ΧΟΜ- μια ιστορία για την εξέλιξη της ανθρωπότητας

ΧΟΜ- μια ιστορία για την εξέλιξη της ανθρωπότητας

Έχω καιρό να σας γράψω στη στήλη μου με το Παιδικό Βιβλίο, διότι καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά οι υποχρεώσεις τελικά μεγαλώνουν. Ο ελεύθερος χρόνος λιγοστεύει σημαντικά και ο δικός τους αλλά και της μαμάς. Από την άλλη έχουν γίνει περισσότερο επιλεκτικά, όσον αφορά την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων. Θέλουν να αφιερώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε κάτι που αξίζει πραγματικά. Ένα από τα βιβλία που μας άγγιξε την καρδιά είναι η ιστορία του ΧΟΜ, Πρώτος φίλος ο τελευταίος στο είδος του. Θα σας εξηγήσω ακριβώς το γιατί παρακάτω. ΧΟΜ- μια ιστορία για την εξέλιξη της ανθρωπότητας από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Ιδανική για παιδιά άνω των 5 ετών!

ΧΟΜ- μια ιστορία για την εξέλιξη της ανθρωπότητας

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ένα αγόρι ναυαγεί σε ένα νησί και πιστεύει ότι μόνος του εκεί. Ώσπου διαπιστώνει ότι εκεί ζει και κάποιος ακόμη, ο τελευταίος του είδους του. Έχουν πολλές διαφορές αλλά και πολλά κοινά που θα ανακαλύψουν στην πορεία. Μια απίστευτη ιστορία φιλίας ξεκινά και έχει να μας διδάξει πολλά περισσότερα από το πώς είναι να έχεις έναν διαφορετικό φίλο στη ζωή.

Το ήσυχο διαφορετικό πλάσμα που συναντά το μικρό αγόρι στο έρημο νησί έχει όνομα ΧΟΜ. Είναι ο τελευταίος στο είδος του και αυτό είναι κάτι που τον καθιστά ξεχωριστό. Προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον στο μικρό αγόρι η ζωή του, η εμφάνισή του, οι συνήθειές του. Του κάνουν πολλά πράγματα εντύπωση, όπως για παράδειγμα το ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη της φωτιάς. Στην πορεία έγιναν φίλοι και κάποια στιγμή ίσως να πρέπει να πουν αντίο. Ή και όχι. Ποιος ξέρει; Μένει να το ανακαλύψεις.

Ποιος είναι ο ΧΟΜ, ο τελευταίος στο είδος του;

Τι μπορεί να συμβολίζει άραγε ο πρωτόγονος ΧΟΜ. Θυμίζει λίγο πρωτόγονο έτσι δεν είναι; Ζει στη φύση, με τα απολύτως απαραίτητα, τρώει από τα δέντρα και ξέρει πώς να χειρίζεται τις πέτρες και τα αιχμηρά αντικείμενα προς όφελός του. Στα παιδιά σίγουρα αυτό το είδος του ανθρώπου είναι άγνωστο και ύστερα από συζήτηση μαζί τους αντιλαμβάνεσαι πόσο πολύ τους προκαλεί το ενδιαφέρον.

ΧΟΜ- μια ιστορία για την εξέλιξη της ανθρωπότητας από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

Ο ΧΟΜ σίγουρα συμβολίζει την εξέλιξη. Την εξέλιξη του ανθρώπου αλλά και του εαυτού μας ειδικά. Μπορεί να εστιάζουμε στη φιλία των δύο αγοριών αλλά, πραγματικά, δεν ξέρω αν αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει απόλυτα στην συγκεκριμένη ιστορία.

Μια δυνατή ιστορία φιλίας ή κάτι παραπάνω από αυτό;

Εμείς εστιάσαμε στο πόσο πολύ έχει αλλάξει η ζωή μας από τη Λίθινη Εποχή, την οποία έχουν διαβάσει τα παιδιά μου και γνωρίζουν ήδη κάποιες πληροφορίες. Ίσως ο ΧΟΜ να είναι ο νεάτερνταλ που προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον Homo Sapiens. Ίσως ο Homo Sapiens που θέλει να έρθει σε επικοινωνία με τον Meta άνθρωπο.

Το ένα βήμα που έκανε πίσω το αγόρι είναι σίγουρα η εξέλιξη που σήμερα μας φοβίζει πολύ περισσότερο από όσο γράφουμε ή μιλάμε. Είναι αυτή η μετά εποχή που όλοι μιλούν και δεν ξέρουμε τι να μας ξημερώνει. Εμείς είμαστε το μικρό αγόρι και ο ΧΟΜ το γλυκό και σίγουρα πιο αθώο παρελθόν, το οποίο κρύβει βαθιά νοσταλγία. Ο ΧΟΜ είναι ο παλιός μας εαυτός που θέλει να παραμείνει αγνός και να ξεφύγει από τα δεσμά της τεχνολογίας. Όσο πολύ μας βοηθά και μας εξυπηρετεί άλλο τόσο μας πνίγει ώρες ώρες.

Επιπρόσθετα, μπορεί να είναι ο άνθρωπος που συνήθως είναι έρμαιο των εξελίξεων και θέλει να βρει μια δικαιολογία να κρατηθεί στο πιο ήσυχο και αγνό παρελθόν. Από την άλλη, ίσως για το λόγο αυτό το μικρό αγόρι σκέφτεται για το αν αξίζει να σωθεί από το έρημο νησί στο οποίο ναυάγησε.

ΧΟΜ- μια ιστορία για την εξέλιξη της ανθρωπότητας

Τέλος, αυτό είναι το τρίτο βιβλίο της Jeanne Willis που διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά μου. Δηλώνω για άλλη μια φορά ενθουσιασμένη, διότι με αφορμή αυτή την ιστορία μπορέσαμε να πάμε τις κουβέντες μας ένα βήμα παραπέρα. Επίσης, η εικονογράφηση του Paddy Donnelly με τις ζωντανές εικόνες και τα ζωηρά χρώματα είναι απλά ανεπανάληπτη.

Αγόρασέ το από εδώ με ένα click!

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.