Ημέρες γιορτινές και όλοι έχουμε μπει στην κουζίνα για τα καλά! Ήδη μαγειρέψαμε πολύ για τα Χριστούγεννα και ίσως να έχουμε κουραστεί λιγάκι από τις προετοιμασίες! Εγώ πάντα τα Χριστούγεννα έχω πιο πλούσιο τραπέζι στρωμένο με περισσότερα φαγητά. Την Πρωτοχρονιά μαγειρεύω κρέας με μπόλικες χριστουγεννιάτικες σαλάτες! Τα παρελκόμενα λιγοστεύουν, γιατί πόσο να φας πια ρε παιδάκι μου; Σήμερα, λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σου μια συνταγή που λατρεύω και είναι φυσικά της μαμάς Αργυρώς! Πώς να μαγειρέψεις χοιρινό στη γάστρα!
Η μαμά μου, το Ρουλάκι μου είναι ερασιτέχνης μαγείρισσα, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται σε γνωστό εστιατόριο του Φισκάρδου Κεφαλονιάς. Έχουν συνεργαστεί μαζί της chef και chef και όλοι της έχουν βγάλει τη σκούφια τους από ένδειξη επαγγελματισμού και δεξιοτεχνίας. Χωρίς πτυχία και χωρίς gourmet πιάτα η μαμά μου ξεπερνά, λόγω εμπειρίας και αγάπης για αυτό που κάνει, πολλούς και πολλές τελειόφοιτες των μεγαλύτερων σχολών μαγειρικής της Ελλάδος. Χωρίς υπερβολή. Εργάζεται στο ίδιο μαγαζί 10 χρόνια. Η μαμά μου παραμένει σταθερή στο πόστο της. Οι chef και ομάδες τους όμως έρχονται και παρέρχονται.
Πώς να μαγειρέψεις χοιρινό στη γάστρα
Αρχικά πρέπει να επισκεφτείς τον αγαπημένο σου κρεοπώλη που ξέρεις ότι πάντα σου δίνει το καλύτερο κομμάτι κρέας για το τραπέζι σου! Θα πρέπει να του ζητήσεις χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο για τη γάστρα! Εγώ για 6 άτομα παίρνω 3 κιλά χοιρινό. Μας είναι αρκετό και χωράει στη, μεσαίου μεγέθους, γάστρα μου! Αν χρειαστεί να πάρω περισσότερα κιλά σίγουρα θα χρειαστώ και μεγαλύτερη γάστρα καθώς δεν θα χωράει. Τα τρία κιλά μαζί με τα λαχανικά που θα κόψω μέσα χωρούν οριακά.
Τι λαχανικά θα χρειαστείς για το χοιρινό στη γάστρα
Τώρα ήρθε η ώρα του αγαπημένου σου μανάβη! Πήγαινε στα όμορφα καλάθια του και διάλεξε τα εξής:
- 2 πράσινες πιπεριές, 2 πορτοκαλί πιπεριές, 2 κίτρινες πιπεριές, 2 κόκκινες πιπεριές
- 3 καρότα
- 6 κρεμμύδια
- 3 πορτοκάλια
- 3 λεμόνια
- 2 σκόρδα
Εκτός από τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα σκόρδα όλα τα υπόλοιπα λαχανικά θα τα κόψεις σε χοντρά κομμάτια. Κάτι σχεδόν στα τέσσερα μέρη που λέμε. Αφού τοποθετήσεις το κρέας σου στο κέντρο της γάστρας θα στολίσεις γύρω από αυτό τα πολύχρωμα λαχανικά σου. Έπειτα θα χαράξεις από επάνω το κρέας σου με μεγάλο μαχαίρι. Θα ανοίξεις γύρω στις 5 με 6 χαραγματιές και εκεί θα τοποθετήσεις στην καθεμία μέσα μια σκελίδα σκόρδο. Μην φοβάσαι με το σκόρδο. Αξίζει σου λέω και του ταιριάζει πολύ! Πάμε τώρα για τη μαρινάδα του κρέατός μας.
Πάρε από εδώ ιδέες τι να μαγειρέψεις στο γιορτινό τραπέζι!
