Σκέφτηκα με τον ερχομό της νέας εβδομάδας να σου δείξω την πιο νόστιμη συνταγή για muffins που έχω δοκιμάσει ως τώρα! Ναι, δεν υπερβάλω καθόλου και είμαι σίγουρη πως όταν τα δοκιμάσεις και εσύ θα συμφωνήσεις απόλυτα μαζί μου! Πάμε, λοιπόν, να δοκιμάσουμε αυτό το κάτι διαφορετικό σήμερα. Muffins με κακάο αχλάδι και ζάχαρη καρύδας στις Γλυκές Συνταγές μου και τα πιτσιρίκια ήδη γλύφουν τα δάχτυλά τους. Εύκολη συνταγή και υγιεινή για κολατσιό.
Muffins με κακάο αχλάδι και ζάχαρη καρύδας Γλυκές Συνταγές
Table of Contents
Muffins με κακάο αχλάδι και ζάχαρη καρύδας
Η συνταγή αυτή είναι με υλικά που έχεις στο ντουλάπι της κουζίνας σου και μου άρεσε ακόμα πιο πολύ γιατί είναι με καστανή ζάχαρη αντί για κρυσταλλική! Εγώ την δοκίμασα με ζάχαρη καρύδας που είναι ακόμα πιο υγιεινή και θεωρείται superfood!
Δυο λόγια για τη ζάχαρη καρύδας
Η ζάχαρη καρύδας είναι το πιο υγιεινό υποκατάστατο της εμπορικής ζάχαρης και δεν την αλλάζω με τίποτα! Κρυσταλλική δεν αγοράζω πια στο σπίτι μας εκτός από σπάνιες περιπτώσεις! Σύντομα θα την εντάξω στην στήλη μου SuperFoods, όπου θα μιλήσω πιο διεξοδικά για τις ευεργετικές της ιδιότητες! Το σάκχαρο αυτό προέρχεται από το φοίνικα καρύδας και διαθέτει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη. Φαίνεται να είναι πιο θρεπτικό και παρασκευάζεται από το φοινικέλαιο, το οποίο είναι το πιο γλυκό υγρό του φυτού τη καρύδας.
Η κοινή σε όλους μας ζάχαρη δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά και παρέχει «κενές» θερμίδες, σε αντίθεση με τη ζάχαρη καρύδας, η οποία φαίνεται να διατηρεί κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στην καρύδα. Ορισμένα από αυτά είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το κάλιο, που περιέχονται σε διπλάσιες ποσότητες σε σχέση με την κλασική ζάχαρη.
Ζάχαρη καρύδας VS Κρυσταλλική ζάχαρη
Η ζάχαρη καρύδας δεν διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική ζάχαρη. Μοιάζει με την επιτραπέζια ζάχαρη αλλά είναι λιγότερο επεξεργασμένη και περιέχει μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, αλλά είναι πιο επιβλαβής από ό,τι δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη. Συνίσταται η κατανάλωσή της με μέτρο.
Τι θα χρειαστείς:
- 125 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
- 2 αυγά
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. baking powder
- 2 κ.σ. κακάο άγλυκο (κατά προτίμηση χύμα)
- 1 1/2 κ.σ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 80 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
- 1/2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 αχλάδι κομμένο σε κυβάκια
Πώς να φτιάξεις τα muffins με κακάο αχλάδι και ζάχαρη καρύδας
Η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη!
Χτυπάς το βούτυρο με την ζάχαρη στο mixer, προσθέτεις ένα ένα τα αυγά, ύστερα την βανίλια , το αλεύρι, το baking και το κακάο και χτυπάς για αρκετή ώρα ώσπου να γίνει αφράτο το μείγμα σου. Στο τέλος ρίχνεις το γιαούρτι σου και ανακατεύεις καλά με την βοήθεια μιας μαρίζ.
Τοποθετείς τις χάρτινες θήκες στην φόρμα για muffins σου και στο τέλος πιέζεις 2-3 κυβάκια αχλαδιού σε κάθε ένα από αυτά. Φρόντισε να σκεπάσεις το κάθε κυβάκι καλά με το μείγμα σου!Ψήνεις για 15 περίπου λεπτά ώσπου να βγαίνει η οδοντογλυφίδα σου καθαρή από το muffin!
Muffins με κακάο αχλάδι και ζάχαρη καρύδας
Η συγκεκριμένη συνταγή για τα muffins βρίσκεται στο νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική, της Θέμιδος Καριόλακα! Όπως πολύ σωστά επισημαίνει και η ίδια η συγγραφέας, η συνταγή μπορεί να γίνει εξίσου νόστιμη με μήλο, μπανάνα ή και άλλο φρούτο! Super επιλογή για γλυκάκι όταν τα παιδιά έχουν λιγούρα για γλυκό!
Γιατί να βάλεις αχλάδι στη συνταγή
Τα αχλάδια παρέχουν μικρές ποσότητες φυλλικού οξέος, προβιταμίνης Α και νιασίνης.
Το φυλλικό οξύ και η νιασίνη είναι σημαντικά για την κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας, ενώ η προβιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών. Τα αχλάδια είναι επίσης μια πλούσια πηγή χαλκού και καλίου. Ο χαλκός παίζει ρόλο στην ανοσία, τον μεταβολισμό της χοληστερόλης και τη λειτουργία των νεύρων, ενώ το κάλιο βοηθά στη σύσπαση των μυών και στην καρδιακή λειτουργία.
Επιπλέον, αυτοί οι καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινόλης, που προστατεύουν από οξειδωτικές βλάβες. Τέλος, τα αχλάδια είναι μια εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυτές οι ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση της κανονικότητας του εντέρου με την αποσκλήρυνση και τη συσσώρευση των κοπράνων.
Οπότε, όπως και να έχει εκτός από μήλο και το αχλάδι κάνει το γιατρό πέρα. Ένα την ημέρα σίγουρα από εδώ και πέρα. Δε νομίζεις;
Ως την επόμενη συνάντησή μας, σε μαμαδογλυκοφιλώ!