Παιδικά δόντια: πώς να τα φροντίσετε σωστά

Παιδικά δόντια: Πώς να τα φροντίσετε σωστά

Σήμερα στο mamasnpapas.gr μιλάμε για παιδικά δόντια. Δεν θα μιλήσω για αυτό το ζήτημα ως ειδικός, καθώς δεν είμαι ούτε οδοντίατρος ούτε οδοντοτεχνίτης. Είμαι ,όμως, μαμά 11 χρόνια τώρα και προσπαθώ για το καλύτερο για τα παιδιά μου. Συνήθως δίνουμε προτεραιότητα στον παιδίατρο και τις υπόλοιπες ειδικότητες τις αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα. Λάθος, αυτό. Θα τα πάρουμε, όμως, όλα με τη σειρά. Παιδικά δόντια: πώς να τα φροντίσετε σωστά με νέο άρθρο στη στήλη μου Οικογένεια και Παιδί. Η στοματική υγιεινή ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Παιδικά δόντια: πώς να τα φροντίσετε σωστά

Αρχικά, ο πιο σωστός τρόπος να φροντίσετε τα δόντια του παιδιού σας είναι να επισκέπτεστε τακτικά τον παιδοδοντίατρο. Μια φορά τον χρόνο απαραίτητα για καθαρισμό, όπως ακριβώς κάνετε τις εξετάσεις αίματος και ούρων για να δείτε αν είναι όλα καλά στη υγεία του. Δυστυχώς, πολλές φορές τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν να επισκεφτούμε ένα γιατρό όποτε είναι απαραίτητο. Από την άλλη, αυτό ίσως να είναι και μια δικαιολογία για πολλούς από εμάς. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου σε καμία περίπτωση.

Η συχνότητα επίσκεψης στον οδοντίατρο καθορίζεται σαφώς από την κατάσταση των δοντιών του παιδιού. Ανάλογα με τις ανάγκες που έχει. Δεν είναι λίγες οι φορές που αμελούμε να κλείσουμε αυτό το ραντεβού.

Εκτός, όμως, από την επίσκεψή μας στον οδοντίατρο, πάμε να δούμε τι άλλα πραγματάκια μπορούμε να συνδυάσουμε ώστε να διατηρήσουμε μια καλή υγιεινή στην στοματική κοιλότητα!

Παιδικά δόντια: πώς να τα φροντίσετε σωστά

Τα παιδικά δόντια είναι σημαντικό να τα φροντίζουμε από την αρχή σωστά ακόμα και αν δεν τα έχουν αλλάξει τα παιδιά. Δεν έχουν βγάλει τα καινούρια δόντια δηλαδή. Οι οδοντίατροι προτείνουν παιδικές οδοντόκρεμες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού για τους ακόλουθους λόγους:

  • έχουν εξαιρετικά απαλή σύνθεση και σε περίπτωση κατάποσης δεν ερεθίζουν το λαιμό
  • είναι πιο φρουτώδεις στη γεύση και όχι πικάντικες όπως οι ενηλίκων
  • δεν έχουν φθόριο. Υπάρχουν και εξαιρέσεις με μικρή ποσότητα φθορίου, αλλά εμείς καλό είναι να προτιμούμε εκείνες που δεν έχουν.

Δεύτερος σημαντικός παράγοντας για τη σωστή φροντίδα των παιδικών δοντιών αποτελεί η οδοντόβουρτσα. Η παιδική ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι μια πολύ καλή επιλογή, διότι βοηθά το παιδί να μάθει το σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών. Τα πλεονεκτήματά της είναι αρκετά. Θα σας κατονομάσω μόλις λίγα από αυτά.

  • είναι πιο αποτελεσματική από μια απλή παιδική οδοντόβουρτσα. Καθαρίζει καλύτερα τα δόντια λόγω των πολλών χιλιάδων ταλαντώσεων το λεπτό σε σύγκριση με την απλή
  • μπορείς να αντικαταστήσεις την κεφαλή και να μη αλλάξεις τον αγαπημένο ήρωα του παιδιού που θα έχει επάνω. Τα παιδιά τα προσέχουν αυτά, το ξέρετε
  • πάντα το πιο εξελιγμένο και το πιο μοντέρνο είναι πιο ελκυστικό. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της οδοντόβουρτσας. Η λέξη ηλεκτρική την ανεβάζει πολύ στα μάτια των παιδιών.

Παιδικά δόντια: πώς να τα φροντίσετε σωστά

Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητο για μια καλή στοματική υγιεινή. Το ίδιο λέω σχεδόν καθημερινά στα παιδιά μου. Πρέπει να τα βουρτσίσουν το πρωί αφού πάρουν το πρωινό τους, αλλά και το βράδυ πριν πέσουν για ύπνο. Επίσης, το ίδιο κάνουν μετά από ένα γλύκισμα που θέλουν μέσα στην ημέρα.

Το γλυκό είναι αναπόφευκτο κακό, το οποίο προσπαθώ να μην προσφέρω κάθε μέρα. Τουλάχιστον, καλό είναι να ξέρουν ότι θα πρέπει αμέσως μετά να καθαρίσουν σχολαστικά τα δόντια τους. Είναι πολύ σημαντικό να τους γίνει συνήθεια αυτό. Το ίδιο ισχύει και για εμάς τους μεγάλους φυσικά. Να τους δίνουμε το παράδειγμα έχοντας υιοθετήσει τη συνήθεια αυτή πρώτοι.

Ο καλύτερος τρόπος διδασκαλίας είναι να του δίνεις το παράδειγμα!

Για τα βρέφη της παρέα μας

Αν το παιδί σου είναι στη βρεφική ηλικία και αρχίζει να έχει ενόχληση στα ούλα μπορείς να το βοηθήσεις να ανακουφιστεί από την φαγούρα και την ενόχληση με ένα μασητικό! Δεν ανακουφίζει μόνο από τον πόνο αλλά βοηθά να γίνει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που επιταχύνει την ανάπτυξη των δοντιών. Τέλος, μπορείτε να διαλέξετε το ιδανικό για την ηλικία του παιδιού σας!

Ακόμη κι αν το παιδί έχει μόνο νεογιλά δόντια είναι σημαντικό να μην παραμελούμε τη φροντίδα τους. Η οδοντίατρός μας λέει ότι διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στη σίτιση, στην κατάποση αλλά και στην εκμάθηση της ομιλίας . Τέλος, παίζουν ρόλο και στην ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών. Οπότε βουρτσίζουμε τα δόντια μας από τη βρεφική ηλικία.

#παιδικά_δόντια #φροντίδα_παιδικών_δοντιών #notinogr

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.