Ο ανώτερος άνθρωπος δεν δηλώνει ποτέ ανώτερος!

Ο ανώτερος άνθρωπος δεν δηλώνει ποτέ ανώτερος!

Να μια πρόταση που έχω ακούσει πολλές φορές, έχω διαβάσει σε πολλά βιβλία προσωπικής ανάπτυξης και μου αρέσει πολύ. Μια πρόταση που κρύβει μέσα της πολλά νοήματα, πιο πολλά από όσα φανταζόμαστε. Θα ήθελα πολύ να κάνουμε μαζί αυτή τη συζήτηση και να μου πεις τι σκέφτεσαι όταν την ακούς ή την διαβάζεις, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε. Σε αυτό εδώ το βήμα διαβάζεις όσα θα πω. Πάντα, όμως, μπορείς να μου αφήσεις ένα σχόλιο και με τρόπο μαγικό να ανοίξουμε ολόκληρη συζήτηση. Παλιότερα γινόταν συχνότερα αυτό. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει εκλείψει δυστυχώς. Πάμε να συζητήσουμε το σημερινό θέμα, λοιπόν. Ο ανώτερος άνθρωπος δεν δηλώνει ποτέ ανώτερος! Τι λες, συμφωνείς; Διάβασε τις σκέψεις μου!

Ο ανώτερος άνθρωπος δεν δηλώνει ποτέ ανώτερος!

Τι στάθηκε αφορμή για αυτό εδώ το άρθρο!

Εγώ και η σχέση μου με την ΤΙ-ΒΙ

Γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν παρακολουθώ καθόλου εκπομπές αλλά ούτε και σειρές στα ελληνικά κανάλια. Έχω ακουστά σειρές που έχουν κερδίσει αρκετά καλές κριτικές, ωστόσο δεν βρίσκω τίποτα γοητευτικό στο να παρακολουθήσω μια από αυτές. Δεν ξέρω τι με έχει πιάσει τα τελευταία χρόνια και εκδηλώνω τέτοια αποστροφή προς την ελληνική τηλεόραση. Το τηλεοπτικό μου ενδιαφέρον επικεντρώνεται καθαρά και μόνο στο Netflix.

Ο άντρας μου από την άλλη παρακολουθεί τηλεοπτικές εκπομπές, όπως αυτές με τους μουσικούς διαγωνισμούς αλλά και εκείνους της επιβίωσης. Ο Δημήτρης θέλει όταν βρίσκεται στο σαλόνι να είναι πάντα η τηλεόραση ανοιχτή κι ας μη βλέπει. Έχει το νου του να παρακολουθήσει τα τηλεοπτικά δρώμενα. Είναι κάτι που τον κάνει να ξεχνάει όσα έχει να τρέξει την επόμενη μέρα. Το δύσκολο της υπόθεσης είναι ότι το γραφείο μου, από όπου γράφω και εργάζομαι, βρίσκεται στην καρδιά του σαλονιού. Όποτε δεν φορώ τα ακουστικά μου που παίζουν μουσική, παίρνει το αυτί μου διάφορα από όσα λέγονται σε αυτά τα tv shows.

Το παιχνίδι επιβίωσης και η ανωτερότητα που το διακρίνει

Η αλήθεια είναι πως το Survivor, το γνωστό αυτό παιχνίδι επιβίωσης, πάντα μου διέγειρε την προσοχή. Την πρώτη χρονιά που παίχτηκε στην Ελληνική τηλεόραση το παρακολουθούσα ανελλιπώς. Φέτος παίρνει το αυτί μου διάφορα από όσα λέγονται, θέλοντας και μη. Η ώρα του αθλητικού κομματιού, του στίβου και των διαγωνισμάτων μου αρέσει πολύ. Μου δημιουργεί ευχάριστη ένταση το πάθος που εκδηλώνουν οι δύο ομάδες και το πείσμα που δείχνουν. Με λυπεί, όμως, το ότι τα περισσότερα άτομα δεν διακρίνονται από αθλητικό πνεύμα και ευγενή άμυλα. Άστοχα σχόλια, πολλές φορές προσβλητικά που δεν τιμούν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Προσωπικότητες που ξεχωρίζουν όχι λόγω ανωτερότητας αλλά λόγω πνεύματος.

