Ένα γράμμα στη μαμά και στον μπαμπά που καπνίζουν

Μικρό σε μέγεθος, αλλά τόσο μεγάλο ταυτόχρονα σε περιεχόμενο! Ένα γράμμα στη μαμά και στον μπαμπά που καπνίζουν

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος σήμερα και διαβάζουμε παρέα με τα παιδιά μου το βιβλίο Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που καπνίζουν! Πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά να εισπνέουν τον καπνό; Τι συναισθήματα τους αφήνει αυτή η εξάρτηση που έχει η μαμά ή ο μπαμπάς από κάτι που τους κάνει κακό και μυρίζει και άσχημα; Όλες οι σκέψεις των παιδιών μέσα σε ένα τόσο δα βιβλίο. Μικρό σε μέγεθος, αλλά τόσο μεγάλο ταυτόχρονα σε περιεχόμενο! Ένα γράμμα στη μαμά και στον μπαμπά που καπνίζουν, στη στήλη μου με το Παιδικό βιβλίο!

Ένα γράμμα στη μαμά και στον μπαμπά που καπνίζουν

Το μικρό αυτό βιβλιαράκι μας κέρδισε από το εξώφυλλο αρχικά! Το μαύρο του χρώμα με το απόκομμα από τετράδιο με καρδούλες και λουλούδια μας έκανε να θέλουμε να το διαβάσουμε. Μου αρέσει πολύ όταν τα παιδιά μου παρατηρούν και την παραμικρή λεπτομέρεια! Μου αρέσει όταν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα καλό βιβλίο!

Ένα γράμμα στο μπαμπά και στη μαμά που καπνίζουν

 Ένα γράμμα στη μαμά και στον μπαμπά που καπνίζουν

Είναι ένα σύντομο γράμμα αυτή η ιστορία, γραμμένη από το χέρι ενός μικρού παιδιού και γεμάτο συναισθήματα! Συναισθήματα αγάπης προς τον μπαμπά και τη μαμά! Με τρόπο απλό και κατανοητό το παιδί εκδηλώνει με θάρρος την επιθυμία του να μην καπνίζει ο γονιός του! Δεν έχει σημασία αν είναι ο μπαμπάς ή η μαμά! Σημασία έχει πως θέλει όταν του κρατά το χεράκι το άλλο του χέρι να είναι ελεύθερο!

Να μπορεί να φουσκώσει το μπαλόνι με την μία ο μπαμπάς και να μπορεί να τρέξει χωρίς να κουραστεί!

Το μικρό αυτό παιδί αντιλαμβάνεται απόλυτα τους κινδύνους που κρύβει η χρήση του τσιγάρου στον γονιό του! Φοβάται μην τον χάσει πιο γρήγορα από όσο πρέπει! Ξέρει πως η καρδιά και τα πνευμόνια του έχουν πάρει άλλο χρώμα εξαιτίας αυτής της κακιάς συνήθειας! Το παιδί είναι ενημερωμένο και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό στις ημέρες μας! Έχει ακούσει, έχει διαβάσει, έχει ενημερωθεί από το σχολείο του.

Ένα γράμμα στη μαμά και στον μπαμπά που καπνίζουν

 Ο Ντίνος, ξέρει πως το κάπνισμα μπορεί να σε κάνει να αρρωστήσεις άσχημα!

Τα έχουμε συζητήσει αυτά πολλές φορές εγώ και αυτός! Του έχω εκφράσει το πόσο στεναχωρημένη είμαι που έχασα τον μπαμπά μου τόσο μικρή! Ξέρει πως ο παππούς του κάπνιζε και πως πολύ πιθανόν ο λόγος που δεν τον έχουμε σήμερα μαζί μας να μοιραζόμαστε στιγμές αγάπης μαζί του, είναι αυτός! Είχε αυτή την κακή συνήθεια και δεν κατάφερε να την κόψει!

