Φτιάξε χιονισμένους κουραμπιέδες

Φτιάξε χιονισμένους κουραμπιέδες

Αφού άρχισε σιγά σιγά να μας μυρίζει Χριστούγεννα🎄🎅, σκέφτηκα πως πρέπει να σου δώσω την τέλεια συνταγή μου για κουραμπιέδες της μαμάς μου! Το μυστικό της συνταγής μου είναι το βούτυρο που χρησιμοποιώ! Γιατί ως γνωστόν ένα πετυχημένος κουραμπιές θέλει αγελαδινό βούτυρο για να πετύχει! Και όταν έχεις και γιαγιά που φτιάχνει τέτοιο βούτυρο τότε ένα παραπάνω! Φτιάξε χιονισμένους κουραμπιέδες και άσε τα παιδιά σου να πασπαλίσουν τη ζάχαρη! Ώρα για παιχνίδι στην κουζίνα!

Φτιάξε χιονισμένους κουραμπιέδες

Φτιάξε χιονισμένους κουραμπιέδες

Τι θα χρειαστείς:

  • 500 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 πιατάκι του καφέ ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 κ. γλ. σόδα διαλυμένη σε μισό λεμόνι (σε ένα τάπερ διέλυσε την γιατί θα σου φουσκώσει)
  • 2 βανίλιες σκόνη
  • 1 κούπα άσπρα αμύγδαλα (χωρίς φλούδα) προαιρετικά αν σας αρέσουν
  • αλεύρι όσο πάρει 
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ανθόνερο

Αυτή η συνταγή κρύβεται στη μόνιμη στήλη μου Οι Συνταγές της μαμάς Αργυρώς!

Η διαδικασία είναι απλή! Χτυπάμε  αρχικά το βούτυρο με τη ζάχαρη και έπειτα όλα τα υλικά μαζί! Ρίχνω τόσο αλεύρι ώστε η ζύμη μου να είναι μαλακή! Προσοχή, όχι σφιχτή! Ξέρω πως αυτό ίσως σε δυσκολέψει! Περίπου 1 kg αλεύρι χρησιμοποιώ εγώ.

  • Ψήνω στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου!
  • Όταν βγουν πασπαλίζω με ανθόνερο!
  • Έπειτα βάζω τα παιδιά μου να πασπαλίσουν με άχνη μπόλικη!
Φτιάξε χιονισμένους κουραμπιέδες

Και έτοιμοι οι χιονισμένοι κουραμπιέδες μου!

Ήξερες ότι η ρίζα τους κρατά από την Ανατολή και πως η λέξη κουραμπιές έχει τούρκικη προέλευση? Εμάς εδώ, μας ήρθε από την Σμύρνη και το έχουμε αγαπήσει αυτό το γλυκό- μπισκότο! Γιατί για μπισκότο πρόκειται πασπαλισμένο με άχνη! Στην οικογένειά μας δεν το τιμούμε μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και σε διάφορες γιορτές στο σπίτι μας, όπως σε βαφτίσια ή γάμους!!

Λίγη ιστορία για τον κουραμπιέ!

Ο κουραμπιές έλκει την καταγωγή του από την Περσία, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή. Την πατρότητα του κουραμπιέ διεκδικεί και ο Λίβανος. Το γλύκισμα είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες. Ένα είδος κουραμπιέ με την ονομασία Πολβορόν (Polvorón) είναι διαδεδομένο στις ισπανόφωνες χώρες και το νότιο Τέξας.

Η λέξη «κουραμπιές» προέρχεται από την αλβανική kurabie ή gurabie (τουρκικά kurabiye και αραβικά qurabiya). Στην καθομιλουμένη «κουραμπιέ» αποκαλούμε τον νωθρό, τον μαλθακό ή τον ανόητο άνθρωπο. Στη στρατιωτική αργκό, «κουραμπιές» είναι ο απόλεμος στρατιώτης, αυτό που δεν μετέχει σε επιχειρήσεις, αλλά είναι αποσπασμένος σε γραφείο.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1030

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.