Ταξίδι στην Κεφαλονιά- Πέντε μέρη που πρέπει να δεις

Ταξίδι στην Κεφαλονιά mamasnpapas.gr

Η Κεφαλονιά αποτελεί για εμάς αυγουστιάτικος οικογενειακός προορισμός τα τελευταία 8 χρόνια! Είναι κάτι σαν το τρίτο χωριό μας και κάθε χρονιά ανυπομονούμε το ίδιο για την επόμενη επίσκεψή μας σε αυτό! Είναι το νησί που αγκάλιασε τη μαμά μας! Οι άνθρωποί του, δηλαδή. Είναι το νησί που επιλέγουμε για ξεκούραση και οικογενειακές διακοπές! Είναι το νησί που θα γυρίζουμε πάντα, όσο η μαμά μου επιλέγει να είναι εκεί! Ταξίδι στην Κεφαλονιά και πέντε μέρη που πρέπει να δεις οπωσδήποτε!

Ταξίδι στην Κεφαλονιά- Πέντε μέρη που πρέπει να δεις

Κεφαλονιά, η πιο όμορφη του Ιουνίου

Κάποιες επιλογές είναι εντελώς υποκειμενική υπόθεση. Το γεγονός ότι η Κεφαλονιά είναι ένα πολύ όμορφο νησί, με την πιο διάσημη παραλία του κόσμου είναι μια αντικειμενική άποψη. Το ότι η Κεφαλονιά είναι το πιο όμορφο νησί του Ιουνίου είναι καθαρά προσωπική μου άποψη. Τα πέντε μέρη που θα σου δείξω σήμερα δεν είναι και κάτι σαν την ‘ανακάλυψη της Αμερικής’ ! Τα γνωρίζεις ήδη! Αλλά να ξέρεις πως δεν είναι τυχαία πασίγνωστα! Και ναι. πιστεύω πως πρέπει όντως να τα δεις!

Ταξίδι στην Κεφαλονιά μαζί μας!

Έχεις ταξιδέψει ξανά στην Κεφαλονιά μαζί μας! Είναι το δεύτερο άρθρο στο blog που αφιερώνω για το νησί αυτό! Και όχι τυχαία!

Εδώ μπορείς να απολαύσεις το ταξίδι μας στην Κεφαλονιά το 2016

Ταξίδι στην Κεφαλονιά- Πέντε μέρη που πρέπει να δεις
Welcome για 8η φορά στην Κεφαλονιά μαζί μας!

Έχεις ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί μας και μέσα από το Instagram! Μέσα από τα stories σου δείχνω αγαπημένα σημεία για καφέ, για φαγητό, για κολύμπι αλλά και όμορφα καταλύματα για διαμονή! Κάποια stories από αυτά τα έχω κάνει save στα Highlights στον λογαριασμό μου στο Instagram ώστε να ανατρέχουμε (και εγώ αλλά και εσύ) όποτε θέλουμε μια βόλτα πίσω στο όμορφο νησί!

Ταξίδι στην Κεφαλονιά- Πέντε μέρη που πρέπει να δεις
Μύρτος 2020

Λίγα ιστορικά στοιχεία για το νησί

Ύστερα από τόσες φορές που έχουμε κάνει διακοπές εκεί, η επαφή μας με τους ντόπιους είναι φιλική και οι σχέσεις μας με αρκετούς από εκεί εγκάρδιες! Είναι άνθρωποι με υψηλό ταπεραμέντο, ψημένοι στη ζωή τους, με μια τρέλα να τους διακρίνει από την πρώτη στιγμή που θα τους συναντήσεις! Αγαπώ τις ιστορίες που μας λένε. Ώρα για λίγη ιστορία τώρα.

Ταξίδι στην Κεφαλονιά- Πέντε μέρη που πρέπει να δεις
Άσος
 • Το αρχαιότερο όνομα του νησιού είναι Κεφαλληνία και στην θρησκεία μας, σε ένα από τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης μας, έχει ονομασία ως το νησί του Μελίτη.
 • Είναι το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων και το πέμπτο μεγαλύτερο σε έκταση στην χώρα μας, μετά την Εύβοια, την Κρήτη και τη Ρόδο.
 • Το όνομα Κεφαλονιά ίσως το πήρε από τον κατακτητή της τον μυθικό ήρωα της Αττικής, τον Κέφαλο. Ο Κέφαλος βοήθησε τον Αμφιτρίωνα από τις Μυκήνες, στον πόλεμο εναντίον των Τηλεβοϊδων νήσων. Ωστόσο, η πιο ορθή ονομασία του νησιού που είναι ‘Κεφαλληνία’ προήλθε από τους αρχαίους ορεσίβιους κατοίκους της, τους Ομηρικούς Κεφαλλήνες.
 • η Κεφαλονιά λένε κάποιοι ιστορικοί ότι ίσως είναι η πατρίδα του Οδυσσέα και όχι η Ιθάκη. Το ομηρικό έπος αναφέρει πως ο Οδυσσέας ήταν ηγέτης του λαό των Κεφαλλήνων, ενώ στα ομηρικά κείμενα δεν υπάρχει πουθενά το όνομα Κεφαλληνία, αλλά Σάμη ή Δουλίχιον.
Άσος Κεφαλονιά
Ανεβαίνοντας στο κάστρο της Άσου, μια στάση για φωτογραφία από ψηλά επιβάλλεται

