Φτιάχνουμε Σπανακοτυρόπιτα

spanakotiropita

Και που λες είχα το Ρουλάκι μου εδώ για δυο εβδομάδες περίπου! Και οι μέρες κύλησαν τόσο γρήγορα και το Ρουλάκι μου θέλησε να φύγει! Όχι που θα καθότανε! Ευτυχώς να λέω που πρόλαβα να φωτογραφίσω την τέλεια σπανακοτυρόπιτα που φτιάχνει η μανούλα μου! Από καιρό θέλω να σου δείξω πολλές συνταγές της και νομίζω πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να εμπλουτιστεί αυτή η όμορφη στήλη μου με τις τέλειες συνταγές της μαμάς μου! Σήμερα, λοιπόν, φτιάχνουμε σπανακοτυρόπιτα με δικό μας φύλλο εννοείται!

spanakotiropita

Το Ρουλάκι λέει:

Η τέλεια σπανακοτυρόπιτα θέλει κρεμμυδάκι φρέσκο, κρεμμυδάκι ξερό, πράσο και κόκκινη πιπεριά! Τα λαχανικά δίνουν όλη τη νοστιμάδα σε συνδυασμό με μια καλή μυζήθρα! Αν μπορείς να ανοίξεις φύλλο τότε η πίτα σου θα έχει την απόλυτη επιτυχία! Δεν είναι απαραίτητο να ανοίξεις 7, όπως εμείς! Μια πίτα και με δυο φύλλα πάνω κάτω είναι εξίσου νόστιμη! Να την ακούς την μαγείρισσα!

Συνταγή για τη γέμιση!

spanakotiropita

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι ξερό σε κυβάκια, 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, 2 πράσα σε ροδέλες και μια κόκκινη πιπεριά επίσης σε κυβάκια. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά! Στο τέλος, ρίχνουμε λιγότερο από μισό ματσάκι άνιθο, λίγο αλάτι,  λίγο πιπέρι και μισή χούφτα τραχανά για να τραβήξει τα υγρά.  Ρίχνουμε περίπου 400 γραμμάρια μυζήθρα!  Αφού κρυώσει το μίγμα προσθέτουμε και 3 αυγά.

spanakotiropita
Βήμα 1ο τσιγάρισμα
Φτιάχνουμε Σπανακοτυρόπιτα
Βήμα 2ο
spanakotiropita
ρίχνουμε τη μυζήθρα

Για το ζυμάρι!

1 1/2 ποτήρι του τσαγιού νερού

1 φλιτζανάκι του καφέ σπορέλαιο

1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι

1/2 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Το αφήνουμε λιγάκι να ξεκουραστεί!

Μοιράζουμε το ζυμάρι σε 21 μικρά ομοιόμορφα μπαλάκια

Αρχικά κάνουμε 21 μπαλάκια τα οποία τα ανοίγουμε σε μικρά πιτάκια στρόγγυλα. Έπειτα κάνουμε τριάδες! Τρία πιτάκια το ένα πάνω στο άλλο! Βουτυρώνεις τα δύο πρώτα με ένα μαχαιράκι ελαφρώς και έπειτα καλύπτεις το ένα με το άλλο! Κλείνεις με το τρίτο πατώντας με τα δάχτυλά σου γύρω γύρω! Έτσι, έχεις 7 τριάδες με πιτάκια.

Βουτυρώνεις το ταψί. Και έχεις πλάι σου μια κούπα σπορέλαιο για τα φύλλα που θα ανοίξεις με το πινέλο. Το αλεύρι το έχεις πάντα δίπλα σου γιατί θα το χρειαστείς στο άνοιγμα των φύλλων. Με νισεστέ το φύλλο ανοίγει πιο εύκολα αντί με το αλεύρι! Αν έχεις νισεστέ χρησιμοποίησέ το. Εγώ αυτή τη φορά δεν είχα οπότε χρησιμοποίησα απλό αλεύρι.

