Ταξίδι στην Κεφαλονιά- Πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς

Η Κεφαλονιά αποτελεί για εμάς αυγουστιάτικος οικογενειακός προορισμός τα τελευταία 8 χρόνια! Είναι κάτι σαν το τρίτο χωριό μας και κάθε χρονιά ανυπομονούμε το ίδιο για την επόμενη επίσκεψή μας σε αυτό! Είναι το νησί που αγκάλιασε τη μαμά μας! Οι άνθρωποί του, δηλαδή. Είναι το νησί που επιλέγουμε για ξεκούραση και οικογενειακές διακοπές! Είναι το νησί που θα επιστρέφουμε πάντα, όσο η μαμά μου επιλέγει να βρίσκεται εκεί! Ταξίδι στην Κεφαλονιά και πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε!

Ταξίδι στην Κεφαλονιά- Πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς

Κεφαλονιά, η πιο όμορφη του Ιουνίου

Κάποιες επιλογές είναι εντελώς υποκειμενική υπόθεση. Το γεγονός ότι η Κεφαλονιά είναι ένα πολύ όμορφο νησί, με την πιο διάσημη παραλία του κόσμου είναι μια αντικειμενική άποψη. Το ότι η Κεφαλονιά είναι το πιο όμορφο νησί του Ιουνίου είναι καθαρά προσωπική μου άποψη, την οποία μπορεί να ενστερνίζεσαι μπορεί και όχι. Δεν έχει σημασία αυτό. Σημασία έχει πως είμαστε τυχεροί, γιατί ζούμε σε μια υπέροχη χώρα που κάθε εποχή του χρόνου έχει να μας προσφέρει αξιολάτρευτους προορισμούς. Τα πέντε μέρη που θα σου δείξω σήμερα δεν είναι και κάτι σαν την ‘ανακάλυψη της Αμερικής’ ! Τα γνωρίζεις ήδη! Αλλά να ξέρεις πως δεν είναι τυχαία πασίγνωστα! Και ναι. πιστεύω πως πρέπει όντως να τα δεις!

Ταξίδι στην Κεφαλονιά μαζί μας!

Έχεις ταξιδέψει ξανά στην Κεφαλονιά μαζί μας! Είναι το δεύτερο άρθρο στο blog που αφιερώνω για το νησί αυτό! Και όχι τυχαία! Μάλιστα το πρώτο που είχα δημοσιεύσει, πριν από δύο χρόνια νομίζω, είχε αγαπηθεί πολύ όχι μόνο από εσάς τους αναγνώστες μου αλλά και από την επίσημη σελίδα του νησιού που τρέχει στο Facebook!

Εδώ μπορείς να απολαύσεις το ταξίδι μας στην Κεφαλονιά το 2016

Ταξίδι στην Κεφαλονιά mamasnpapas.gr
Welcome για 8η φορά στην Κεφαλονιά μαζί μας!

Έχεις ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί μας και μέσα από το Instagram! Μέσα από τα stories μοιράζομαι μαζί σου αγαπημένα σημεία για καφέ, για φαγητό, για κολύμπι αλλά και όμορφα καταλύματα για διαμονή! Κάποια stories από αυτά τα έχω κάνει save στα Highlights στον λογαριασμό μου στο Instagram ώστε να ανατρέχουμε (και εγώ αλλά και εσύ) όποτε θέλουμε μια βόλτα πίσω στο όμορφο νησί!

Ταξίδι στην Κεφαλονιά
Μύρτος 2020

Λίγα ιστορικά στοιχεία για το νησί

Ύστερα από τόσες φορές που το έχουμε επισκεφτεί, η επαφή μας με τους ντόπιους είναι φιλική και οι σχέσεις μας με αρκετούς από εκεί εγκάρδιες! Είναι άνθρωποι με υψηλό ταμπεραμέντο, ψημένοι στη ζωή τους, με μια τρέλα να τους διακρίνει από την πρώτη στιγμή που θα τους συναντήσεις! Αγαπώ τις ιστορίες που μοιράζονται μαζί μας και είναι εύλογο να βγάζουν κάποιοι μια παραξενιά απέναντι στους τουρίστες, δεδομένου πως 9 μήνες το χρόνο είναι μόνοι τους συζώντας με ελάχιστους ανθρώπους τριγύρω. Ώρα για λίγη ιστορία τώρα.

