Παιδικά βιβλία για το 1821 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Παιδικά βιβλία για το 1821 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η φετινή χρονιά, το 2021, είναι πολύ συμβολική! Είναι μια χρονιά που μας θυμίζει έντονα τον τουρκικό ζυγό. Τα 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους, μια χώρα η οποία έχει προκαλέσει πολλά δεινά στους Έλληνες. Και στους Έλληνες της Ελλάδος αλλά και στους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας! Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση γιορτάζουμε το έτος αυτό. Όλοι οι Εκδοτικοί Οίκοι της Ελλάδος, που σέβονται τους Έλληνες και την Ιστορία τους, κυκλοφόρησαν φέτος εξαιρετικά βιβλία για όλες τις ηλικίες! Παιδικά βιβλία για το 1821 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος σήμερα στη στήλη μου με το Παιδικό Βιβλίο!

Παιδικά βιβλία για το 1821 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το 1821 δεν πρέπει να το μπερδεύει κάποιος με το 1940.

Αυτές οι δύο γιορτές δεν θα έπρεπε να μπερδεύονται από καμία ηλικία. Το 1821, αυτό το έτος, ξεκίνησε η προσπάθεια απελευθέρωσης της Ελλάδος από τους ίδιους τους Έλληνες που ζουν κρυμμένοι στα βουνά. Το 1821 έφτασε ο κόμπος στο χτένι και φώναξαν οι Έλληνες Ελευθερία ή Θάνατος! Μια πολυπόθητη ελευθερία που ονειρεύονταν οι πολιορκημένοι Έλληνες 400 χρόνια.

Παιδικά βιβλία για το 1821 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σαν παιδί συμμετείχα σε όλες τις Εθνικές Εορτές. Πάντα έλεγα το ποίημα καθαρά και δυνατά και οι δάσκαλοί μου με έκαναν να νιώθω περηφάνια με όσα μας μάθαιναν κάθε χρονιά. Τα δικά μου χρόνια, όλη η γνώση γύρω από την Ελληνική Επανάσταση προερχόταν μόνο από το σχολείο και ότι συζητήσουμε οικογενειακά στο τραπέζι. Σήμερα τα παιδιά μας είναι πολύ τυχερά, διότι έχουν στη διάθεσή τους μεγάλη πληθώρα βιβλίων από τα οποία μπορούν να αντλήσουν απίστευτο περιεχόμενο!

Εδώ θα βρεις όλες τις αναρτήσεις μου με βιβλία από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος!

Η πρώτη μου Ιστορία, μια αγαπημένη σειρά από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Την σειρά, η πρώτη μου Ιστορία, την έχουμε βάλει στην καρδιά μας εδώ και χρόνια. Έχουμε στη διάθεσή μας σχεδόν όλα τα βιβλία της σειράς. Δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε και αυτά που μιλούν για τους Ήρωες της Ελλάδος μας και για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Μήνυμα για τους γονείς και τους Εκπαιδευτικούς από τον Εκδότη

Η σειρά αυτή έχει σκοπό να διηγηθεί σαν παραμύθι στα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας στιγμές από την Ιστορία του τόπου μας μέσα από τη ζωή προσωπικοτήτων που τη σημάδεψαν. Το έργο του σύγχρονου αφηγητή γίνεται δυσκολότερο όταν καλείται να περιγράψει και να αιτιολογήσει πράξεις εξαιρετικής βίας ή να ερμηνεύσει συμπεριφορές ανθρώπων με τρόπο αντικειμενικό!

Διαβάστε προσεκτικά.

Γι’ αυτό, λοιπόν, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που θα διαβάσουν αυτές τις ιστορίες μαζί με τα παιδιά τους θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη χρήση εννοιών ”καλός” ή ”κακός”. Ειδικά στην περίπτωση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Είναι πολύ εύκολο να οδηγήσουμε τα παιδιά σε λανθασμένα συμπεράσματα που διχάζουν τους ανθρώπους και τους χωρίζουν σε στρατόπεδα.

Κρατώ στα χέρια μου 6 βιβλία της σειράς που αφορούν τα πρόσωπα και τα πραγματικά γεγονότα του 1821. Με τρόπο παιδικό και με εικόνες υπέροχες, τόσο κοντά στην πραγματικότητα όλα, ξεδιπλώνονται στα μάτια του παιδιού ιστορικά στοιχεία και προσωπικότητες ηρωικές.

