Η Τέχνη της Αγάπης από τον Erich Fromm

Η Τέχνη της Αγάπης Erich Fromm

Η Ουρανία Τουτουντζή μετέφρασε το αριστούργημα Η Τέχνη της Αγάπης του μεγάλου φιλοσόφου Erich Fromm. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το βιβλίο, που εξυμνεί την αγάπη, βρίσκεται στα χέρια μου και στην βιβλιοθήκη μου. Τον Erich Fromm τον γνώρισα όταν ήμουν φοιτήτρια, μιας και είχαν πέσει στα χέρια μου κάποιες σημειώσεις του δασκάλου μου κατά τη διάρκεια του Μεταπτυχιακού μου! Χαίρομαι που έχω στην διάθεσή μου ήδη 3 έργα του και μάλιστα επετειακές εκδόσεις για τα τόσα χρόνια των βιβλίων του που βρίσκονται στην κυκλοφορία!  Η Τέχνη της Αγάπης από τον Erich Fromm στη στήλη μου με το βιβλίο ενηλίκων. Διαβάζουμε φιλοσοφία!

https://www.instagram.com/p/BU595ZTjX2e/?utm_source=ig_web_copy_link

”Η αγάπη μας καθορίζει! Είναι η μοναδική απάντηση στο ζήτημα της ανθρώπινης ύπαρξης!” Erich Fromm.

Διάβασα στην Εισαγωγή πως το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί σε 34 γλώσσες και πως είναι το μοναδικό βιβλίο περί αγάπης που έχει δημοσιευτεί σε τόσες χώρες! Ήθελα πολύ να δω τι έκρυβε μέσα του και εγώ!  

Η Τέχνη της Αγάπης από τον Erich Fromm

Είναι η αγάπη άραγε Τέχνη?

Μα τι λέει ο συγγραφέας σκέφτηκα.

  • Διδάσκεται η αγάπη, μαθαίνεται;
  • Δεν είναι να την έχεις μέσα σου καλλιεργημένη από τα παιδικά σου χρόνια;
  • Δεν είναι έμφυτη;
  • Απαιτεί γνώση και προσπάθεια το να μάθεις να αγαπάς;
  • Και αν ναι τότε ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να μας την διδάξει;

Τεράστιο ζήτημα! Κάποιες πρόχειρες σκέψεις με οδήγησαν στο συμπέρασμα πως οι πρώτοι άνθρωποι που μας διδάσκουν την αγάπη από την κούνια είναι οι ίδιοι οι γονείς μας αφενός και αφετέρου το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον! Έπειτα μεγαλώνοντας η αγάπη μας διδάσκεται στο σχολείο από τους καθηγητές, τα βιβλία μας, τους φίλους μας και τα συναφή! 

Ο Erich Fromm αναπτύσσει μια φιλοσοφία ιδιαίτερη γύρω από το ζήτημα. Κρύβει τεράστιο ενδιαφέρον και πολύ τροφή για σκέψη. Συζήτηση αλλά και για εσωτερική αναζήτηση!

Όπως πολύ σωστά σημειώνει στον πρόλογό του ο συγγραφέας.

”Αυτό το βιβλίο θα είναι μια απογοητευτική εμπειρία για όποιον περιμένει να βρει εδώ εύκολες οδηγίες για να μάθει την τέχνη της αγάπης!”

Γιατί τελικά η Τέχνη της Αγάπης δεν ξέρω αν μαθαίνεται!

Θα σημειώσω λέγοντας πως μπορεί να μην δίνει οδηγίες αλλά σίγουρα μας βοηθά να αναγνωρίσουμε την αγάπη μέσα στην ζωή μας! Θεωρούμε πολλά πράγματα δεδομένα και τα περνάμε αψήφιστα, χωρίς να τα δώσουμε την αξία που τους αρμόζει! Τα περισσότερα είναι αγάπη γύρω μας!

Follow me on Instagram for more!

Το ζήτημα είναι πώς τα αντιλαμβανόμαστε εμείς! Αν δεν αναπτύξουμε οι ίδιοι πρώτα την προσωπικότητά μας έτσι ώστε να φτάσουμε σε έναν δημιουργικό προσανατολισμό τότε όλες οι προσπάθειες να ανακαλύψουμε την αγάπη θα είναι καταδικασμένες!

Η στήλη με όλα τα βιβλία μας εδώ!

Τα υπόλοιπα σε αφήνω να τα ανακαλύψεις μόνη σου! Άλλωστε σε τέτοιου είδους βιβλία τα λόγια είναι περιττά! Ο καθένας παίρνει εντελώς διαφορετικό μήνυμα! Ένα βιβλίο που σε στιγματίσει σαν άνθρωπο και θα σε βοηθήσει να κοιτάξεις ένα βήμα παραπέρα.

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.