Αμάλια: η δύναμη που έχει η φωνή μέσα μας

Αμάλια: η δύναμη που έχει η φωνή μέσα μας

Τα βιβλία που επιλέγουν για τα παιδιά μας οι Εκδόσεις Ίκαρος, σας έχω πει πολλάκις, πως τα αγαπώ ένα σκαλοπάτι περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα που φτάνουν στα χέρια μας. Έχουν μαγικές δυνάμεις, διότι οι άνθρωποι που τα σκέφτονται πριν τα γράψουν έχουν σίγουρα μαγικές ικανότητες. Εδώ και καιρό έχουμε διαβάσει την Αμάλια μαζί με τα παιδιά μου. Αγκαλιά στην γωνιά διαβάσματός μας. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις μου με έπνιξαν και άργησα πολύ να σου μιλήσω για την ιστορία αυτή. Αμάλια: η δύναμη που έχει η φωνή μέσα μας του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Ντανιέλας Σταματιάδη. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος για το παιδικό βιβλίο.

Αμάλια: η δύναμη που έχει η φωνή μέσα μας
Αμάλια: η δύναμη που έχει η φωνή μέσα μας

Αχ! Αυτά τα παιδικά βιβλία. Πόσο καλό μας κάνουν εμάς τα μεγάλα παιδιά. Πόσο πολύ βοηθούν να φροντίσουμε το παιδί που κρύβεται μέσα μας. Πόσο αγαπώ τις δυνατές, αλλά τόσο τρυφερές ιστορίες συνάμα.

Αρχικά, οφείλω να πω για άλλη μια φορά ότι τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, τον συγγραφέα της Αμάλια, τα παιδιά μου τον λατρεύουν. Τον αγάπησαν από το ”Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια” και έπειτα με τους ”καλούς και τους κακούς πειρατές”. Έκτοτε, δεν χάνουμε καμία ιστορία του. Καμία όμως. Ούτε πρωτότυπη ούτε μεταφρασμένη.

Αμάλια: η δύναμη που έχει η φωνή μέσα μας

Από την άλλη, η Αμάλια μου κέντρισε το ενδιαφέρον στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου πολύ πριν μου αποσταλεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Κοιτούσα για ώρα το εξώφυλλο και προσπαθούσα να μαντέψω τι μπορεί να είναι η Αμάλια. Έλεγα από μέσα μου, μπας και είναι Αμαλία και με γελούν τα μάτια μου; Μήπως είναι κάποιο μέρος στον πλανήτη που μου διαφεύγει και έχει κάτι το μαγικό ή το τρομερό το οποίο αγνοώ; Κι όμως, όχι! Η Αμάλια είναι κορίτσι! Και τι κορίτσι ε; Αποφασιστικό και με δυνατή φωνή!

Αμάλια: η δύναμη που έχει η φωνή μέσα μας
Αριστερά του βιβλίου η εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια. Δεξιά ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου

Λίγα λόγια για την ιστορία:

Η Αμάλια μια μέρα θα τρυπώσει μέσα στη λαϊκή αγορά και θα συναντήσει τους πιο τεράστιους και χρωματιστούς πάγκους. Πίσω από αυτούς θα δει τους πιο δυνατούς ανθρώπους με τις πιο ζωηρές φωνές, οι οποίες έχουν σκοπό να πουλήσουν! Η Αμάλια, όμως, τι θέση έχει μέσα στη λαϊκή. Θέλει να μιλήσει να πει κι αυτή τα δικά της, αλλά θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις βροντερές φωνές των μεγάλων;

Αμάλια: η δύναμη που έχει η φωνή μέσα μας

Κι όμως. Η φωνή της Αμάλια είναι δυνατή, διότι η ηρωίδα έχει τόλμη και σθένος. Με τη γλύκα που έχει λόγω της ηλικίας της θα κάνει τους πάντες να την κοιτάξουν και κυρίως να την ακούσουν.

Η Αμάλια Ροντρίγκεζ και η ‘κάθε΄ μικρή Αμάλια του σήμερα

Η ιστορία είναι εμπνευστεί από την Αμάλια Ροντρίγκες. Την βασίλισσα των παραδοσιακών πορτογαλικών τραγουδιών ή αλλιώς φάντο. Υπήρξε θρύλος της Πορτογαλικής μουσικής και η μνήμη της παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα. Η Βικιπαιδεία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην παιδική ηλικία έκανε διάφορες δουλειές για να ζήσει, όπως για παράδειγμα να πουλάει φρούτα στις αποβάθρες της Λισαβόνας.

Ορμώμενος, λοιπόν, από την ιστορία της πιο ευπώλητης Πορτογαλίδας τραγουδίστριας μέχρι σήμερα ο Αντώνης και η Ντανιέλα σύμπραξαν αυτό το αριστούργημα για την κάθε μικρή Αμαλία η οποία πιστεύει στον εαυτό της και στη δύναμη που κρύβει μέσα της. Για την κάθε μικρή Αμαλία η οποία τολμά να ορθώσει το ανάστημά της παρά τις δυσκολίες που της φέρνει η ζωή. Αυτό το βιβλίο μας καθιστά σαφές ότι τα παιδιά έχουν φωνή. Η αθωότητα της ψυχής τους αλλά και η καθαρότητα της οπτικής τους γωνίας μας οδηγούν στο φως μετά από το σκοτεινό τούνελ!

Εδώ μπορείς να δεις όλα τα βιβλία που σου έχω προτείνει απότ ις Εκδόσεις Ίκαρος μέχρι σήμερα!

Αμάλια: η δύναμη που έχει η φωνή μέσα μας

Η ιστορία της Αμάλια διαβάζεται καλύτερα αγκαλιά με το παιδί σας. Ας γίνει αφορμή η ιστορία αυτή ώστε να παιδιά μας να μιλούν ανοιχτά χωρίς φόβο. Πόσο μπροστά θα τους πάει αυτό στη ζωή τους.

Βρείτε το εδώ με ένα click!

Love & Respect,

Evi.

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.