Πολλοί από εσάς έχετε αγαπήσει τη μαμά Αργυρώ και έχετε επιχειρήσει τις συνταγές της. Όσοι έχετε δοκιμάσει την πορτοκαλόπιτά της ή τα μελομακάρονά της έχετε μείνει πιστοί στην παρέα μας. Σήμερα, επέστρεψα εδώ στη στήλη μας με τις συνταγές της μαμάς Αργυρώς, αφενός γιατί το σπιτικό ψωμί έγινε πολύ της μόδας με την έναρξη της πρώτης καραντίνας και αφετέρου γιατί δεν γίνεται να μην δοκιμάσεις τη συνταγή για σπιτικό ψωμί από τη μαμά Αργυρώ. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι θα χρειαστούμε και πώς πρέπει να εκτελέσουμε σωστά τη συνταγή για το πιο νόστιμο και μαμαδίστικο σπιτικό ψωμί!
Σημαντικός πρόλογος!
Η μαμά μου, το Ρουλάκι μου, είναι ερασιτέχνης μαγείρισσα, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται σε γνωστό εστιατόριο του Φισκάρδου Κεφαλονιάς. Έχουν συνεργαστεί μαζί της chef και chef και όλοι της έχουν βγάλει τη σκούφια τους από ένδειξη επαγγελματισμού και δεξιοτεχνίας. Χωρίς πτυχία και χωρίς gourmet πιάτα η μαμά μου ξεπερνά, λόγω εμπειρίας και αγάπης για αυτό που κάνει, πολλές και πολλούς τελειόφοιτους των μεγαλύτερων σχολών μαγειρικής της Ελλάδος. Χωρίς υπερβολή. Εργάζεται στο ίδιο μαγαζί 10 χρόνια. Η μαμά μου παραμένει σταθερή στο πόστο της. Οι chef και ομάδες τους όμως έρχονται και παρέρχονται κάθε καλοκαίρι!
Εδώ θα βρεις όλες τις συνταγές της μαμάς Αργυρώς!
Το ψωμί και η πρώτη καραντίνα!
Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι έλεγαν όλοι στην πρώτοι καραντίνα, τον Μάρτιο του 2020 και να που τελικά το είπαμε. Παρακολουθούσα δεξιά και αριστερά όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί μου να ζυμώνουν και να ψήνουν ασταμάτητα. Κατανοώ ότι οι περισσότεροι το έκαναν, διότι ήθελαν να αποφύγουν τις επαφές στους φούρνους. Υπήρχε γενικότερα μια στροφή στην πρώτη καραντίνα να μαγειρεύουμε περισσότερο μόνοι μας τα πάντα. Από ψωμί μέχρι γλυκά και αλμυρά. Σήμερα πια διανύουμε την τρίτη φάση καραντίνας και ομολογώ πως είναι πολύ αλλιώτικα από την τότε πρωτόγνωρη φάση!
Από την άλλη, πολλοί φίλοι μου το είδαν ως αγχολυτικό το ζύμωμα και τους βοηθούσε μέσα σε όλη αυτή την ανασφάλεια και την τρέλα, οποία ακόμα βιώνουμε ακόμα δυστυχώς. ‘Ένιωθαν καλύτερα και το κατανοώ απόλυτα, διότι η δημιουργικότητα αλλά και το ζυμαράκι, σου επιτρέπει να εκτονωθείς σε αυτό! Ας στέψουμε, λοιπόν, το ζύμωμα ως ένα πετυχημένο είδος ψυχοθεραπείας!
Μόνο εγώ δεν ζύμωσα και δεν έψησα σπιτικό ψωμί!
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, παιδιά να το ξέρετε! Μόνο εγώ δεν ζύμωσα ζυμάρι για σπιτικό ψωμί! Μόνο εγώ δεν άδειασα από τα ράφια του Super Market τη ξερή μαγιά σε φακελάκι! Είχαν γίνει δυσεύρετες και είδος υπό εξαφάνιση! Η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ και η Αλλατίνη αδυνατούσαν να προλάβουν τους καταναλωτές και εξέπεμπαν σήματα ΜΟΡΣ από τα εργοστάσιά τους. Μπράβο σας, όμως, που καταφέρατε να γεμίσετε ευχάριστα τις ώρες σας και βρήκατε κάτι που σας κάνει να ξεχνιέστε (ή τουλάχιστον έτσι μοιραστήκατε μαζί μου οι περισσότεροι).
Πάμε τώρα να σας μιλήσω για τη συνταγή που κάνει η μαμά μου!