Έχω ξεχωρίσει προσωπικότητες και αυτό γιατί την ώρα που παίζεται εγώ βρίσκομαι ακριβώς δίπλα γράφοντας στο blog ή συντάσσοντας email όπως σου είπα και πριν. Κάποιες στιγμές μπορώ αν απομονώσω την ακοή μου χωρίς να ενοχλούμαι από τις ομιλίες. Κάποιες άλλες φορές, όμως, δεν το πετυχαίνω αυτό και έτσι καταλήγω να ακούω διάφορα.

Έχω ξεχωρίσει φιγούρες με τρομερή ευγλωττία και εσωτερικό κόσμο που προκαλεί ενδιαφέρον. Μια διαφορετική θέση σε σχέση με των υπολοίπων, κατέχει για μένα ο Περικλής Κονδυλάτος. Ενσυναίσθηση, εσωτερικές ανησυχίες, καλλιεργημένο πνεύμα, ωραίος λόγος και πάντα με σωστά επιχειρήματα. Ο Περικλής είναι ο κολλητός που θα ήθελα να έχω στη ζωή μου, ειδικά αυτά τα τωρινά χρόνια της ζωής μου. Anyway, πάμε τώρα στο προκείμενο.

Ένας από τους μαχητές μίλησε για ανωτερότητα..

Δεν παρακολούθησα το στίβο μάχης πιο πριν, ούτε άκουγα γιατί τσακωνόταν η μπλε ομάδα με την κόκκινη. Αυτό που αντιλήφθηκα σε γενικές γραμμές ήταν ότι στην ουσία η ομάδα αυτή μόνη της δημιουργούσε εντυπώσεις, μόνη της ανέβαζε τον εαυτό της ως πιο αθλητική και πιο ‘γαμάτη’ (pardon my French) και μόνη της πάλι την έριξε στα Τάρταρα από θέμα επιπέδου. Κάποιος είπε χαρακτηριστικά ‘ επειδή είμαστε ανώτεροι άνθρωποι εμείς…” και μπλα μπλα μπλα μπλα.. Το αυτί μου το έπιασε και ξάφνου άρχισα να παρακολουθώ τι μπούρδες παραπάνω θα πει.. Πάντα μου άρεσε να ακούω τέτοιες συζητήσεις άλλωστε.

Ο ανώτερος άνθρωπος δεν δηλώνει ποτέ ανώτερος!

Πόσο πολύ την πιστεύω αυτή την πρόταση! Αρχικά θέλω να τονίσω και σε ρωτήσω τα εξής. Ας αναρωτηθούμε μαζί και ας δώσει ο καθένας τις δικές του απαντήσεις.

 • Τι σημαίνει ότι κάποιος είναι ανώτερος άνθρωπος από κάποιον άλλον;
 • Ποια τα χαρακτηριστικά του ανώτερου ανθρώπου;
 • Τι πτυχία πρέπει να έχεις για να χαρακτηριστείς ως ανώτερος άνθρωπος.
 • Παίζει ρόλο η μόρφωση ή η κοινωνική παιδεία;
 • Το πόσο ανώτερος άνθρωπος είσαι εξαρτάται από ποια οικογένεια προέρχεσαι;
 • Ή μήπως προσδιορίζεται από τις καταθέσεις στους τραπεζικούς σου λογαριασμούς;
 • Ο ανώτερος άνθρωπος προσδιορίζεται από επιτυχίες ή από αποτυχίες;
 • τι πρέπει να καταφέρεις στη ζωή σου για να αισθάνεσαι ανώτερος;

Θα ήθελα πολύ να μου απαντήσει το παλικάρι αυτό, πράγμα δύσκολο, ποια είναι τα κριτήρια ανωτερότητας που θέτει ο ίδιος. Αυτή τη στιγμή δεν με διακρίνει κανένα ίχνος ειρωνείας, παρά μόνο απορίας!

