ΔΕΠΥ, η νέα μόδα που σαρώνει στα σχολεία!

Evi Sachinidou Από Evi Sachinidou
10 Λεπτά Ανάγνωσης

Με αυτό το άρθρο μου θα ανοίξω τον ασκό του Αιόλου το ξέρω. Ξέρω, όμως, πως πολλές μανούλες εκεί έξω που με διαβάζετε τώρα είστε γεμάτες ανησυχία, στεναχώρια, απορία, προβληματισμούς, θυμό και πολλές από εσάς ίσως και γεμάτες άρνηση. Τη λέξη ΔΕΠΥ την έχουμε όλες ακούσει, είτε γιατί κάποια φίλη μας βρίσκεται στη διαδικασία αυτής λόγω του παιδιού της, είτε γιατί την βιώνει με το ίδιο το παιδί της. Τολμώ, λοιπόν, να μιλήσω για ένα θέμα επίκαιρο που συνάμα καίει πολλές οικογένειες τα τελευταία 2 χρόνια τουλάχιστον. ΔΕΠΥ, η νέα μόδα που σαρώνει στα σχολεία.

Τι σημαίνουν τα αρχικά ΔΕΠΥ και τι είναι.

Τα αρχικά ΔΕΠΥ προκύπτουν από τις λέξεις Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Είναι μια από τις συχνότερες νευρολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας και εμφανίζεται περισσότερα στα αγόρια (3:1 υπέρ των αγοριών μεταξύ των δύο φύλων), στην ηλικία των 3-7 ετών. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει πως τα κορίτσια συνήθως δεν είναι υπερκινητικά και μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τη διαταραχή τους.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ είναι παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα, η διάσπαση προσοχής. Θα μου πεις, αυτά τα στοιχεία είναι τόσο κοινά στην παιδική ηλικία. Ποιο παιδάκι μικρό δεν είναι παρορμητικό, δεν έχει μέσα του ζωντάνια και έχει φουλ αυτοσυγκέντρωση. Εδώ εμείς οι μεγάλοι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε πολλές φορές τον εαυτό μας και τα συναισθήματά μας. Αυτός εδώ λοιπόν είναι και ο παράγοντας που πολλές φορές γίνεται εσφαλμένη διάγνωση σε ένα παιδί είτε χαρακτηρίζοντάς το ως παιδάκι που έχει ΔΕΠΥ είτε όχι.

Ξέρεις και οι δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνες. Το να χαρακτηρίσεις ένα παιδί πως έχει ΔΕΠΥ ενώ δεν έχει είναι εξίσου τραγικό με το να μην δέχεσαι πως έχει ενώ έχει στην πραγματικότητα. Μπερδεμένο ακούγεται? Δυστυχώς μπερδεμένη είναι η κατάσταση από μόνη της.

Τα παιδιά τη σημερινή εποχή.

Ας μιλήσουμε λίγο για τα παιδιά.

Τα παιδιά σήμερα ξέρουμε όλοι πως δεν έχουν καμία σχέση με τα παιδιά που ήμασταν εμείς κάποτε. Ούτε η σχολική ζωή είναι ίδια. Ούτε οι ρυθμοί ζωής μας, ούτε εμείς οι γονείς έχουμε καμία σχέση με τους γονείς δύο δεκαετίες πίσω. Η κατάσταση διαφέρει όπως ακριβώς η μέρα με τη νύχτα. Τα παιδιά σήμερα είναι μέσα στα πράγματα. Έχουν απόψεις, επιχειρήματα, έχουν φωνή. Αντιδρούν γιατί τους έχουμε πει να αντιδρούν. Μιλούν γιατί τους έχουμε πει να λένε την άποψή τους. Το μέτρο είναι δύσκολο να τους το δώσεις να το καταλάβουν όμως. Η δική μου εμπειρία αυτό μου δείχνει.

Τα παιδιά είναι περισσότερο ζωηρά γιατί είναι περισσότερο περιορισμένα ή μάλλον είναι καταπιεσμένα. Δραστηριοποιούνται σε αθλήματα από πολύ μικρή ηλικία, 7 χρονών έχουν ήδη ξεκινήσει μια ξένη γλώσσα, και δεν είναι λίγα τα παιδιά που αναγκάζονται να βρίσκονται μέχρι τις 4 το μεσημέρι στο σχολείο, λόγω εργασίας και των δυο γονέων. Πόσο ελεύθερο μπορεί να νιώσει ένα παιδί που βρίσκεται στο σχολείο 8 ώρες?