Λίγα ακόμη ιστορικά στοιχεία για το νησί

 • από το νησί πέρασαν πολλοί κατακτητές. Οι Ρωμαίοι κατά τον Μεσαίωνα όπου αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Έπειτα οι Σικελικοί, όπου πήρε την ονομασία Παλατινή Κομητεία Κεφαλονιάς και Ζακύνθου με πρώτο Κόμη τον Μαργαριτόνε του Μπρίντιζι. Πιο γνωστός από τον πρώτο Κόμη, υπήρξε ο δεύτερος ο Ορσίνι. Αργότερα ήταν σειρά των Βενετών, οι οποίοι άφησαν τεράστιο αποτύπωμα στο νησί χτίζοντας κάστρα και δίνοντας ονομασίες στα χωριά τους.
 • Το νησί πέρασε κατά ”βασιλική τύχη” στα χέρια των Ελλήνων. Η Μεγάλη Βρετανία έδωσε δώρο στην Ελλάδα τα Επτάνησα. Η Συνθήκη του Λονδίνου κατοχύρωσε τα Επτάνησα ως Ελληνική επαρχία.
Ταξίδι στην Κεφαλονιά
Πύλη του κάστρου της Άσου

Φέτος, η διαμονή μας εκεί κράτησε μόλις τέσσερις ημέρες, με την πέμπτη μέρα να ταξιδεύουμε πίσω στο εξοχικό. Καταλαβαίνεις ότι ήταν η όγδοη χρονιά στο νησί και δεν υπήρχε λόγος να καθίσουμε παραπάνω μέρες. Όταν ένα νησί το ξέρεις καλά και το έχεις γυρίσει πολλάκις, δύσκολα κάνεις τα ίδια ξανά και ξανά! Παραμείναμε στο Βόρειο τμήμα του νησιού, σε αγαπημένα μέρη που δεν αλλάζουμε με τίποτα.

Τα περισσότερα χωριά στο νησί κρύβουν την κατάληξη -ατα.

 • Μαρκουλάτα
 • Στελιάτα
 • Διλινάτα
 • Βαλσαμάτα
 • Περατάρα
 • Φερεντινάτα
 • Μπεκατωράτα
 • Πουλάτα
 • Φαρακλάτα
Άσος Κεφαλονιά

Πέντε μέρη που πρέπει να δεις στην Κεφαλονιά!

Τα πιο αγαπημένα μου πέντε μέρη στο νησί είναι αυτά:

 • Μύρτος. Η πιο διάσημη παραλία, ένα από τα πιο κύρια αξιοθέατα του νησιού. Αγαπάμε να κολυμπάμε στα νερά της. Ο Μύρτος όντως έχει επικίνδυνα νερά και κάποιες μέρες έχει απαγορευτικό να κολυμπήσεις λόγω των ρευμάτων που σε τραβούν μέσα. Δυστυχώς οι πνιγμοί είναι πολλοί εκεί. Το ενεργειακό πεδίο της παραλίας είναι πολύ δυνατό και ανεξήγητο από εμένα, την κοινή λουόμενη που ελάχιστα γνωρίζει περί ενέργειας και πεδίων. Αυτό που ξέρω είναι πως η ενέργεια που λαμβάνω πίσω είναι τεράστια και ανεξήγητη από εμένα θα πω ξανά.

Πέντε μέρη που πρέπει να δεις στην Κεφαλονιά!

 • Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Η πρώτη φορά που το είδα ήταν όταν ήμουν μόλις 5 χρονών με τον μπαμπά μου, τη μαμά μου και τα αδέρφια μου! Σοκ και δέος μέσα στη βαρκούλα όπου πλέαμε και ο βαρκάρης μας εξηγούσε πως πήρε την ονομασία της η λίμνη. Η Νύμφη Μελισσάνη, έπεσε μέσα στο νερό με σκοπό να αυτοκτονήσει λόγω ερωτικής απογοήτευσης. Υπάρχει και άλλη μια εκδοχή, όπου η βοσκοπούλα Μελισσάνη, ενώ βοσκούσε τα πρόβατά της έπεσε από την τρύπα ψηλά. Οι Σταλακτίτες υπάρχουν παντού μέσα στο σπήλαιο, εικόνα εντυπωσιακή που σου μένει αξέχαστη. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και καταπράσινα. Το φως παίζει απίστευτα παιχνίδια καθώς διαπερνάει μέσα από την τρύπα ψηλά! Απίστευτο μέρος για φωτογραφίες.