Παιδικά βιβλία για το 1821 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821

Παιδικά βιβλία για το 1821 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η Ελληνική Επανάσταση χρόνο με το χρόνο. Με τις αιτίες της με τις αφορμές της, τις φωτεινές και τις σκοτεινές στιγμές της. Δοσμένη με απλά και κατανοητά στιχάκια που βοηθούν το παιδί να κάνει την πρώτη γνωριμία με το μεγάλο γεγονός που στάθηκε απαρχή της ίδρυσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους!

Ελευθερία ή Θάνατος!

Γεώργιος Καραϊσκάκης

 Η πρώτη μου Ιστορία Γεώργιος Καραϊσκάκης

Οι περιπέτειες του Γεώργιου Καραϊσκάκη με χαριτωμένα και απλά στιχάκια από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών. Η ζωή του ξεκινά στην Άρτα, γιος Καλογριάς. Για να ζήσει έκανε θελήματα δεξιά και αριστερά. Όταν έμεινε ορφανός από μάνα, γιατί πατέρα δεν γνώρισε ποτέ αποφάσισε να φύγει. Έμενε σε απάτητες σπηλιές και έκλεβε για να ζήσει. Έκανε τη δική του συμμορία απάνω στα απάτητα βουνά και η φήμη του έγινε γνωστή στους Τούρκους, οι οποίοι ορκίστηκαν να τον σκοτώσουν.

Κλέφτης αρματολός έγινε στα βουνά και αργότερα κατάφερε να ελευθερώσει πολλά χωριά και πόλεις της Ρούμελης. Έπειτα πήγε στην Αθήνα με σκοπό να πολεμήσει δίπλα σε ξένους απεσταλμένους. Κάποιος, όμως, πρόλαβε να τον τουφεκίσει και ο καημένος δεν πρόλαβε να δει την απελευθέρωση της Ελλάδος.

Απ’ των Αγράφων κίνησε τις πιο ψηλές κορφές, σιγά σιγά κατέκτησε λαγκάδια και πλαγιές. Του Τούρκους τους κυνήγησε με θράσος και με θάρρος, στους τρόπους μόνο έλεγαν πως μοιάζει με κουρσάρος..

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Η πρώτη μου Ιστορία Θεόδωρος Κολοκτρώνης

Ο Γέρος του Μοριά, μόνο γέρος δεν ήταν ηλικιακά! Πήρε αυτήν την ονομασία για τη σοφία, την εξυπνάδα του και τον ηρωισμό του. Με τη βοήθειά του οι Έλληνες άλλαξαν σελίδα. Κερδίσανε τη γη τους! Με τα απομνημονεύματά του, σήμερα, έχουμε πλούσια κληρονομιά σχετικά με όσα έγιναν γύρω από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Εκδίκηση ορκίστηκε ο μόνος Κολοκοτρώνης που έμεινε ζωντανός στη γη. Πρωτοπαλίκαρο έγινε και οι Τούρκοι τον έτρεμαν. Πέντε μήνες πολιορκούσε την Τριπολιτσά, το απόρθητο κάστρο που ήταν έδρα του πασά και στρατό γεμάτο. Κατάφερε να το ρίξει και να το πάρουν οι Έλληνες στα χέρια τους. Αργότερα με σοφία πολέμησε τον Ιμπραήμ Πασά, από τον οποίο ζήτησε βοήθεια ο σουλτάνος. Οι Έλληνες δυο φορές τον πρόδωσαν και τον φυλάκισαν. Όταν, όμως, ξέφτισαν τα μίση και κατάλαβαν το λάθος τους τον τίμησαν και τον είχαν για οδηγό.

Στο Instagram τα λέμε συνέχεια! Follow me!