Ταξίδι στην Κεφαλονιά- Άσος
Άσος
 • Το αρχαιότερο όνομα του νησιού είναι Κεφαλληνία και στην θρησκεία μας, σε ένα από τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης μας, παρουσιάζεται ως το νησί του Μελίτη.
 • Είναι το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων και το πέμπτο μεγαλύτερο σε έκταση στην χώρα μας, μετά την Εύβοια, την Κρήτη και τη Ρόδο.
 • Το όνομα Κεφαλονιά λέγεται ότι το πήρε από τον κατακτητή της τον μυθικό ήρωα της Αττικής, τον Κέφαλο. Ο Κέφαλος βοήθησε τον Αμφιτρίωνα από τις Μυκήνες, στον πόλεμο εναντίον των Τηλεβοϊδων νήσων. Ωστόσο, η πιο ορθή ονομασία του νησιού που είναι ‘Κεφαλληνία’ προήλθε από τους αρχαίους ορεσίβιους κατοίκους της, τους Ομηρικούς Κεφαλλήνες.
 • η Κεφαλονιά έχει προταθεί από ιστορικούς ως η πιθανότερη πατρίδα του Οδυσσέα και όχι η Ιθάκη όπως υποστηρίζεται. Το ομηρικό έπος αναφέρει πως ο Οδυσσέας ηγείτο τον λαό των Κεφαλλήνων, ενώ στα ομηρικά κείμενα δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα Κεφαλληνία αλλά Σάμη ή Δουλίχιον.
Άσος Κεφαλονιά
Ανεβαίνοντας στο κάστρο της Άσου, μια στάση για φωτογραφία από ψηλά επιβάλλεται

Λίγα ακόμη ιστορικά στοιχεία για το νησί

 • από το νησί πέρασαν πολλοί κατακτητές. Οι Ρωμαίοι κατά τον Μεσαίωνα όπου αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Έπειτα οι Σικελικοί, όπου πήρε την ονομασία Παλατινή Κομητεία Κεφαλονιάς και Ζακύνθου με πρώτο Κόμη τον Μαργαριτόνε του Μπρίντιζι. Πιο γνωστός από τον πρώτο Κόμη, υπήρξε ο δεύτερος ο Ορσίνι. Αργότερα ήταν σειρά των Βενετών, οι οποίοι άφησαν τεράστιο αποτύπωμα στο νησί χτίζοντας κάστρα και δίνοντας ονομασίες στα χωριά τους. Το κάστρο της Άσου χτίστηκε τότε, και αυτός που το σχεδίασε εγκαταστάθηκε στο νησί και παντρεύτηκε Ελληνίδα. Ύστερα ήρθαν ξανά οι Οθωμανοί, έπειτα οι Βρετανοί. Σκέφτομαι να αφιερώσω μια ολόκληρη ανάρτηση για το κάστρο της Άσου.
 • Το νησί πέρασε κατά ”βασιλική τύχη” στα χέρια των Ελλήνων, όταν η αδελφή του Έλληνα βασιλιά, Αλεξάνδρα της Δανίας, παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Εδουάρδο της Ουαλίας, όπου τότε η Μεγάλη Βρετανία έδωσε δώρο στην Ελλάδα τα Επτάνησα. Η Συνθήκη του Λονδίνου κατοχύρωσε τα Επτάνησα ως Ελληνική επαρχία.
Ταξίδι στην Κεφαλονιά
Πύλη του κάστρου της Άσου

Φέτος, η διαμονή μας εκεί κράτησε μόλις τέσσερις ημέρες, με την πέμπτη μέρα να ταξιδεύουμε πίσω στο εξοχικό. Καταλαβαίνεις ότι ήταν η όγδοη χρονιά στο νησί και δεν υπήρχε λόγος να καθίσουμε παραπάνω μέρες. Όταν ένα νησί το ξέρεις καλά και το έχεις γυρίσει πολλάκις, δύσκολα κάνεις τα ίδια ξανά και ξανά! Παραμείναμε στο Βόρειο τμήμα του νησιού, σε αγαπημένα μέρη που δεν αλλάζουμε με τίποτα. Και στο σημείο αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σου 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε στην Κεφαλονιά!

Ταξίδι στην Κεφαλονιά- Πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς

Τα περισσότερα χωριά στο νησί κρύβουν την κατάληξη -ατα. Μαρκουλάτα, Στελιάτα, Διλινάτα, Βαλσαμάτα, Περατάρα, Φερεντινάτα (από εκεί λέγεται πως κατάγεται ο Φερεντίνος), Μπεκατωράτα (από εκεί λέγεται ότι κατάγεται η Μπεκατώρου), Πουλάτα, Φαρακλάτα και πάει λέγοντας.

Άσος Κεφαλονιά

Πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς στην Κεφαλονιά!