Αλλά ας μην μένω άλλο στις μπουρδολογίες. Γιατί παρακολουθώντας spot που κυκλοφορούν με αποσπάσματα ανακαλύπτω πως αυτές πάνε σύννεφο.

Ο ανώτερος άνθρωπος δεν δηλώνει ποτέ ανώτερος!

Και αυτό είναι μια τεράστια αλήθεια. Πιο τεράστια από όσο φαντάζομαι εγώ τώρα που σου γράφω. Ο ανώτερος άνθρωπος δεν διακρίνει τους ανθρώπους. Δεν τους υποτιμά, δεν τους στήνει στον τοίχο. Ο ανώτερος άνθρωπος δεν γνωρίζει διακρίσεις όσον αφορά το ανθρώπινο είδος. Ούτε κοινωνικές, ούτε φυλής, ούτε καταγωγής.

Ο ανώτερος άνθρωπος δεν θεωρεί τον εαυτό του ποτέ ανώτερο από κάποιον άλλο επειδή έχει διαβάσει 10 βιβλία παραπάνω ή επειδή έχει ταξιδέψει στις πέντε Ηπείρους για παράδειγμα.

Ο ανώτερος άνθρωπος είναι ταπεινός!

Δεν τον ενδιαφέρει να φανεί ούτε να δειχθεί. Δεν τον ενδιαφέρει να φουσκώσει τα μπράτσα του ούτε θέλει να αποδείξει την αξία του σε κάποιον άλλον. Ο ανώτερος άνθρωπος δεν μιλάει πολύ, περισσότερο σκέφτεται. Διακρίνεται από ευγενή άμυλα και σέβεται τους συνομιλητές του ή τους ‘συμπαίχτες’ του σε αυτή τη ζωή που ζει. Ο ανώτερος άνθρωπος ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙ ΠΟΤΕ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ.

Ο ανώτερος άνθρωπος δεν υποτιμά ανθρώπους και αξίες!

Δεν θίγει προσωπικότητες, επαγγέλματα, καταστάσεις ή περιστάσεις. Βασικά, δεν αναλώνεται καν σε τέτοιες συζητήσεις. Ο ανώτερος άνθρωπος, αν τελικά κάποιος είναι ανώτερος από κάποιον άλλον, προτιμά την ήσυχη ζωή χωρίς πολλές φαμφάρες και συγκρούσεις.

Ο ανώτερος άνθρωπος, φαντάζομαι, πως δεν τολμά να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις!

Τα λόγια του θα κρύβουν μέσα τους πάντα μια σταθερά μεταβλητή. Ο ανώτερος άνθρωπος, φαντάζομαι, πως δεν θα ορκίζεται ούτε θα μιλά για το ‘πάντα’ ή το ‘ ποτέ’!

Αυτά και άλλα πολλά ακόμη θα μπορούσα να προσθέσω για το πώς τελικά μπορεί να μοιάζει ένας ανώτερος άνθρωπος, αν φυσικά μπορεί να χαρακτηριστεί κανείς ανώτερος από κάποιον άλλον!

Στο instagram τα λέμε συνέχεια! Σε περιμένω στην παρέα μας!

Κλείνοντας θα πω για άλλη μια φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ που βρίσκεσαι εδώ και που αγκαλιάζεις με τόση αγάπη την στήλη μου Εγώ! Αυτό το μήνα μάλιστα έχω προσθέσει ήδη τρία νέα άρθρα και θέλω πολύ να τα διαβάσεις, γιατί μοιράζομαι πολύ φαιά ουσία κατ’ εμέ πάντα!!

Ταπεινά ευγνώμων πάντα!

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Εύη!

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

2 Comments
 1. Ο ανώτερος άνθρωπος συνήθως δεν δηλώνει γενικά πράγματα.
  Απλά πράττει και για να τον δεις πρέπει να έχεις ανοιχτό μυαλό.

  Συμφωνώ απόλυτα με τις σκέψεις σου και με τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.