Η απελευθέρωση της Ελλάδας

Η απελευθέρωση της Ελλάδας δεν έγινε μέσα στην χρονιά του 1821. Δεν έγινε μετά από μια μάχη ή από έναν εχθρό. Η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει εκτός από τους εχθρούς της και τους συμμάχους της. Το 1821 οι Μεγάλες, τότε, Δυνάμεις (Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία και Αυστρία) με τη Συνθήκη του Λονδίνου ανάγκασαν τον Σουλτάνο να παραχωρήσει αυτονομία στους Έλληνες. Στο μεταξύ, ο Ιμπραήμ Πασάς έλεγχε όλη την Πελοπόννησο. Ο στόλος των Μεγάλων Δυνάμεων συνάντησε τον τουρκοαιγυπτιακό στο Ναυαρίνο, όπου από εκεί και μετά απελευθερώθηκε η Ελλάδα.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις των Τούρκων στην Ελλάδα έληξαν το 1829 ύστερα από τις πιέσεις της Ρωσίας. Τότε ο Σουλτάνος δέχτηκε την αυτονομία της Ελλάδος.

Μαντώ Μαυρογένους & Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Παιδικά βιβλία για το 1821 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Δύο γυναίκες που ξεχώρισαν στην Ελληνική Επανάσταση για την τόλμη και την γενναιότητά τους. Πολέμησαν σαν άντρες και δέχτηκαν πολλές κακουχίες. Η μια ατίθαση και τραχιά, η άλλη επινοητική και καλλιεργημένη. Μια εποχή που οι γυναίκες έσκυβαν το κεφάλι και δεν τολμούσαν να μιλήσουν, εκείνες πρωτοστάτησαν και επαναστάτησαν στην πρώτη γραμμή. Η καθεμία με τον τρόπο της.

Παιδικά βιβλία για το 1821 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Κωνσταντίνος Κανάρης

Παιδικά βιβλία για το 1821 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Από τα Ψαρά του Αιγαίου έγινε ο πιο γνωστός μπουρλοτιέρης της Ιστορίας! Σωστός θαλασσινός, καπετάνιος έμπειρος και τολμηρός ζει στη θάλασσα και ταξιδεύει στη Μεσόγειο. Επιστρέφει στα Ψαρά όταν μαθαίνει για τη Φιλική Εταιρεία και για τις προσπάθειες απελευθέρωσης της Ελλάδος. Πυρπόλησε το καράβι του Καρά Αλί στη Χίο και από εκεί και μετά δεν σταμάτησε να καίει τα καράβια των Τούρκων στη Θαλασσομαχία. Οι Τούρκοι για αντίποινα έκαψαν το νησί του. Εκείνος έζησε στην Αθήνα όπου και πέθανε στα βαθιά γεράματα.

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Μεσολογγίου

Ο Ομέρ Βρυώνης ανήμερα Χριστουγέννων αποφασίζει επίθεση στο Μεσολόγγι. Οι Μεσολογγίτες έμαθαν τον ερχομό του και τον περίμεναν στα τείχη, όσο κι αν φαινόταν έρημη η πόλη από τη θάλασσα. Τον περίμεναν αμίλητοι και μπαρουτοκαπνισμένοι. Έφυγε κακήν κακός ο Ομέρ Βρυώνης. Μετά από χρόνια επέστρεψε ο Κιουταχής με στρατό μεγάλο και οπλισμό βαρύ. Τους εξόντωσε από την πείνα. Αποφάσισαν με αρχηγό τον Κίτσο Τζαβέλα να βγουν από την πόλη. Το σχέδιό τους προδόθηκε, όμως, και όλοι οι Μεσολογγίτες πέθαναν ελεύθεροι πια στην πόλη τους! Γυναίκες και παιδιά πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα!

Η έξοδος του Μεσολογγίου έγινε τη νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου το 1826. Συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας. Η ηρωικότητα με την οποία πολέμησαν και θυσιάστηκαν οι Έλληνες για την πατρίδα τους αναθέρμανε το φιλελληνικό κίνημα στο εξωτερικό. Επιτάχυνε τις διαδικασίες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων για την τελική λύση του ελληνικού ζητήματος.

Αυτά τα βιβλία αξίζουν να υπάρχουν στην παιδική βιβλιοθήκη σας! Διαβάστε τα προσεκτικά μαζί με τα παιδιά σας! Και εμείς οι ενήλικες δεν γνωρίζουμε ή δεν θυμόμαστε πολλά από την Ιστορία μας!

Ευχαριστώ θερμά, τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος για την πολύ καλή συνεργασία μας τα πέντε αυτά χρόνια!

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Εύη.

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.