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το νησί αυτά είναι τα πέντε μέρη που ανυπομονούμε να δούμε ξανά! Για αυτά τα πέντε μέρη επιστρέφουμε όσο και αν σου φαίνεται περίεργο!

 • Μύρτος. Η πιο διάσημη παραλία, ένα από τα πιο κύρια αξιοθέατα του νησιού. Αγαπάμε να κολυμπάμε στα επικίνδυνα νερά της όσον κι αν σου ακούγεται παράλογο. Ο Μύρτος όντως έχει επικίνδυνα νερά και κάποιες μέρες απαγορεύεται να κολυμπήσεις λόγω των ρευμάτων που σε τραβούν μέσα και ακόμη οι πιο δεινοί κολυμβητές έχουν πνιγεί εκεί. Δεν παραλείπουμε να τραβήξουμε την επετειακή μας οικογενειακή φωτογραφία από το beach view point που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πολύφημη παραλία. Το ενεργειακό πεδίο της παραλίας είναι πολύ δυνατό και ανεξήγητο από εμένα, την κοινή λουόμενη που ελάχιστα γνωρίζει περί ενέργειας και πεδίων. Αυτό που ξέρω είναι πως η ενέργεια που λαμβάνω πίσω είναι τεράστια και ανεξήγητη από εμένα θα πω ξανά. Είναι λες και γίνομαι ένα με την πέτρα και την ψιλή άμμο. Είναι λες και τα νερά με καλούν σε ένα μουσικό ταξίδι, στο οποίο δεν μπορώ παρά να αφεθώ.

Πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς στην Κεφαλονιά!

 • Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Η πρώτη φορά που το επισκέπτηκα ήταν όταν ήμουν μόλις 5 χρονών με τον μπαμπά μου, τη μαμά μου και τα αδέρφια μου! Σοκ και δέος μέσα στη βαρκούλα όπου πλέαμε και ο βαρκάρης μας εξηγούσε πως πήρε την ονομασία της η λίμνη. Η Νύμφη Μελισσάνη, έπεσε μέσα στο νερό με σκοπό να αυτοκτονήσει λόγω ερωτικής απογοήτευσης. Υπάρχει και άλλη μια εκδοχή, πιο νεότερη, όπου η βοσκοπούλα Μελισσάνη, ενώ βοσκούσε τα πρόβατά της έπεσε από την τρύπα ψηλά και σκοτώθηκε. Οι Σταλακτίτες υπάρχουν παντού μέσα στο σπήλαιο, εικόνα εντυπωσιακή που σου μένει αξέχαστη εννοείται. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και καταπράσινα. Το φως παίζει απίστευτα παιχνίδια καθώς διαπερνάει μέσα από την τρύπα ψηλά! Απίστευτο μέρος για φωτογραφίες, όπως φαντάζεσαι.

Το κάστρο της Άσου θα αποτελέσει μια ξεχωριστή ανάρτηση μόνο του σε λίγες μέρες

 • Άσος. Το πιο όμορφο γραφικό χωριό του νησιού, το οποίο όποια ώρα της ημέρας και να το επισκεφτείς θα σε μαγέψει. Τις πρωινές ώρες μπορείς να κάνεις βόλτα στα λιθόστρωτα και λιγοστά δρομάκια του. Ιδανική ώρα για ανάβαση στο κάστρο της Άσου είναι η πολύ πρωινή, ειδικά τους θερινούς μήνες. Εμείς φέτος το επισκεφτήκαμε και φτάσαμε μέχρι την πύλη του κάστρου. Τα παιδιά ήταν εμφανώς ενθουσιασμένα και καθόλου καταβεβλημένα λόγω της ζέστης. Ήθελαν πολύ να φτάσουμε στην κορυφή με κάθε κόστος. Και εγώ μαζί τους φυσικά! Το βράδυ μπορείς να απολαύσεις καλοκαιρινή δροσιά που έρχεται από το μικρό λιμανάκι του χωριού σε συνδυασμό με νόστιμο ψαράκι, σαλάτες και καρπούζι.
Πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς στην Κεφαλονιά!

Πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς στην Κεφαλονιά!

