Πώς να φτιάξεις χαλβά σιμιγδαλένιο

Σήμερα θα σου δείξω την πιο κλασσική συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά, απόλυτα μαμαδίστικο. Πολύ πιθανόν να την ξέρεις και εσύ μιας και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές! Εμάς με αυτή τη συνταγή μας μεγάλωσε η μαμά μου και τώρα την ίδια συνταγή εκτελώ και εγώ για τα δικά μου πιτσιρίκια! Η διαδικασία είναι πολύ απλή, ακόμα και για την πιο καινούργια νοικοκυρά που θα επιχειρήσει να φτιάξει το πρώτο της γλυκό! Πώς να φτιάξεις χαλβά σιμιγδαλένιο! Νέο άρθρο στη στήλη μου με τις Συνταγές!

Πώς να φτιάξεις χαλβά σιμιγδαλένιο

Αν με διαβάζεις θα ξέρεις ήδη πως δεν εκτελώ με γραμμάρια τις συνταγές μου αλλά με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο της κούπας!

Είμαι ξεκάθαρη από την αρχή για να μην έχουμε παρεξηγήσεις στην πορεία!

Για μονάδα μέτρησης φρόντισε να χρησιμοποιήσεις την ίδια κούπα για όλα τα υλικά που χρησιμοποιήσεις! Γράφοντας κούπα του τσαγιού εννοώ την κλασσική κούπα του τσαγιού που έχουμε οι περισσότεροι σε σερβίτσιο στο σπίτι μας!  

Τι θα χρειαστείς:

  • 1 κούπα του τσαγιού σπορέλαιο
  • 2 κούπες του τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό βρύσης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα κανέλα σε σκόνη
  • για πασπάλισμα ξύσμα λεμονιού ή πορτοκάλι  
  • Προαιρετικά προσθέτεις καρύδια, αμύγδαλο ή cranberries ανάλογα τις προτιμήσεις τις δικές σου και των παιδιών!  
mamasnpapas.gr recipes

Εκτέλεση :

Πώς να φτιάξεις χαλβά σιμιγδαλένιο

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, γιατί ο χαλβάς θα μυρίζει έντονα.
  • Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 10 – 12 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.Παράλληλα βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες. Δεν μας νοιάζει να φτιάξουμε σιρόπι, αλλά να λιώσει η ζάχαρη και να βγουν τα αρώματα της κανέλας.
  • Οταν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ρίχνουμε το καυτό μείγμα ζάχαρης, ανακατεύοντας προσεκτικά γιατί πιτσιλάει και καίει, σαν λάβα.
  •  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και αφήνουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι ο χαλβάς να κοχλάσει και να σωθούν τα υγρά.
  • Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τον αδειάζουμε στην κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα. Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεφορμαριστεί χωρίς πρόβλημα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς και πασπαλίζουμε με κανέλα. Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει.

Είναι ένα γλυκό που σχεδόν όλες οι Ελληνικές οικογένειες φροντίζουν να υπάρχει στο σπίτι τις ημέρες της νηστείας!

Νομίζω πως είναι ιδανικό γλύκυσμα για τα μικρά παιδιά!

Καλό Πάσχα με υγεία φίλοι μου!!

Πώς να φτιάξεις χαλβά σιμιγδαλένιο

  Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Εύη.

Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

7 Σχόλια
  1. σκετη λατρεια! απλα το αγαπω το γλυκο αυτο. τελευταια φορα δοκιμασα και εβαλα στο σιροπακι και γλυκανισο και του εδωσε ακομα πιο πολυ αρωμα! Μου ανοιξες την ορεξη παλι…..Καλο Πασχα κουκλα

Leave a Reply

Your email address will not be published.