Το αγαπημένο μου Χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι αδιαμφησβήτητα τα μελομακάρονα! Η συνταγή είναι της μαμάς μου και από τότε που έφτιαξα το δικό μου σπιτικό θέλω την περίοδο των εορτών το σπίτι μας να έχει παραδοσιακά γλυκά από τα χέρια μου. Μου αρέσει να μυρίζει το σπίτι μας κανέλα και γαρύφαλλο. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σου την δική μας συνταγή για μελομακάρονα, δοκιμασμένη και τσεκαρισμένη από πολλούς χρόνια τώρα! Να μυρίσει Χριστούγεννα στο blogοσπιτάκι μου! Πώς να φτιάξεις σπιτικά μελομακάρονα!
Ξέρω πως εσείς που είστε ήδη νοικοκυρές έχετε τις δικές σας συνταγές από τις μαμάδες σας επίσης. Πολύ πιθανόν να δοκιμάζετε, όμως και νέες συνταγές από διάσημους chef και ζαχαροπλάστες! Στην περίπτωση που αγαπάς τη μαμά μου και σου έχουν αρέσει οι συνταγές της που έχω ανεβάσει εδώ στο blog, τότε ίσως θελήσεις να δοκιμάσεις και τα μελομακάρονά της!
Η μαμά μου, το Ρουλάκι μου είναι ερασιτέχνης μαγείρισσα, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται σε γνωστό εστιατόριο του Φισκάρδου Κεφαλονιάς. Έχουν συνεργαστεί μαζί της chef και chef και όλοι της έχουν βγάλει τη σκούφια τους από ένδειξη επαγγελματισμού και δεξιοτεχνίας. Χωρίς πτυχία και χωρίς gourmet πιάτα η μαμά μου ξεπερνά, λόγω εμπειρίας και αγάπης για αυτό που κάνει, πολλούς και πολλές τελειόφοιτες των μεγαλύτερων σχολών μαγειρικής της Ελλάδος. Χωρίς υπερβολή. Εργάζεται στο ίδιο μαγαζί 10 χρόνια. Η μαμά μου παραμένει σταθερή στο πόστο της. Οι chef και ομάδες τους όμως έρχονται και παρέρχονται.
Εδώ θα βρεις τις συνταγές της μαμάς Αργυρώς
Θα μπορούσε να έχει άνετα δική της εκπομπή μαγειρικής, γιατί είναι γλυκιά κατανοητά όσα λέει και δεν χρησιμοποιεί τρελά και ακριβά υλικά. Όλα μαμαδίστικα, όλα νόστιμα και δοκιμασμένα με πολλές δόσεις αγάπης και μαμαδίστικης proderm! Οι συνταγές της είναι της παλιάς σχολής και σίγουρα δεν τις έχει γράψει αυτή. Οι περισσότερες είναι από τον Τσελεμεντέ, μιας και τον λάτρευαν οι περισσότερες γυναίκες της γενιάς που είναι η μαμά μου! Το τεφτέρι της το αγαπώ!
Πάμε τώρα για τη συνταγή!
Πώς να φτιάξεις σπιτικά μελομακάρονα
Τι θα χρειαστείς:
- 1kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κούπες σπορέλαιο
- 3/4 της ίδιας κούπας χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 κ.γ. κανέλα (ίσως λιγάκι παραπάνω)
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κ.σ. bakin powder
Πώς θα τα φτιάξεις:
Πρώτα θα ετοιμάσεις το σιρόπι σου!
Σε μία κατσαρόλα ρίχνω 2 κούπες μέλι- 2 κούπες ζάχαρη- 2 κούπες νερό-2 φέτες λεμόνι και ξύλα κανέλας. Το αφήνω να βράσει. Μόλις πάρει τη βράση το αποσύρω από το μάτι και το αφήνω να κρυώσει!
Ξεκινάμε τα μελομακάρονα τώρα!
- Σε ένα μπολ ρίχνω όλα τα υγρά υλικά και προσθέτω τα μπαχαρικά και το ξύσμα.
- Ανακατεύω τα υλικά μου με το χέρι και διαδοχικά ρίχνω το κοσκινισμένο μου αλεύρι, ώσπου να αρχίσει να σφίγγει λιγάκι το μείγμα μου!
- Προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις..
- Δίνω το σχήμα που θέλω στα μελομακάρονά μου και τα τοποθετώ στο ταψί μου με λαδόκολλα.
- Δεν ξεχνώ με το πιρούνι μου να τρυπήσω ελαφρώς το πάνω μέρος του ώστε να ψηθεί και μέσα εξίσου ομοιόμορφα!
- Ψήνω για 15′ την κάθε φουρνιά. Προσοχή όχι παραπάνω για να μην ξεραθούν.
Πώς να φτιάξεις σπιτικά μελομακάρονα τραγανά και μελωμένα!!
Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να φτιάξεις σπιτικά μελομακάρονα! Αρκεί να ακολουθήσεις τη διαδικασία σωστά!
Όλα θέλουν μεράκι και αφοσίωση σε αυτή τη ζωή! Όταν θέλεις να πετύχει κάτι πρέπει να βάλεις όλη σου την αγάπη λένε! Εγώ δεν αγοράζω γλυκά από το ζαχαροπλαστείο για τις γιορτές. Τα φτιάχνω μόνη μου! Θέλω να μπαίνω στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά μου, ακόμα και ως παρατηρητές και να ετοιμάζουμε μόνοι μας αυτά που θα κεράσουμε του καλεσμένους μας! Το ευχαριστιέμαι πολύ, ειδικά όταν τους αρέσουν και γλείφουν τα δάχτυλά τους!
Στο Instagram του mamasnpapas.gr γίναμε μεγάλη παρέα τα έμαθες? 10.150 άτομα! Σας αγαπώ!
Αν σου άρεσε η συνταγή μας μοιράσου την με κάποιον φίλο! Θα ήθελα πολύ να μου στείλεις τις φωτογραφίες σου στο mamas.n.papas86@gmail.com. Και εγώ θα τις δημοσιεύσω εδώ στην ανάρτηση κάνοντας update!
Σε μαμαδογλυκοφιλώ!
Εύη