Η νέα γενιά των δασκάλων.

Οι δάσκαλοι επίσης δεν έχουν καμία σχέση με τους δασκάλους που είχαμε εμείς. Και αυτή η κατάσταση διαφέρει όπως ακριβώς η μέρα με τη νύχτα. Είναι πιο ανεκτικοί, ίσως πιο ελαστικοί, γιατί φοβούνται τις μανάδες που το παίζουν έξυπνες και παιδαγωγοί. Φοβούνται τις μανάδες που δεν το’ χουν σε τίποτα να τους καταγγείλουν. Φοβούνται τα πηγαδάκια μόλις κλείσει η πόρτα του σχολείου. Φοβούνται και σίγουρα, όσοι δεν αντιδρούν θεωρούν πως δέχονται bullying. Που ίσως και να δέχονται τελικά.

Πως θα ξέρω αν το παιδί μου έχει ΔΕΠΥ?

Κατ’ αρχήν θα ξεκινήσω λέγοντας πως ακόμα και να έχει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Η διαταραχή αυτή από κάπου προέρχεται. Συνήθως είναι από το ψυχολογικό κομμάτι. Κάτι το ενοχλεί, κάτι το επηρεάζει. Κάτι δεν αποκωδικοποιεί σωστά. Κάτι συμβαίνει. Μην σε πιάνει πανικός.

Ο δάσκαλος, ο γυμναστής, η δασκάλα των Αγγλικών ή της Μουσικής δεν είναι αυτοί που θα σου πουν πως το παιδί σου έχει ΔΕΠΥ. Δεν έχουν ούτε γνώση, ούτε κατάρτιση. Και όσοι δάσκαλοι τολμούν να πουν κάτι τέτοιο και να μοιράσουν δεξιά και αριστερά προσωπικές εικασίες θα πρέπει να το σκεφτούν 100 φορές πριν το κάνουν. Το τι έχουν δει, τι έχουν ακούσει ή τι συμβαίνει με το παιδί της γειτόνισσάς τους που εκδηλώνει παρόμοια συμπτώματα και συμπεριφορές με το παιδί σου, δεν σε ενδιαφέρει. Κλείνεις αυτιά και προχωράς.

Ο δάσκαλος θα σου μεταφέρει κάποια γεγονότα ή κάποιες συμπεριφορές που δεν επιτρέπουν στο παιδί να αναπτυχθεί και να προοδεύσει. Κάποιες συμπεριφορές, ανάρμοστες, που το παιδί δεν λέει να κατανοήσει και να κάνει πράξη παρά τις προτροπές του δασκάλου του. Το ότι συνεχίζει να μιλάει στην τάξη για παράδειγμα, το ότι διακόπτει τη ροή του μαθήματος, το ότι πετάγεται, το ότι δεν μπορεί να καθίσει για πολύ ώρα στη θέση του και σηκώνεται, αν τσακώνεται συχνά ή βρίσκεται μονίμως σε μια υπερδιέγερση, το ότι λέει συνεχόμενα ψέμματα. Αυτά είναι συμπτώματα που πρέπει να σε θορυβήσουν.

Καλό θα είναι να έχεις καλή επαφή με τον δάσκαλο. Να συνεργάζεσαι μαζί του. Να τον ακούς και να τον συμβουλεύεσαι. Ο δάσκαλος, μιλάμε για τον σωστό δάσκαλο έτσι, γνωρίζει καλά πως να χειριστεί μια κατάσταση. Έχει εμπειρία. Αν ο δάσκαλος σου πει πως θα ήταν καλό να το κοιτάξεις παραπάνω και να συμβουλευτείς ένα ειδικό, τότε δεν το σκέφτεσαι δεύτερη φορά. Ξεκινάς τις διαδικασίες. Γιατί εσύ πάνω από όλα θέλεις το καλό του παιδιού σου.

Ποια είναι η διαδικασία για να διαγνωστεί αν το παιδί σου έχει ΔΕΠΥ.

