Παραμύθια της Ίμβρου

paramithia tis imvrou

Σήμερα η στήλη μου με το παιδικό βιβλίο φιλοξενεί ένα βιβλίο πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα! Το έχω εντάξει και στο παιδικό αλλά και στο ενηλίκων βιβλίο! Θεωρώ πως δικαιωματικά ανήκει και στις δύο κατηγορίες! Τα παραμύθια της Ίμβρου ήρθαν από την αγαπημένη Εύη Τσιτιρίδου- Χριστοφορίδου να μας ταξιδέψουν σε εποχές αλλοτινές! Ένα νησί που δεν το έχω επισκεφτεί αλλά θέλω πολύ να το γνωρίσω καλύτερα!

paramithia tis imvrou

Λίγη ιστορία :

Η Ίμβρος έχει μεγάλη ιστορία και πολύπαθη θα τολμήσω να πω κι εγώ! Είναι νησί του Αιγαίου το οποίο σήμερα ανήκει στην Τουρκία.

Στην αρχαιότητα ανήκε στην Αθηναϊκή Συμπολιτεία! Τον καιρό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το νησί είχε 8.000 Έλληνες κατοίκους αλλά άνηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μαζί με την Τένεδο και σε αντίθεση με τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Η Συνθήκη των Σεβρών το 1920 παραχώρησε τα δυο νησιά στην Ελλάδα. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ήττα των Ελλήνων, η Συνθήκη της Λωζάνης έδωσε τα δύο νησιά στην Τουρκία. Η ίδια η Συνθήκη εξαίρεσε τους Έλληνες από την ανταλλαγή πληθυσμών και χάρισε αυτονομία στους Έλληνες του νησιού.

Το 1926 η αυτονομία των Ελλήνων εκεί καταπατήθηκε. Ανακλήθηκαν όλα τα δικαιώματά τους και απαγορεύτηκε η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας. Η πρόβλεψη για ύπαρξη τοπικής αστυνομίας υπό την ελληνική επίβλεψη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το αποκορύφωμα είναι ότι οι περιουσίες των Ελλήνων απαλλοτριώθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές! Ο εκτουρκισμός του νησιού δεν άργησε να έρθει.

paramithia tis imvrou

Η συγγραφέας

Την κ. Τσιτιρίδου Χριστοφορίδου την αγαπώ και εγώ και τα παιδιά μου. Αγαπάμε τα βιβλία της και το περιεχόμενο που κρύβουν! Τα Παραμύθια της Ίμβρου μπορεί να μην τους φανούν και τόσο ελκυστικά λόγω ηλικίας ωστόσο θα τολμήσω να τους διαβάσω κάποια από αυτά τα παραμύθια! Είμαι σίγουρη, όμως, καθώς θα περνούν τα χρόνια αυτό το βιβλίο θα είναι ανεκτίμητο κομμάτι στη βιβλιοθήκη μας!

15 λαικά παραμύθια, θρύλοι και παραδόσεις της Ίμβρου

Αναρτώντας την φωτογραφία του εξωφύλλου στο Facebook του mamasnpapas αλλά και στο Instagram κατάλαβα πως το βιβλίο θα αγαπηθεί πολύ! Ο κόσμος αγαπά την Ίμβρο και όσοι έχουν καταγωγή από εκεί ήθελαν να εκδοθεί κάτι ανάλογο! Φαντάζομαι πως ελάχιστα βιβλία έχουν κυκλοφορήσει με τους θρύλους και τις παραδόσεις του νησιού και διαβάζοντας τα μηνύματα των αναγνωστών θέλω να πω μέσα από εδώ ένα μεγάλο μπράβο στις Εκδόσεις Σαίτη για το ποιοτικό και προσεγμένο πάντα περιεχόμενο των βιβλίων που επιλέγει να εκδώσει!

paramithia tis imvrou (3)

”15 λαικά παραμύθια! Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις της Ίμβρου που προέρχονται από πρωτότυπο αρχειακό υλικό και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες!”

Θέλω να σταθώ στο μικρό σημείωμα που έχει αφήσει η συγγραφέας στις πρώτες σελίδες του βιβλίου! Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του παππού και του πατέρα της! Αλλά και σε όλους εκείνους που έβαλαν τα θεμέλια με πίστη και κόπο για να μπορούν τα παιδιά μας σήμερα να ονειρεύονται και να οικοδομούν μια ζωή με νόημα, στις πατρίδες της καρδιάς τους!

Από την Ίμβρο δεν είμαι αλλά ξέρω από ξεριζωμό και ανταλλαγή πληθυσμών. Ή μάλλον καλύτερα δεν ξέρω! Έχω ακούσει ιστορίες του προπάππου μου, έχω δει τα δακρυσμένα μάτια τους και τον ξεριζωμό στο βλέμμα τους! Έχω ακούσει για τα δεινά όσων τόλμησαν να μείνουν πίσω και τις κακουχίες που πέρασαν όσοι έφυγαν από εκεί διωγμένοι, χτυπημένοι και χωρίς χρήματα στην τσέπη! Γνωρίζω τι είναι να έχεις περιουσία στο τόπο των προγόνων σου και να μην μπορείς να την κάνεις ό,τι θέλεις!

paramithia tis imvrou (4)

Εγώ κατάγομαι από την ελληνικό Πόντο, την Φάτσα. Ο παππούς μου όμως φρόντισε να μας μιλήσει για τα μέρη που μεγάλωσε ο μπαμπάς του. Ιστορίες και παραδόσεις. Καταστροφές και εξαθλίωση. Η Ίμβρος είναι ένα νησί με ιστορία που εκτουρκίστηκε όπως ακριβώς και ο Πόντος. Για αυτό και θέλησα να διαβάσω θρύλους και παραδόσεις της!

Τον κύριο Νίκο Ανδρικόπουλο τον ξεχωρίζω από όλους τους εικονογράφους. Η εικονογράφησή του ξεχωρίζει δηλαδή. Δεν γίνεται να δεις βιβλίο που έχει επιμεληθεί την εικονογράφηση και να μην το αναγνωρίσεις! Είναι χαρακτηριστική! Έτσι, και εδώ καταφέρνει μέσα από τις εικόνες να σε μεταφέρει  στην Ίμβρο του παλιού Ελληνισμού!

paramithia tis imvrou (5)

Το βιβλίο εμπεριέχει μουσικό δίσκο & QR code  με το τραγούδι Ίμβρος σε μουσική Δημήτρη Κάσσαρη και ερμηνεία Γιώργου Νταλάρα.

Εδώ μπορείς να δεις περισσότερα για το βιβλίο  και να το αγοράσεις.

Μείνε σε επαφή μαζί μου κάνοντας subscribe στο mail list μου!

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

 

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.