Ο Ντίνος είναι παιδί που δεν αντέχει τον καπνό και ενοχλείται όποτε βρεθούμε σε κλειστό χώρο που καπνίζουν οι μεγάλοι! Με αφορμή το βιβλίο αυτό τονίσαμε όσα άσχημα χαρακτηριστικά έχουν αυτοί που καπνίζουν και αυτό τον βοήθησε να κατανοήσει καλύτερα πως πρόκειται για μια πολύ άσχημη και βρώμικη συνήθεια:

 • Μυρίζει το στόμα μας και η ανάσα μας πολύ άσχημα
 • Τα ρούχα μας δεν μοσχοβολούν μαλακτικό, αλλά έχουν μονίμως αυτή την μυρωδιά του τσιγάρου.
 • Λαχανιάζουμε και δεν έχουμε αντοχή να τρέξουμε ή να περπατήσουμε για πολύ ώρα
 • Μυρίζει το σπίτι μας και το αυτοκίνητό μας
 • Βήχουμε και μας πονάει ο λαιμός μας
 • κιτρινίζουν τα δόντια μας και χαλάνε
 • δεν έχουμε λαμπερό χαμόγελο
Ένα γράμμα στη μαμά και στον μπαμπά που καπνίζουν

Αναγνωρίζουμε πως είναι μια κακιά συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα!

Ένα γράμμα στη μαμά και στον μπαμπά που καπνίζουν

Αγαπάμε πολύ, όμως, τους αγαπημένους μας που καπνίζουν και δεν θέλουμε να τους χάσουμε από κοντά μας!

Ήθελα να καταλάβει πως δεν τους κρίνουμε από κακία ούτε θέλουμε να τους προσβάλλουμε υποδεικνύοντας τους τι να κάνουν! Απλά θέλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν πως τους αγαπάμε και αν δεν κάπνιζαν σίγουρα θα μπορούσαμε να περάσουμε περισσότερη ώρα μαζί τους!

Εύχομαι ολόψυχα να κρατήσει αυτή την εικόνα για το κάπνισμα ο μικρός και να μην ξεχαστεί μεγαλώνοντας! Το νόημα του βιβλίου και του καπνίσματος το έπιασε σίγουρα! Αν καταφέρει να κρατηθεί μακριά από αυτό θα φανεί μπαίνοντας στην εφηβεία, τότε που όλα τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή και δεν φοβούνται να δοκιμάσουν! 

Το βιβλίο αυτό της Δήμητρας Μπουσίου κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική και μπορείς να το αγοράσεις από εδώ.

Λέμε ΟΧΙ στο κάπνισμα! Λέμε ΝΑΙ στη ζωή!

Λέμε ΟΧΙ στο κάπνισμα ειδικά δίπλα στα παιδιά!

Τα παιδιά μας δεν χρωστάνε σε τίποτα να το εισπνέουν.

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Εύη.

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

4 Comments
 1. Θα ήταν ωραίο δώρο για τους μπαμπάδες ή τις μαμαδες που καπνίζουν. Ωστόσο άσε με να έχω τις επιφυλάξεις μου για το αν θα τους ταρακουνούσε! Και δυστυχώς λυπάμαι πολύ για αυτό. Μακάρι τουλάχιστον αυτά τα βιβλία να βοηθήσουν να μην δημιουργούνται νέοι καπνιστές! Κάλη

  1. Σίγουρα είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται καθόλου εύκολα! Στο λέω εγώ που κάπνιζα ΌΧΙ συστηματικά αλλά κάπνιζα..τώρα αν θα βγω βράδυ..(μια φορά το 3 μηνο δηλαδή ) τότε ίσως κάνω και αν το σηκώνει η παρέα.. εμένα αυτό που ευχαριστεί είναι πως τα παιδιά την σήμερον ημέρα είναι ενημερωμένα!! Ξέρουν πως δεν είναι μαγκιά το κάπνισμα πια..την '' μαγκιά'' τους μπορούν να την δείξουν μέσα από άλλα πράγματα..από τις κατακτήσεις τους σε ένα άθλημα, από τους βαθμούς στο σχολείο..είμαι αισιόδοξη..

 2. Ναι είναι μια πολύ κακή συνήθεια που δυστυχώς κόβεται πολύ δύσκολα! Χρειάζεται μεγάλη πυγμή και θέληση και αγάπη για τη ζωή και τους αγαπημένους σου ανθρώπους! Εγώ προσπαθώ πάλι… 🙁

  1. Θ τα καταφέρεις! Και αν υποκύψεεις καμιά φορά μην τα παρατήσεις!!1 Ξανά από την αρχή!! Και το να το ελαττώσεις είναι κατόρθωμα!!!!!!!!!Πιστεύω σε σένα !!

Leave a Reply

Your email address will not be published.