Η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση από το σπίτι εδραιώθηκαν στην καθημερινότητά μας πια. Αυτή είναι μια νέα συνθήκη, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικογένεια. Σίγουρα κάθε αλλαγή επιφέρει και μια αναστάτωση μαζί της. Αναστάτωση στο πρόγραμμα, στις ισορροπίες και στις σχέσεις. Αν είσαι γονιός που δουλεύει από το σπίτι αυτό εδώ το άρθρο σε ενδιαφέρει, διότι είναι σίγουρο πως ψάχνεις ιδέες να συντονίσεις ακόμα καλύτερα το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι. Πώς να συντονίσεις το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι ενώ εσύ δουλεύεις. Νέο άρθρο στη στήλη μου Παιδί και Σχολείο.
Πώς να συντονίσεις το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι ενώ εσύ δουλεύεις.
Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα που έχουμε. Αρχικά να πούμε πως η δυσκολία έγκειται στο να εξαρτάται το διάβασμα του παιδιού αποκλειστικά από εσένα. Στην περίπτωση που το παιδί διαβάζει μόνο του και είναι αρκετά ανεξάρτητο στο κομμάτι αυτό τα πράγματα είναι πιο απλοϊκά και σίγουρα κυλούν αβίαστα από μόνα τους. Τι γίνεται ,όμως, όταν έχεις παιδιά δημοτικού που χρειάζονταν βοήθεια και επίβλεψη, ενώ εσύ ταυτόχρονα πρέπει να συγκεντρωθείς και να δουλέψεις;
- θέτεις χρονικά όρια. Ορίζεις μια συγκεκριμένη ώρα η οποία σε βολεύει και μπορείς να αφοσιωθείς πλήρως στο παιδί. Ο μέσος όρος διαβάσματος ενός παιδιού στο Δημοτικού είναι μία ώρα την ημέρα. Ένα καλό πρόγραμμα θα δουλέψει υπέρ σας.
- εκμεταλλεύσου το Σαββατοκύριακο ελαφρύνοντας τις καθημερινές από το διάβασμα της ξένης γλώσσας, της Ιστορίας ή της Μελέτης Περιβάλλοντος, που σίγουρα θα χρειαστεί να διαβάσει το παιδί μέσα στην εβδομάδα.
- αν βλέπεις πως βολεύει το παιδί, μπορείτε να διαβάζετε το απόγευμα μετά την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία. Κάνοντας ένα μεγάλο διάλλειμα και τρώγοντας ένα καλό δυναμωτικό σνακ πριν ξεκινήσετε τα καθήκοντα.
- σε συνεργασία με το σύζυγο μπορείτε να μοιράσετε το διάβασμα του παιδιού, χωρίζοντας τις ημέρες της εβδομάδος. Έτσι μοιράζεται και η ευθύνη.
Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος αυτή είναι αρκετά δύσκολη για όλους! Τόσο δύσκολη που πολλές φορές αισθανόμαστε ότι παύουμε να είμαστε αποτελεσματικοί ή παραγωγικοί! Τα 4 tips που σου δίνω σήμερα εδώ, τα έχω κάνει πράξη και δουλεύουν στην πραγματικότητα. Δουλεύω από το σπίτι και ξέρω πόσο δύσκολο είναι, ειδικά για τη μαμά ή τέλος πάντων για το γονιό που διαχειρίζεται και ”τα του σπιτιού”. Θέλει τρόπο να τα συντονίσεις όλα και με επιτυχία!
Ο προγραμματισμός είναι αυτός που με έχει σώσει!
Όλα ξεκινούν από την οργάνωση και το πρόγραμμα. Με το ”άστο και θα δούμε αύριο” ή ”έχει ο Θεός για αύριο” δεν ισχύει στην δική μας οικογένεια. Δεν αφήνουμε τίποτα για αύριο εφόσον μπορούμε να το κάνουμε σήμερα. Αυτή είναι μια αρχή που θέλω να τη μάθουν τα παιδιά μου! Να γίνει βίωμά τους! Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνουμε πράγματα για την τελευταία στιγμή.
Πώς να συντονίσεις το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι ενώ εσύ δουλεύεις
Το Σαββατοκύριακο δεν το αφήνω ποτέ να φύγει ανεκμετάλλευτο!
Αυτές τις δύο ημέρες τις εκμεταλλεύομαι στο έπακρο. Και για προσωπικό μου όφελος, αλλά και για το εβδομαδιαίο όφελος των παιδιών μου! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ισορροπεί η εβδομάδα όταν την ελαφρύνω με καθήκοντα που ξέρουμε πως ούτως ή άλλως έχουν να κάνουν την εβδομάδα που μας έρχεται.
Την Παρασκευή την αφήνω επίτηδες ελεύθερη!
Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να ξέρει πως μια μέρα μπορεί να ξεκουραστεί. Η Παρασκευή τους μήνες της τηλεκπαίδευσης είναι free για εμάς. Μόλις τελειώνουμε από το Webex, κλείνουμε οθόνες και βιβλία και πιάνουμε τα ποδήλατα για βόλτα. Δεν ασχολούμαστε καθόλου με καθήκοντα ή υποχρεώσεις. Κανονίζουμε τι ταινία θα δούμε το βράδυ και τι θα μαγειρέψουμε όλοι μαζί. Το Σάββατο το πρωί ξέρουμε πως ξεκινάμε τα μαθήματα για το Ελληνικό Σχολείο. Το απόγευμα του Σαββάτου αφιερώνουμε μία ώρα περίπου για τις Ξένες Γλώσσες. Η Κυριακή είναι, ως επί το πλίστον, ελεύθερη για οικογενειακή βόλτα και δημιουργικό παιχνίδι.
Στο Instagram τα λέμε συνέχεια! Ακολούθησέ με εκεί!
Εύχομαι σε όλους εσάς που δουλεύετε από το σπίτι και το νοικοκυριό βρίσκεται όλο στις πλάτες σας, καλή δύναμη! Ο ρόλος που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας είναι ακόμα πιο δύσκολος, διότι και η πολύ κλεισούρα δεν μας βοηθάει και πολύ. Τελικά είναι καλύτερο να δουλεύεις από το σπίτι ή όχι;
Σε μαμαδογλυκοφιλώ.
Εύη.