Πως να κάνετε τη μετακόμιση πιο ανώδυνη για τα παιδιά!

πως να κάνετε τη μετακόμιση ανώδυνη για τα παιδιά

Βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που σύντομα θα αναγκαστείς να αλλάξεις σπίτι? Η σπιτονοικοκυρά σου ζήτησε αύξηση ενοικίου και πρέπει να φύγεις το συντομότερο? Πήρες την μεγάλη απόφαση να κάνεις το μεγάλο βήμα να αγοράσεις δικό σου σπίτι και σύντομα θα αφήσεις αυτό που ενοικιάζεις? Πήρες μετάθεση και αναγκάζεσαι να αλλάξεις πόλη μαζί με τα παιδιά και τον άντρα σου? Σε όποια θέση και αν βρίσκεσαι σε νιώθω απόλυτα γιατί έχω περάσει από όλες τις παραπάνω φάσεις τα τελευταία 6 χρόνια. Τέσσερις μετακομίσεις με δύο παιδιά και η μία σε άλλη πόλη κάτι ξέρω παραπάνω. Σήμερα, λοιπόν, στο blog πως να κάνετε τη μετακόμιση πιο ανώδυνη για τα παιδιά.

πως να κάνετε τη μετακόμιση πιο ανώδυνη για τα παιδιά

Όταν μετακομίζεις και είσαι μόνος σου

Όταν είσαι μόνος σου, χωρίς σύντροφο και παιδιά το να μετακομίσεις είναι πολύ πιο εύκολο νομίζω. Και λόγω πρακτικών ζητημάτων αλλά και λόγω οικονομικών. Ένα σπίτι με παιδιά έχει διπλάσιο όγκο πραγμάτων που πρέπει να μεταφέρεις και σίγουρα χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα για τη μεταφορά αυτών. Από την άλλη, πόσα πράγματα μπορεί να έχει κάποιος που ζει μόνος του? Εγώ για παράδειγμα, όταν αποφασίσαμε να ζήσουμε μαζί με τον Δημήτρη, το μόνο πρόβλημά μου ήταν πως θα μεταφέρω τα βιβλία που γέμιζαν 2 ολόκληρες βιβλιοθήκες. Όλα τα υπόλοιπα ήταν ζήτημα 20 κουτιών. Τα έπιπλα επίσης ήταν λιγοστά καθότι δεν είχα όσα φορτώνεται ένα ζευγάρι όταν παντρεύεται. (aka μπουφέδες, κρυσταλιέρες, σύνθετα και τα παρελκόμενα).

Μετακόμιση με παιδιά

Και μετά το χάος… Την ημέρα που είχα το συνεργείο που μας πακέταρε το σπίτι ήμουν πλήρως απογοητευμένη! Έλεγα συνέχεια στον εαυτό μου πως δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Ποτέ όμως. Γέμιζαν κούτες και γέμιζαν και γέμιζαν και δεν είχε τελειωμό όλο αυτό. Από τις 8 το πρωί που ήρθαν τα αγόρια της εταιρείας, 4 στο σύνολο, τελείωσαν 7 η ώρα το απόγευμα. Και πάλι άθλος μου φάνηκε εμένα η διαδικασία αυτή. Πραγματικά τους βγάζω το καπέλο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι μόνο πως θα πακετάρεις όλο αυτό το χάος, όπως το αποκαλώ εγώ. Ένα μεγάλο μου μέλημα ήταν πως θα αντιμετωπίσουν την μετακόμιση τα παιδιά.

Το αίσθημα της μετακόμισης

Το να αλλάζεις κατοικία και να ”λύνεις” όλο το σπιτικό μπροστά στα μάτια των παιδιών σου δεν είναι και ότι καλύτερο. Ή τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Τα παιδιά μας ήξεραν από την πρώτη στιγμή πως θα αλλάξουμε μέσα στο επόμενο τετράμηνο σπίτι και ήταν μαζί μας σε όλη αυτή την διαδικασία. Μαζί βλέπαμε τα προτεινόμενα σπίτια. Και κάθε φορά που επιστρέφαμε στο σπίτι συζητούσαμε τα υπέρ και τα κατά όσων είδαμε μέσα στην ημέρα. Βέβαια, η κατάσταση από μόνη της έχει και κάποια οφέλη. Όπως πολύ σωστά μου επισήμανε μια φίλη μου, τα παιδιά μου τα έχουμε μεγαλώσει έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες. Και το πιστεύω αυτό. Είναι ‘εύκολα’ παιδιά χωρίς συναισθηματικές εκρήξεις.