Η διαδικασία δεν είναι και τόσο εύκολη. Μάλλον καλύτερα, η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα. Θα πρέπει να κάνεις το αίτημά σου στο ΚΕΔΥ (ΚΕΣΥ) ώστε να περάσει το παιδί σου από αξιολόγηση. Εξηγώντας την κατάσταση του παιδιού θα σου πουν από εκεί αν χρειάζεται πρώτα να κάνεις το αίτημά σου στο Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας του παιδιού.

Αν το παιδί σου δεν έχει μαθησιακές δυσκολίες, γράφει σωστά, κάνει καλά γράμματα, διαβάζει αρκετά βατά και έχει αντίληψη γενικότερα τότε ίσως να μην χρειαστεί να κάνεις αίτημα στο ΚΕΣΥ αλλά να απευθυνθείς αμέσως στο Ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο ψυχικής υγείας του παιδιού. Μην σε τρομάζει ο τίτλος. Δεν δηλώνει τίποτα αυτό.

Το πρόβλημα στην όλη ιστορία είναι πως το ραντεβού σου θα κλειστεί μετά από 3 ή 5 μήνες σχεδόν. Λαμβάνουν τόσα αιτήματα καθημερινά που δεν προλαβαίνουν νωρίτερα. Κάποια είναι πολύ σοβαρά κάποια όχι τόσο. Ωστόσο, μπορείς να ξεκινήσεις τη διαδικασία επισκεπτόμενη έναν ιδιώτη αναπτυξιολόγο. Τα χρήματα είναι αρκετά για κάθε επίσκεψη από όσο γνωρίζω, εσύ όμως θα έχεις ήδη κάνει μια αρχή.

Μην είσαι αρνητική αν σου πουν να ελέγξεις αν το παιδί σου έχει ΔΕΠΥ.

Για να κινηθεί η υποψία πως κάτι συμβαίνει με το παιδί τότε σίγουρα πρέπει να το ερευνήσεις. Όσο και αν είσαι σίγουρη πως το παιδί σου είναι άλλο ένα ζωηρό παιδί που απλά δεν τηρεί τους κανόνες και δεν μπορεί να μπει εύκολα σε πλαίσια. Συμφωνώ μαζί σου αν πιστεύεις πως έχει γίνει μόδα αυτή η λέξη και πως ένα παιδί ζωηρό και ανυπάκουο συχνά χαρακτηρίζεται ως παιδί με διάσπαση. Ωστόσο, εσύ που ξέρεις καλύτερα το παιδί σου από τον καθένα και θέλεις το καλύτερο για εκείνο δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Συμβουλέψου τη δασκάλα, τη διευθύντρια του σχολείου, την παιδίατρό σου και γενικότερα προσπάθησε να έχεις το μυαλό σου ανοιχτό. Ενημερώσου, ψάξε το σωστά. Κυκλοφορούν διάφορα άρθρα και μπορείς να ενημερωθείς σωστά. Διάβασε εδώ ένα ενδεικτικά.

Ακόμα και αν το παιδί σου έχει ΔΕΠΥ ή διάσπαση προσοχής δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Θα ακολουθήσεις τις οδηγίες της αναπτυξιολόγου, του εργοθεραπευτή, της παιδοψυχολόγου, της παιδοψυχιάτρου και θα μπορέσεις να βοηθήσεις το παιδί σου πριν η κατάσταση γίνει χειρότερη και έχει επίπτωση στο μαθησιακό του επίπεδο. Όσο πιο νωρίς κινητοποιηθείς τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσεις να βοηθήσεις το παιδί σου. Μόνο οι ειδικοί μπορούν να σου πουν το πως και το γιατί.

Και να θυμάσαι. Η δασκάλα αγαπάει το παιδί σου και θέλει το καλό του. Η καλή σχέση μαζί της και η συνεργασία συμβάλλουν θετικά στην πρόοδο και στην εξέλιξη του παιδιού σου. Αυτό να το έχεις πάντα μέσα στην καρδιά και στο μυαλό σου. Και, επίσης, να θυμάσαι πως κανείς δεν ξέρει το παιδί σου καλύτερα από εσένα.

Σε μαμαδογλυκοφιλώ.

Εύη.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Follow:
Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!
9 Σχόλια