Το κάστρο της Άσου θα αποτελέσει μια ξεχωριστή ανάρτηση μόνο του σε λίγες μέρες

 • Άσος. Το πιο όμορφο γραφικό χωριό του νησιού, το οποίο όποια ώρα της ημέρας και να το επισκεφτείς θα σε μαγέψει. Τις πρωινές ώρες μπορείς να κάνεις βόλτα στα λιθόστρωτα και λιγοστά δρομάκια του. Ιδανική ώρα για ανάβαση στο κάστρο της Άσου είναι η πολύ πρωινή, ειδικά τους θερινούς μήνες. Έχουμε φτάσει μέχρι την πύλη του κάστρου. Και εγώ μαζί τους φυσικά! Το βράδυ απολαμβάνεις καλοκαιρινή δροσιά που στο μικρό λιμανάκι του χωριού σε συνδυασμό με νόστιμο ψαράκι, σαλάτες και καρπούζι.
Πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς στην Κεφαλονιά!

Ταξίδι στην Κεφαλονιά- Πέντε μέρη που πρέπει να δεις

 • Φισκάρδο. Αδιαπραγμάτευτα το καλύτερο μέρος για εμάς στο νησί. Έχουμε μείνει δύο καλοκαίρια εκεί, στο Fiskardo Studios και είχαμε λατρέψει τη θέα του λιμανιού, την ησυχία παρά τις πολλές ταβέρνες και την συνεχή επισκεψιμότητα τις πρωινές ώρες από τουριστικά καραβάκια, ιστιοπλοϊκά και yachts. Για φαγητό επιλέγουμε μόνο το Απάγγιο, εκεί που μαγειρεύει 9 χρόνια η μανούλα μου και για γλυκό τη Μελίνα. Από εκεί ξεκινούν οι διακοπές μας από εκεί τελειώνουν. Επιλέγουμε πάντα την ακτογραμμή Νυδρί Φισκάρδο κλείνοντας τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από νωρίς.
 • Άγιος Γεράσιμος ο Νοταράς. Επίσκεψη στον πολιούχο του νησιού. Το κοσμικό όνομα του ήταν Γεώργιος και ήταν γόνος του γνωστού Βυζαντινού γένους των Νοταράδων. Το σκήνωμά του έχει μείνει αναλλοίωτο μέχρι σήμερα από το 1579 που απεβίωσε, το οποίο μπορεί ο πιστός να προσκυνήσει. Το όνομα Γεράσιμος είναι από τα πιο κοινά ονόματα του νησιού. Δίπλα στον ναό υπάρχει η γυναικεία κοινοβιακή Μονή με το όνομα ‘Νέα Ιερουσαλήμ’ . Μέσα σε ένα μικρό ναό υπάρχει το σκήνωμα του Αγίου καθώς και το ασκητήριό του.
MelMar View Hotel Κεφαλονιά
MelMar View Hotel Κεφαλονιά

Ταξίδι στην Κεφαλονιά- Πέντε μέρη που πρέπει να δεις

Σε παλιότερο post σου έχω μιλήσει για τις απίστευτες θάλασσες του νησιού! Μπορείς να το απολαύσεις εδώ! Μια μικρή λίστα με τις δικές μου πιο αγαπημένες στα γρήγορα και χωρίς περιττά σχόλια.

 1. Έμπλυση
 2. Αλατιές
 3. Αθέρας
 4. Φώκι
 5. Δαφνούδι
 6. Πλατύς Γιαλός
 7. Αντίσαμος
 8. Παραλία Ξι
 9. Πετανοί
 10. Αγία Ιερουσαλήμ

Ίσως φέτος ήταν η τελευταία φορά που κάνουμε διακοπές στο νησί, για το προσεχές μέλλον τουλάχιστον. Ο λόγος είναι καθαρά και μόνο επειδή η μαμά μου αποφάσισε να ξεκουραστεί και να αφήσει για λίγο τα τηγάνια και τις κατσαρόλες. Βέβαια, δεν ξέρω ποιος θα φτιάχνει πια τόσο νόστιμη κεφαλλονίτικη πίτα, μουσακάδες ή μοσχαράκι στο πήλινο αλλά νομίζω πως ήρθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου να ξεκουραστεί! Η Chef της καρδιάς μας αλλά και της οικογένειάς μας ήρθε η ώρα να πλύνει για τελευταία φορά την ποδιά της. ήρθε η ώρα να απολαύσει τα εγγόνια της τους θερινούς ανέμελους μήνες.

Πέντε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς στην Κεφαλονιά!

Διακοπές με την οικογένεια

Φισκάρδο Κεφαλονιά

Όπως είπα και σε ένα από τα όμορφα Instagram Stories, ίσως μετά από κάποια χρόνια να έρθουμε οικογενειακώς στο νησί μαζί με το Ρουλάκι μας. Σίγουρα θα μου λείψει το επόμενο καλοκαίρι ως προορισμός! Το κενό θα το αναπληρώσει επάξια κάποιο άλλο πανέμορφο ελληνικό νησί μας! Νέες περιπέτειες μας περιμένουν προς Κυκλάδες αυτή τη φορά.

Μύρτος Κεφαλονιά
Το mamasnpapas.gr αποχαιρέτησε την πιο λατρεμένη του παραλία, τον Μύρτο, όπως ακριβώς του άρμοζε!

Ελπίζω να απήλαυσες το ταξίδι στην Κεφαλονιά μαζί μας!

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Εύη.

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.