Αυτό που μου εκμυστηρεύτηκε είναι, πως δεν πρόκειται για μια συνταγή που δανείστηκε από κάποιον άλλον μάγειρα. Είναι μια συνταγή που κάνει μόνη της, την βολεύει και την πέτυχε μετά από προσπάθειες και την εμπειρία που έχει στο ζύμωμα. Πάντα με τη μαμά μου έχω ένα θέμα όταν έρχεται η ώρα να μου πει πόσο αλεύρι βάζει σε μια συνταγή, γιατί ρε παιδιά η γυναίκα ρίχνει αλεύρι με το μάτι. Εγώ λοιπόν σου έχω γράψει πως θέλεις ένα κιλό αλεύρι αλλά εκείνη επιμένει πως πρέπει να το δεις και με το μάτι. Πολύ πιθανόν να χρειαστεί λίγο περισσότερο.
Η μαμά Αργυρώ λέει πως θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:
Τα υλικά αυτά είναι για τρία φραντζολάκια, όπως ακριβώς τα βλέπεις στη φωτογραφία.
- 350 γρ νερό χλιαρό
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- μια κουταλιά της σούπας γεμάτη αλάτι
- μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- λίγο λαδάκι
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 200 γρ καλαμποκάλευρο
Συνταγή για σπιτικό ψωμί από τη μαμά Αργυρώ!
Σκοπός μας είναι να κάνουμε μια ζύμη μαλακή. Το αλεύρι και πάλι το βλέπεις. Να έχεις στο μυαλό σου ότι η αναλογία σε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σε καλαμποκάλευρο είναι 70% προς 30%.
Πώς να το ζυμώσεις το ψωμάκι
- Βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα λεκανάκι και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά. Προσοχή να μην είναι καυτό το νερό, γιατί αλλιώς θα καεί η μαγιά. Διαλύουμε τη μαγιά.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λαδάκι και το αλάτι.
- Συνεχίζουμε με το αλεύρι κάνοντας μια ζύμη μαλακή, ίσα ίσα να μην κολλάει στα χέρια μας.
- Σκεπάζουμε το λεκανάκι μας και το αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Όποιος βιάζεται μπορεί να την τελειώσει και σε δύο ώρες.
- Βγάζουμε το ζυμαράκι και αλευρώνουμε τον πάγκο. Βοηθάμε τα χέρια μας με το αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.
- Κάνω το ζυμάρι ένα μεγάλο ομοιόμορφο μπαστούνι και το κόβω σε τρία ίσα μέρη. Έτσι ώστε τα τρία ψωμιά μου να είναι ανάλογα.
- Πλάθουμε τρία φραντζολάκια. Τοποθετούμε στη γάστρα που ψήνουμε το φαγητό μια λαδόκολλα και κόβουμε δύο ακόμη μικρότερα χαρτιά λαδόκολλας, με τα οποία θα χωρίσουμε τα τρία φραντζολάκια μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
- Τα τοποθετούμε μέσα και περιμένουμε λιγάκι ακόμη να φουσκώσουν.
- Βρέχουμε με ένα πινελάκι τα ψωμάκια για να κολλήσει ό,τι θέλουμε να στολίσουμε από πάνω. Όπως για παράδειγμα σουσάμι, αλεύρι για να γίνει χωριάτικο, μαυροκούκι ή διάφορους άλλους σπόρους. Αν θέλουμε χαράζουμε με ένα μαχαιράκι στο πάνω μέρος για σχέδιο.
- Προθερμαίνω το φούρνο και ψήνω για μια ώρα στους 200 με 220 βαθμούς με κλειστό το καπάκι της γάστρας. Ανάλογα φυσικά με τη δύναμη του κάθε οικιακού φούρνου.
Αυτή η συνταγή για σπιτικό ψωμί στη γάστρα είναι καθαρά της μαμάς μου.
Ακολούθησέ με στο Instagram! Εκεί τα λέμε όλα καθημερινά!
Πρόκειται για ένα συνονθηλεύμα συνταγών που έχει κάνει στο παρελθόν το Ρουλάκι και έχει καταλήξει τελικά σε αυτά τα υλικά και σε αυτές τις αναλογίες για τρία φραντζολάκια!
Αν τη δοκιμάσεις περιμένω να δω τα ψωμιά σου στο Instagram και σου υπόσχομαι πως θα τα κάνω κοινοποίηση! Κάνε subscribe εδώ δεξιά στο mail list μου, γιατί κάθε Κυριακή σου έρχεται δωράκι!
Σε μαμαδογλυκοφιλώ!
Εύη.