Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα Playmobil

Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα Playmobil

Η σκέψη για αυτό εδώ το νέο άρθρο στο blog γεννήθηκε ύστερα από μια συζήτηση με τον Ντίνο. Ο Ντίνος διαθέτει άπειρα Playmobil, όπως και τα περισσότερα παιδιά της γενιάς του. Δύο ολοκληρωμένες συλλεκτικές σειρές τρία σκάφη και δύο σπίτια. Jet ski με ιππότες και δεν συμμαζεύεται. Σε ένα από τα τελευταία μας παιχνίδια, με ρώτησε αν έπαιζα μικρή με Playmobil. Αν υπήρχαν όταν ήμουν εγώ μικρή. Και κάπως έτσι ξεκίνησε να τρέχει η σκέψη μου και θέλησα να γράψω για αυτή την αγάπη που τρέφουν τα παιδιά μου. Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα Playmobil;

Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα Playmobil

Εγώ και τα Playmobil

Σαν μικρό παιδί δεν μπορώ να πω πως είχα πολλά Playmobil. Είχα σίγουρα έναν μεγάλο στάβλο με άλογα και ιπποκόμους. Τον θυμάμαι σαν χτες. Ήταν τόσο English country style, τόσο όμορφος. Είχα, επίσης, ένα εξοχικό που το λάτρευα για τα πολλά μικρά διακοσμητικά που είχε. Τα πανέμορφα ποδήλατα που έστηνα έξω από αυτό δίπλα από ένα γεμάτο λουλούδια κιόσκι. Ακόμα θυμάμαι πως χάζευα τις λεπτομέρειες από το βάζο με τα λουλούδια, τις γλάστρες και τα διακοσμητικά. Δεν είχα άλλα αξεσουάρ ή αμέτρητες φιγούρες.

Αισθανόμουν πλήρης που είχα αυτά τα δύο παιχνίδια στο δωμάτιό μου και δεν ήταν λίγες οι φορές που αγνοούσα όλη τη συλλογή της Barbie και έπαιζα μόνο με αυτά για ώρες.

Γενικότερα, έχω πολύ καλό θυμητικό και θυμάμαι πολύ έντονα τα παιδικά μου χρόνια. Θυμάμαι στιγμές σαν να ‘ταν χτες. Αυτό πάντα ήταν κάτι που με χαρακτήριζε και η μαμά μου μέχρι και σήμερα απορεί πως γίνεται να θυμάμαι τόσες λεπτομέρειες. Έτσι ακριβώς θυμάμαι και τα παιχνίδια μου. Με την ίδια λεπτομέρεια. Τα παιχνίδια μου είχαν ψυχή, γιατί μου τα αγόραζε η μαμά μου και ο μπαμπάς μου και πρόσωπα που με αγαπούσαν.

Η εποχή της υπερκατανάλωσης και η αξία των Playmobil

Είναι αλήθεια πως τα παιδιά μας σήμερα έχουν περισσότερα παιχνίδια από όσα θα έπρεπε. Παιχνίδια αρκετά ώστε να χαροποιήσουν πολλά παιδιά. Οι διαφημίσεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το παιχνίδι είναι στην κορύφωσή του. Υπερπληθώρα παιχνιδιών και εταιρειών. Εισαγωγών και εξαγωγών.

Τα δικά μου παιδιά παίζουν με τα πάντα. Δεν θα τα χαρακτήριζα ως επιλεκτικά, όσον αφορά τα παιχνίδια που επιλέγουν. Θέλουν και το παιχνίδι που πωλείται στο περίπτερο, γιατί πολύ απλά θέλουν να είναι μέσα σε όλα. Και χαίρομαι πολύ για αυτό, γιατί κι εγώ έτσι ήμουν σαν παιδί. Μέσα σε όλα.

Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα Playmobil

Τα παιδιά ξέρουν να εκτιμούν όπως και να ξεχωρίζουν

Μπορεί να είναι υπερκαταναλωτικά αλλά εκτιμούν τα παιχνίδια τους. Ο Ντίνος είναι παιδί της γενιάς του Toy Story και έχει άλλο δέσιμο με τα παιχνίδια του. Δεν αποχωρίζεται εύκολα εκείνα της βρεφικής του ηλικίας και πιστεύει ακράδαντα μέχρι και σήμερα πως έχουν ψυχή. Του αρέσει το ενδεχόμενο ότι όταν δεν είναι ο ίδιος στο δωμάτιο αυτά ζωντανεύουν κανονικά. Και ας ξέρει πως δεν ισχύει αυτό στην πραγματικότητα. Εννοείται πως σε πολλά παιχνίδια του έχουμε γράψει το όνομά του.

Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα Playmobil πολύ;

Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα Playmobil πολύ;

Η αξία των Playmobil είναι περισσότερο από προφανής στα μάτια τους. Την αντιλαμβάνονται κάθε φορά που είναι ανάμεσα σε δύο παιχνίδια και το Playmobil στο τέλος υπερισχύει. Όταν θέλουν δύο πράγματα και έχουν να επιλέξουν ένα, πάντα ο κύβος πέφτει στο Playmobil. Θα ήθελαν να έχουν όλες τις φιγούρες, όλους τους ρόλους και όλα τα κάστρα με τα κρυστάλλινα παλάτια. Ξέρουν πως αυτό δεν είναι εφικτό. Κάθε φορά, όμως, ελπίζουν για ένα ακόμη.

Αντιλαμβάνονται μια χαρά πως δεν πρόκειται για εύθραυστα παιχνίδια. Ξέρουν πως αντέχουν στο χρόνο. Πως όσες φορές και αν παίξουν μαζί τους δεν θα πάθουν απολύτως τίποτα. Δεν είναι λίγες οι φορές που αγαπημένο τους παιχνίδι έχει χαλάσει με την πρώτη πτώση. Τα Playmobil δεν τους προδίδουν ποτέ. Γιατί πολύ απλά δεν σπάνε, δεν γεμίζουν γρατζουνιές και δεν ξεθωριάζει το χρώμα τους.

Ξεκινώντας από την σειρά 123 Playmobil.

Σαν παιδί δεν γνώριζα την σειρά 123. Δεν ξέρω αν την δεκαετία του ’90 στην Ελλάδα υπήρχε αυτή η σειρά. Όταν, όμως, έγινα μαμά ήθελα πολύ τα πρώτα τους μεταβρεφικά παιχνίδια να είναι και Playmobil. Φοβόμουν, όμως, γιατί ήξερα πως τα κεφάλια και τα αξεσουάρ βγαίνουν και μάλιστα με μεγάλη ευκολία.

Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα Playmobil

Η σειρά 123 έγινε η αγαπημένη μου όταν τα παιδιά μου ήταν βρέφη. Η κιβωτός, η φάρμα, το αεροπλάνο, το αυτοκίνητο που μεταφέρει τους επιβάτες στο αεροπλάνο ήταν τα πρώτα μας παιχνίδια την περίοδο της βρεφανάπτυξης. Για εμάς τις μωρομανούλες ήταν σωτήρια αυτά τα παιχνίδια.

Η διαχρονικότητα των Playmobil και τα παιχνίδια ρόλων

Τι είναι αυτό που κάνει τα Playmobil να μην χάνουν την αξία τους στο χρόνο εκτός από την ανθεκτικότητά τους πιστεύεις; Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά μας να μην τα βαριούνται; Γιατί άραγε παίζονται το ίδιο ευχάριστα τόσο από τα αγόρια όσο και τα κορίτσια;

Θα απαντήσω λέγοντας πως τα Playmobil είναι η ίδια η ζωή μας. Η ζωή του μπαμπά και της μαμάς, της γιαγιάς, της θείας, του θείου. Η ιστορία του παππού, του φούρναρη, του ζαχαροπλάστη και πάει λέγοντας. Τα Playmobil αντικατοπτρίζουν την ίδια την καθημερινότητά μας. Τη ζωή μας στο σχολείο, στο εξοχικό, στις διακοπές, τα Χριστούγεννα. Τα Playmobil είναι η ίδια η ζωή των μικρών παιδιών σε μικρές φιγούρες, τις οποίες μπορούν να τις παίξουν και να τις αλλάξουν ρόλους ανά πάσα στιγμή.

Στο Instagram έχουμε καθημερινή επαφή και πιο άμεση μέσα από τα stories και τα videos που δημοσιεύω

https://www.instagram.com/mamas_n_papas.gr/

Τα δικά μου τα παιδιά αγαπούν πολύ τα παιχνίδια ρόλων. Επίσης, λατρεύουν να μπερδεύουν τα παιχνίδια. Να χρησιμοποιούν πολλές σειρές μαζί και να στήνουν μεγάλες πολιτείες, χωριά και τα συναφή. Να αναμιγνύουν τους στρατιώτες με τους ευγενικούς ιππότες και τις νεράιδες με τις γοργόνες.

Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα Playmobil

Μια ζωή χωρίς διακρίσεις και ταμπού

Τα δικά μου τα παιδιά, μια τέτοια ζωή ονειρεύονται. Χωρίς διακρίσεις. Όπου όλοι θα μπορούν να συνομιλούν με όλους. Όπου δεν θα υπάρχουν κατεστημένα και προκαταλήψεις. Μια ζωή χωρίς διακρίσεις για τους μικρούς, τους δυνατούς, τους εύρωστους και τους χωρικούς.

Έτσι τους μεγαλώνουμε και έτσι θέλουμε να παραμείνουν. Ελεύθερα πνεύματα χωρίς ταμπού. Και τα Playmobil μας βοηθούν σε αυτόν τον σκοπό μας. Δεν ξέρω αν το γνωρίζει η εταιρεία αυτό. Δεν γνωρίζω αν αυτός είναι ο σκοπός τους.

Οι εικόνες που έχω προσθέσει στο κείμενο είναι τραβηγμένες τις τελευταίες ημέρες από τα πρόσφατα παιχνίδια μας. Δεν τις λες καλλιτεχνικές σε καμία περίπτωση. Άλλωστε ο σκοπός αυτής της ανάρτησης δεν είναι διαφημιστικός ούτε περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Ο σκοπός αυτής της ανάρτησης, συν τοις άλλοις, είναι να δείξω πως μέσα από το παιχνίδι το παιδί διαμορφώνει χαρακτήρα. Πλάθεται και ζυμώνεται.

Playmobil και οι αξίες της ζωής

Μέσα από το παιχνίδι εκτιμά πολλές αξίες της ζωής και όταν το ίδιο το παιχνίδι τις κρύβει μέσα του, όπως η αξία του νονού και της νονάς για παράδειγμα, τότε το ίδιο το παιχνίδι αποκτά άλλη αξία. Άλλη προοπτική.

Γιατί τα παιδιά αγαπούν να παίζουν με Playmobil

Εγώ κατέληξα γιατί τα παιδιά αγαπούν να παίζουν με Playmobil. Για όλα όσα σου αναφέρω παραπάνω. Για τις αξίες και τα ιδανικά, για την εικόνα του μπαμπά και της μαμάς που τα πηγαίνουν βόλτα στο Ενυδρείο ή στο Μουσείο. Για την αναπαράσταση της ίδιας της ζωής έξω από το σπίτι μέσα στο δωμάτιό τους. Και χαίρομαι διπλά που τα αγαπούν όσο τα αγαπούσα και εγώ στην παιδική μου ηλικία.

Εσύ πόσο συχνά λες όχι στο παιδί σου;

Σαν μαμά δεν χαρακτηρίζομαι για τα ΌΧΙ που θα πω στα παιδιά μου όταν θα μου ζητήσουν να τους αγοράσω άλλο ένα παιχνίδι. Αυτός είναι ο λόγος που σπάνια τους παίρνω μαζί μου στα καταστήματα παιχνιδιών. Θέλω να ξέρεις πως δύσκολα λέω όχι σε άλλη μια φιγούρα Plamobil γιατί ξέρω τις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού που θα τους χαρίσει.

Ατέλειωτες ώρες δημιουργικού παιχνιδιού

Αυτό το post σου είπα πως ξεκίνησε ύστερα από μια συζήτηση με τον Ντίνο. Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα παιδιά μου είναι μέσα στο δωμάτιο. Έχουν ενώσει τα τα Playmobil τους και παίζουν στο χαλί. Ο καθένας έχει τα δικά του κουτιά στο δωμάτιό του τα οποία ενώνουν και στήνουν πολιτείες. Αυτό είναι το μαγικό με τα παιχνίδια αυτά. Το ότι δύσκολα ξεχωρίζεις το κοριτσίστικο από το αγορίστικο. Οι περισσότερες σειρές είναι κατάλληλες και για τα δύο φύλα.

Άλλωστε, τη σήμερον ημέρα δεν θα έπρεπε να συζητάμε για διαχωρισμό παιχνιδιών ούτε και φύλων, δεν νομίζεις;

Αυτοί και άλλοι τόσοι ακόμα θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι που τα παιδιά αγαπούν τα Playmobil. Και αυτές τις ημέρες που #μένουμεσπίτι παιχνίδια σαν αυτά είναι ιδανικά να γεμίζουν τις ώρες μας δημιουργικά.

Σε μαμαδογλυκοφιλώ.

Εύη

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.