Και που λες είχα το Ρουλάκι μου εδώ για δυο εβδομάδες περίπου! Και οι μέρες κύλησαν τόσο γρήγορα και το Ρουλάκι μου θέλησε να φύγει! Όχι που θα καθότανε! Ευτυχώς να λέω που πρόλαβα να φωτογραφίσω την τέλεια σπανακοτυρόπιτα που φτιάχνει η μανούλα μου! Από καιρό θέλω να σου δείξω πολλές συνταγές της και νομίζω πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να εμπλουτιστεί αυτή η όμορφη στήλη μου με τις τέλειες συνταγές της μαμάς μου! Σήμερα, λοιπόν, φτιάχνουμε σπανακοτυρόπιτα με δικό μας φύλλο εννοείται!
Το Ρουλάκι λέει:
Η τέλεια σπανακοτυρόπιτα θέλει κρεμμυδάκι φρέσκο, κρεμμυδάκι ξερό, πράσο και κόκκινη πιπεριά! Τα λαχανικά δίνουν όλη τη νοστιμάδα σε συνδυασμό με μια καλή μυζήθρα! Αν μπορείς να ανοίξεις φύλλο τότε η πίτα σου θα έχει την απόλυτη επιτυχία! Δεν είναι απαραίτητο να ανοίξεις 7, όπως εμείς! Μια πίτα και με δυο φύλλα πάνω κάτω είναι εξίσου νόστιμη! Να την ακούς την μαγείρισσα!
Συνταγή για τη γέμιση!
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι ξερό σε κυβάκια, 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, 2 πράσα σε ροδέλες και μια κόκκινη πιπεριά επίσης σε κυβάκια. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά! Στο τέλος, ρίχνουμε λιγότερο από μισό ματσάκι άνιθο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και μισή χούφτα τραχανά για να τραβήξει τα υγρά. Ρίχνουμε περίπου 400 γραμμάρια μυζήθρα! Αφού κρυώσει το μίγμα προσθέτουμε και 3 αυγά.
Για το ζυμάρι!
1 1/2 ποτήρι του τσαγιού νερού
1 φλιτζανάκι του καφέ σπορέλαιο
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Το αφήνουμε λιγάκι να ξεκουραστεί!
Μοιράζουμε το ζυμάρι σε 21 μικρά ομοιόμορφα μπαλάκια
Αρχικά κάνουμε 21 μπαλάκια τα οποία τα ανοίγουμε σε μικρά πιτάκια στρόγγυλα. Έπειτα κάνουμε τριάδες! Τρία πιτάκια το ένα πάνω στο άλλο! Βουτυρώνεις τα δύο πρώτα με ένα μαχαιράκι ελαφρώς και έπειτα καλύπτεις το ένα με το άλλο! Κλείνεις με το τρίτο πατώντας με τα δάχτυλά σου γύρω γύρω! Έτσι, έχεις 7 τριάδες με πιτάκια.
Βουτυρώνεις το ταψί. Και έχεις πλάι σου μια κούπα σπορέλαιο για τα φύλλα που θα ανοίξεις με το πινέλο. Το αλεύρι το έχεις πάντα δίπλα σου γιατί θα το χρειαστείς στο άνοιγμα των φύλλων. Με νισεστέ το φύλλο ανοίγει πιο εύκολα αντί με το αλεύρι! Αν έχεις νισεστέ χρησιμοποίησέ το. Εγώ αυτή τη φορά δεν είχα οπότε χρησιμοποίησα απλό αλεύρι.
Έπειτα ξεκινάς να ανοίξεις τα 7 πιτάκια σε 7 φύλλα!
Παίρνεις τα 3 πρώτα πιτάκια! Αλευρώνεις τον πάγκο σου και λίγο τα πιτάκια και ξεκινάς να τα ανοίγεις με τον πλάστη! Χρειάζεσαι αλεύρι για να ανοίξουν όμορφα και προσοχή να μην σκιστούν! Έπειτα απλώνεις ένα ένα τα φύλλα σου στο βουτυρωμένο ταψί! Κάθε φύλλο που άνοιξες το πασπαλίζεις με λάδι όπως ανέφερα πιο πάνω! Όχι πολύ! Πρόσεχε! Ίσα ίσα!
Αφού στρώσεις τα 4 πρώτα φύλλα τότε ρίχνεις την γέμισή σου ! Έπειτα συνεχίζεις την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα!
Κλείνεις ομοιόμορφα τα φύλλα της πίτας σου στο πλάι του ταψιού! Έπειτα χαράζεις τα κομμάτια στο ταψί σου! Λαδώνεις την επιφάνεια της πίτας σου! Πασπαλίζεις με παπαρουνόσπορο ή σουσάμι! Ό,τι σου κάνει κέφι και έχεις στο ντουλάπι σου!
Ψήνεις στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα! ΄Ωσπου να ροδίσει από πάνω η πίτα σου!
Οι πίτες της μαμάς μου είναι γνωστές στο οικογενειακό -φιλικό μας περιβάλλον! Αγαπά να ετοιμάζει πίτες για τα εγγόνια της αλλά και για εμάς τα παιδιά της! Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει τρελαθεί σαν έχει δοκιμάσει και πιστεύω πως όλη η μαεστρία κρύβεται στο φύλλο! Είναι μάστορας στο λεπτό φύλλο το Ρουλάκι μου! Είναι η παραδοσιακή μαμά γιαγιά που πάντα θέλει να προσφέρει κάτι στα παιδιά της! Είναι η μαμά που μαζεύει την οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι όλο φασαρία, γέλια, κλάματα και πολλή πολλή αγάπη!
Αν έχεις όρεξη και χρονο φυσικά, προσπάθησε να ανοίξεις φύλλο δικό σου! Τι 2 φύλλα τι 7 για μένα! Είναι μέχρι να πάρεις το κολάι που λένε! Η γέμιση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο! Ξέρω, θέλει χρόνο! Αλλά ένα Σάββατο μεσημεράκι ίσως καταφέρεις να ξεκλέψεις μια ώρα! Μία ώρα ετοιμασία και μια ώρα ψήσιμο!
Σύντομα θα ανεβάσω και την γλυκιά κολοκυθόπιτα της μαμάς μου! Μείνε συντονισμένη μαζί μου κάνοντας subscribe στο mail list μου & Follow στα social media του blog!
See ya!
Συγχαρητήρια στη μαμά Ρούλα και την ευχαριστούμε για τη συνταγή της. Είμαι σίγουρη πως η πίτα της εχει πάντα επιτυχία γιατί εκτός απο την φροντισμένη συνταγή της θα είναι και φτιαγμένη με αγάπη προς όλους εσάς. Και δεν ξέρεις, ίσως κάποτε θα είναι και προς όλους εμας που θα την δοκιμάσουμε. Όπως καταλαβαίνεις Εύη, αυτοκαλέστηκα!!!!