Πώς να μαρινάρεις το χοιρινό μπούτι στη γάστρα
Η μαμά Αργυρώ λέει πως το κρέας πρέπει να μείνει στο ψυγείο έτοιμο μαριναρισμένο για μια ολόκληρη νύχτα. Αν δεν προλαβαίνεις από την επόμενη ημέρα τουλάχιστον για 3 ώρες στο ψυγείο, ώστε να ποτίσει το κρέας και να νοστιμίσει ακόμη περισσότερο. Όλα θέλουν το χρόνο τους και τον τρόπο τους. Έπειτα, βγάζεις από το ντουλάπι σου το super τέλειο multi μίξερ σου. Τοποθετείς μέσα τα εξής:
- χυμό από 3 ζουμερά πορτοκάλια
- χυμό από 3 λεμόνια
- 3 καλές κουταλιές της σούπας μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας πιπέρι
- μισή κουταλιά της σούπας μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο,
- μισή κουταλιά της σούπας ρίγανη και μισή κουταλιά της σούπας πάπρικα
- ένα ποτήρι τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Τα χτυπάμε στο μίξερ και το περιχύνουμε στο κρέας μας. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Ιδανικά, θέλουμε να μείνει το κρέας μας όλη τη νύχτα μαριναρισμένο, όπως σου είπα και πιο πάνω. Αν, όμως, δεν είχες χρόνο την προηγούμενη ημέρα τότε άφησε το για μία όση ώρα περισσότερο μπορείς στο ψυγείο.
Πώς να ψήσεις το χοιρινό στη γάστρα
Αφού πότισε η μαρινάδα σου στο νόστιμο κομμάτι χοιρινό μπούτι μέσα στη γάστρα σου είσαι έτοιμη να το ψήσεις. Αδειάζεις το φούρνο σου και τοποθετείς τη σχάρα σου στην τελευταία κάτω θέση του φούρνου σου. Ανοίγεις το φούρνο σου στον αέρα και στους 200 βαθμούς. Το κρέας θέλει σίγουρα 3 ώρες ψήσιμο. Υπολόγισε μια ώρα για το κάθε κιλό! Εγώ με το μικρό μου μυαλουδάκι έτσι το έχω συνδέσει! Το καπάκι της γάστρας συνέχεια κλειστό. Το αφαιρώ λίγο πριν το τέλος, το τελευταίο εικοσάλεπτο δηλαδή. Μου ‘χει τύχει να είναι έτοιμο το κρέας μου και στις δυόμιση ώρες. Οπότε να θυμάσαι πως θα πρέπει να έχεις το νου σου μετά το πρώτο δίωρο!
Τι θα κάνεις αφού ψηθεί το χοιρινό στη γάστρα
Και τώρα ήρθε η ώρα για μια ανεπανάληπτη σάλτσα, την οποία θα φτιάξεις με τα λαχανικά που έψησες παρέα με το χοιρινό σου! Ανοίγεις το multi και τοποθετείς μέσα τουλάχιστον τα μισά λαχανικά της γάστρας σου. Κράτησε κάποια για γαρνιτούρα δίπλα από το κρέας σου. Χτύπησέ τα με λίγο λαδάκι μέχρι να πολτοποιηθούν όλα και να μοιάζει με μια πηχτή σκούρη σάλτσα. Το καρότο την κάνει να σκουραίνει τόσο, μην φοβηθείς. Είναι, όμως, πεντανόστιμη. Σερβίρεις το κρέας σου με λίγη σάλτσα από επάνω.
Αυτή τη συνταγή της μαμάκας μου την τιμώ σε κάθε ειδική περίσταση που έχουμε στο σπίτι μας! Στα τελευταία μου γενέθλια αυτό έψησα, γιατί ήθελα κάτι πολύ ιδιαίτερο και επίσημο για το γενέθλιο τραπέζι που ετοίμασα. Με ένα ωραίο κόκκινο ή ροζέ κρασί ταιριάζει υπέροχα! Δοκίμασέ το και ακολούθησε ευλαβικά τις οδηγίες! Το κρέας είναι πεντανόστιμο και γίνεται λουκούμι που λιώνει στο στόμα!
Κοινοποίησε αυτή τη δημοσίευση γιατί που ξέρεις ίσως κάποια φίλη σου ή φίλος σου στο Facebook τις ημέρες αυτές να ψάχνει για ιδέες! Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ μαζί μου!
Μην ξεχάσεις να κάνεις Subscribe στο mail list μου εδώ κάτω και να με ακολουθήσεις στο Instagram που τα λέμε καθημερινά και συνέχεια φροντίζω να σου προσφέρω δωράκια ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την παρέα μας!
Σε μαμαδογλυκοφιλώ!
Εύη.