? Και κάπως έτσι συναντήσαμε τις Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας!
Μεταίχμιο

Βοήθησα το παιδί μου να γνωρίσει την Μυθολογία πέρυσι πρώτη φορά. Σαν είδα πως οι ιστορίες αυτές τον συγκινούν και του κινούν το ενδιαφέρον πολύ δεν σταμάτησα να του διαβάζω βιβλία αυτού του είδους! Οι συζητήσεις που ανοίγουμε κάθε φορά με αφορμή ένα βιβλίο με κάνουν να νιώθω ικανή να γράψω βιβλίο για το τι μπορεί να σκέφτεται ένα μικρό παιδί διαβάζοντάς το! Το μυαλό του Ντίνου τρέχει με χίλια! Γεννά απίστευτες ιδέες και οι απορίες του δεν έχουν σταματημό!

Διαβάσαμε τις Ιστορίες Νεολογικής Μυθολογίας της Αγγελικής Δαρλάση, τις Μοίρες και το Πετροκάραβο!

Μάθαμε πράγματα που μας εντυπωσίασαν, που μας άφησαν το στόμα ανοιχτό. Που μας ξένισαν και κάποια που μας φόβισαν! Δύο βιβλία με δύο ιστορίες που κατάφεραν να προκαλέσουν εκρήξεις συναισθημάτων στο μυαλό μας και να μας δώσουν τροφή για συζήτηση!

📔Οι Μοίρες Αγγελική Δαρλάση, Σάντρα Ελευθερίου

Μεταίχμιο

Κάθε που γεννιέται σε αυτή τη γη ένας άνθρωπος, την τρίτη κιόλας μέρα το σπίτι επισκέπτονται οι τρεις καλοκυράδες, για να μοιράνουν το μωρό, τη μοίρα του να γράψουν!

Διαβάσαμε για το μύθο των Μοιρών και είδαμε πως ήταν αυτές οι καλοκυράδες που επισκέπτονταν τα σπίτια και τους κερνούσαν μέλι για να γλυκαθούν και να γλυκομοιράνουν! Του είπα την φράση ”είναι της μοίρας μου γραφτό” και μου είπε πως το είχε ακούσει από την γιαγιά να το λέει. Μπορεί το μυαλουδάκι του να μην χωράει ακόμα την έννοια της Μοίρας. Να μην μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει ακόμα πως υπάρχει μια ανώτερη δύναμη η οποία ίσως να καθορίζει ως ένα σημείο την ζωή σου. Ωστόσο τέτοιες υποθέσεις με μυστήριο και ήρεμη πλοκή πάντα τον μαγνητίζουν!

Μεταίχμιο

📔Το Πετροκάραβο, Αγγελική Δαρλάση, Θέντα Μιμηλάκη

Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας

Η ιστορία της νεράιδας καπετάνισσας φάνηκε στον μικρό ιδιαίτερα αλαζονική! Μπορεί να μην χρησιμοποίησε την ίδια λέξη με αυτήν που αναφέρω εγώ. Έπιασε το νόημα ο μικρός και πρόσθεσε πως η καπετάνισσα αυτή ”προκάλεσε την τύχη της”.

Μάθαμε πως ιστορίες με καράβια που στην πορεία έγιναν πέτρα έχουν διαδοθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδος μας και συγκεκριμένα σε νησιά κοντά! Μάθαμε για το Πετροκάραβο που λέγεται πως βρίσκεται στην Κέρκυρα.

Διαβάζοντας στο τέλος του βιβλίου λίγα λόγια για την σειρά, διαπίστωσα πως η ιστορία του βιβλίου που κρατάμε στα χέρια μας βασίστηκε στην παραλλαγή για το Πετροκάραβο από το νησί του Πόρου, απέναντι από την Αίγινα δηλαδή! Αυτό σίγουρα θα το χαρίσουμε στον φίλο μας το βιβλίο!

Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας

Στο σημείο αυτό, λίγο πριν κλείσω, θα ήθελα να σου παραθέσω αυτούσιο το κείμενο που γράφει ο Εκδοτικός Οίκος για να περιγράψει την νέα σειρά αυτή που μόλις κυκλοφόρησε για τα παιδιά μας!:

Η σειρά Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας μας καλεί να θυμηθούμε και να γοητευτούμε ξανά από τα λόγια αλλοτινών καιρών. Λόγια που παρηγορούσαν, συντρόφευαν. Λόγια που προσπαθούσαν να εξηγήσουν όσα φόβιζαν ή μάγευαν κάποτε τους ανθρώπους. Ιστορίες βασισμένες στις παραδόσεις μας. Που περνούσαν προφορικά από γενιά σε γενιά. ΓΙα να τις διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά μας σήμερα, σήμερα που δεν αφηγούμαστε όπως άλλοτε!

Το σημείωμα αυτό στο οπισθόφυλλο του βιβλίου νομίζω τα είπε όλα!

Τα βιβλία αυτά σου δίνουν την δυνατότητα να ακούσεις τον ίδιο τον συγγραφέα να αφηγείται την ιστορία σκανάροντας τον κωδικό που βρίσκεται στο πίσω μέρος του βιβλίου με το smartphone ή το tablet σου! Είναι μια εξίσου όμορφη εμπειρία!
Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας
Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.