 • Φισκάρδο. Αδιαπραγμάτευτα το καλύτερο μέρος για εμάς στο νησί. Έχουμε μείνει δύο καλοκαίρια εκεί, στο Fiskardo Studios και είχαμε λατρέψει τη θέα του λιμανιού, την ησυχία παρά τις πολλές ταβέρνες και την συνεχή επισκεψιμότητα τις πρωινές ώρες από τουριστικά καραβάκια, ιστιοπλοϊκά και yachts. Για φαγητό επιλέγουμε μόνο το Απάγγιο, εκεί που μαγειρεύει 9 χρόνια η μανούλα μου και για γλυκό τη Μελίνα. Από εκεί ξεκινούν οι διακοπές μας από εκεί τελειώνουν. Επιλέγουμε πάντα την ακτογραμμή Νυδρί Φισκάρδο κλείνοντας τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από νωρίς.
 • Άγιος Γεράσιμος ο Νοταράς. Μια επίσκεψη στον πολιούχο του νησιού επιβάλλεται. Το κοσμικό όνομα του ήταν Γεώργιος και ήταν γόνος του γνωστού Βυζαντινού γένους των Νοταράδων. Το σκήνωμά του έχει μείνει αναλλοίωτο μέχρι σήμερα από το 1579 που κοιμήθηκε, το οποίο μπορεί ο πιστός να προσκυνήσει. Το όνομα Γεράσιμος του δόθηκε γιατί είναι από τα πιο κοινά ονόματα του νησιού. Δίπλα στον ναό υπάρχει η γυναικεία κοινοβιακή Μονή με το όνομα ‘Νέα Ιερουσαλήμ’ . Μέσα σε ένα μικρό ναό σώζεται το σκήνωμα του Αγίου καθώς και το ασκητήριό του, το οποίο μπορεί ο πιστός να το επισκεφτεί.

Σύντομα θα σου γράψω για το ξενοδοχείο που μας έχει φιλοξενήσει πολλές φορές στην Κεφαλονιά, για το MelMar View Hotel.

MelMar View Hotel Κεφαλονιά
MelMar View Hotel Κεφαλονιά

Ταξίδι στην Κεφαλονιά- Πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς

Σε παλιότερο post σου έχω μιλήσει για τις απίστευτες θάλασσες του νησιού! Μπορείς να το απολαύσεις εδώ! Μια μικρή λίστα με τις δικές μου πιο αγαπημένες στα γρήγορα και χωρίς περιττά σχόλια.

 1. Έμπλυση
 2. Αλατιές
 3. Αθέρας
 4. Φώκι
 5. Δαφνούδι
 6. Πλατύς Γιαλός
 7. Αντίσαμος
 8. Παραλία Ξι
 9. Πετανοί
 10. Αγία Ιερουσαλήμ

Δεν θέλω να φανώ μακάβρια (στον εαυτό μου) αλλά νομίζω πως φέτος ήταν η τελευταία φορά που επισκεπτόμαστε το νησί, για το προσεχές μέλλον τουλάχιστον. Ο λόγος είναι καθαρά και μόνο επειδή η μαμά μου αποφάσισε να ξεκουραστεί και να αφήσει για λίγο τα τηγάνια και τις κατσαρόλες. Βέβαια, δεν ξέρω ποιος θα φτιάχνει πια τόσο νόστιμη κεφαλλονίτικη πίτα, μουσακάδες ή μοσχαράκι στο πήλινο αλλά νομίζω πως ήρθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου να ξεκουραστεί! Η Chef της καρδιάς μας αλλά και της οικογένειάς μας ήρθε η ώρα να πλύνει για τελευταία φορά την ποδιά της και να την απολαύσουν τα εγγόνια της τους θερινούς ανέμελους μήνες.

Πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς στην Κεφαλονιά!

Διακοπές με την οικογένεια

Φισκάρδο Κεφαλονιά

Όπως είπα και σε ένα από τα όμορφα Instagram Stories που μοιράστηκα μαζί σου, ίσως μετά από κάποια χρόνια να επισκεφτούμε οικογενειακώς το νησί μαζί με το Ρουλάκι μας. Να είμαστε όλοι καλά να ανταμώνουμε αγαπημένοι! Σίγουρα θα μου λείψει το επόμενο καλοκαίρι ως προορισμός! Το κενό θα το αναπληρώσει επάξια κάποιο άλλο πανέμορφο ελληνικό νησί μας! Είμαστε πανέτοιμοι για νέες περιπέτειες, ίσως προς Κυκλάδες αυτή τη φορά!

mamasnpapas.gr Κεφαλονιά
Το mamasnpapas.gr αποχαιρέτησε την πιο λατρεμένη του παραλία, τον Μύρτο, όπως ακριβώς του άρμοζε!

Ελπίζω να απήλαυσες το ταξίδι στην Κεφαλονιά μαζί μας! Σε ευχαριστώ που βρίσκεσαι εδώ!

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Εύη.

Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.