spanakotiropita
Βουτυρώνουμε τα 2 πρώτα πιτάκια
spanakotiropita
Κλείνουμε με το τρίτο πιτάκι και πιέζουμε τις άκρες με το δάχτυλο

Έπειτα ξεκινάς να ανοίξεις τα 7 πιτάκια σε 7 φύλλα!

spanakotiropita
Τα 7 πιτάκια θα γίνουν 7 φύλλα

Παίρνεις τα 3 πρώτα πιτάκια! Αλευρώνεις τον πάγκο σου και λίγο τα πιτάκια και ξεκινάς να τα ανοίγεις με τον πλάστη! Χρειάζεσαι αλεύρι για να ανοίξουν όμορφα και προσοχή να μην σκιστούν! Έπειτα απλώνεις ένα ένα τα φύλλα σου στο βουτυρωμένο ταψί! Κάθε φύλλο που άνοιξες το πασπαλίζεις με λάδι όπως ανέφερα πιο πάνω! Όχι πολύ! Πρόσεχε! Ίσα ίσα!

spanakotiropita
Το ένα φύλλο πασπαλισμένο ελαφρώς με λάδι

Αφού στρώσεις τα 4 πρώτα φύλλα τότε ρίχνεις την γέμισή σου ! Έπειτα συνεχίζεις την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα!

spanakotiropita
Μοιράζουμε ομοιόμορφα την γέμιση στα 4 πρώτα φύλλα

Κλείνεις ομοιόμορφα τα φύλλα της πίτας σου στο πλάι του ταψιού! Έπειτα χαράζεις τα κομμάτια στο ταψί σου! Λαδώνεις την επιφάνεια της πίτας σου! Πασπαλίζεις με παπαρουνόσπορο ή σουσάμι! Ό,τι σου κάνει κέφι και έχεις στο ντουλάπι σου!

spanakotiropita
Χαράζουμε τα κομμάτια μας, λαδώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο

Ψήνεις στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα! ΄Ωσπου να ροδίσει από πάνω η πίτα σου!

Οι πίτες της μαμάς μου είναι γνωστές στο οικογενειακό -φιλικό μας περιβάλλον! Αγαπά να ετοιμάζει πίτες για τα εγγόνια της αλλά και για εμάς τα παιδιά της! Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει τρελαθεί σαν έχει δοκιμάσει και πιστεύω πως όλη η μαεστρία κρύβεται στο φύλλο! Είναι μάστορας στο λεπτό φύλλο το Ρουλάκι μου! Είναι η παραδοσιακή μαμά γιαγιά που πάντα θέλει να προσφέρει κάτι στα παιδιά της! Είναι η μαμά που μαζεύει την οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι όλο φασαρία, γέλια, κλάματα και πολλή πολλή αγάπη!

spanakotiropita

Αν έχεις όρεξη και χρονο φυσικά, προσπάθησε να ανοίξεις φύλλο δικό σου! Τι 2 φύλλα τι 7 για μένα! Είναι μέχρι να πάρεις το κολάι που λένε! Η γέμιση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο! Ξέρω, θέλει χρόνο! Αλλά ένα Σάββατο μεσημεράκι ίσως καταφέρεις να ξεκλέψεις μια ώρα! Μία ώρα ετοιμασία και μια ώρα ψήσιμο!

Σύντομα θα ανεβάσω και την γλυκιά κολοκυθόπιτα της μαμάς μου! Μείνε συντονισμένη μαζί μου κάνοντας subscribe στο mail list μου & Follow στα social media του blog!

See ya!

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

1 Comment
  1. Συγχαρητήρια στη μαμά Ρούλα και την ευχαριστούμε για τη συνταγή της. Είμαι σίγουρη πως η πίτα της εχει πάντα επιτυχία γιατί εκτός απο την φροντισμένη συνταγή της θα είναι και φτιαγμένη με αγάπη προς όλους εσάς. Και δεν ξέρεις, ίσως κάποτε θα είναι και προς όλους εμας που θα την δοκιμάσουμε. Όπως καταλαβαίνεις Εύη, αυτοκαλέστηκα!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.