Βάλτε τα παιδιά μέσα στο παιχνίδι της μετακόμισης.

Μόνο σαν παιχνίδι μπορώ να την δω πια πραγματικά. Θα το ‘λεγες πως μας έχει γίνει και τρόπος ζωής με όσα μας έχουν τύχει την τελευταία οχταετία. Και όχι δεν το λέω ειρωνικά. Μόνο σαν παιχνίδι μπορώ να την αντιμετωπίσω την μετακόμιση πια. Γιατί αν καθίσω το σκεφτώ, το επεξεργαστώ και βάλω κάτω όσα πρέπει να κάνω θα τρελαθώ. Προσπαθώ να την περάσω όσο πιο αψήφιστα γίνεται. Σαν ένα challenge που πρέπει να φέρω εις πέρας. Έτσι ακριβώς το πέρασα και στα παιδιά μου. Κρατώντας το χαρμόσυνο γεγονός, ότι δηλαδή θα πάμε σε ένα πιο όμορφο σπίτι, φρεσκοβαμμένο, πιο βολικό από το προηγούμενο, πιο ευρύχωρο ίσως και πιο ευήλιο.

Πως να κάνετε τη μετακόμιση πιο ανώδυνη για τα παιδιά

Πριν την μετακόμιση

 • Μαζευτείτε όλη η οικογένεια και προσπαθήστε να κάνετε ένα tribute στο σπίτι που θα αφήσετε πίσω. Τι γεύση σας αφήνει. Ποια είναι η πιο σπουδαία στιγμή που ζήσατε μαζί. Ποιο είναι το πιο δυσάρεστο γεγονός που θα σας μείνει αξέχαστο. Η αγαπημένη σας γωνιά που θα θέλατε να υπάρχει και στο νέο σας σπίτι.
 • Αφήστε τα παιδιά σας να ετοιμάσουν μια βαλίτσα με όσα πιστεύουν εκείνα πως χρειάζονται οπωσδήποτε στην καθημερινότητά τους. Πράγματα που τα κάνουν να αισθάνονται όμορφα, όπως το κουβερτάκι τους, το αγαπημένο τους πουλόβερ, ένα παιχνίδι ή βιβλίο. Όλα όσα θα χρειαστούν από το πρώτο λεπτό στο νέο σπίτι και δεν θα χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία να τα ψάξουν.
 • Μοιραστείτε ιστορίες και εμπειρίες σας από τις προηγούμενες μετακομίσεις που έχετε κάνει μαζί με τον μπαμπά τους πριν έρθουν εκείνα στη ζωή! Τις στιγμές εκείνες που σας έκαναν να κατουρηθείτε στα γέλια από την κούραση.
 • Επισκεφτείτε άλλη μια φορά το νέο σας σπίτι και μαζί με τα παιδιά κάντε ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα για το πως πιστεύετε θα ταιριάξουν καλύτερα τα έπιπλα!
 • Κάντε τα παιδιά σας να νιώσουν ασφαλή με αυτή την αλλαγή. Αν μετακομίζετε μακριά από φίλους και συγγενείς διοργανώστε ένα πάρτι καλώντας τους όλους και ας είστε σίγουροι πως θα είστε συγκινημένοι την περισσότερη ώρα της συγκέντρωσης. Πείτε πως θα βρισκόσαστε συχνά, ετοιμάζοντας ταξιδάκια express αλλά και θα ανταμώνετε online καθημερινά εφόσον σας το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις σας.

Μετά την μετακόμιση στο νέο σπίτι

Διάβασε εδώ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα όταν αλλάζεις σπίτι! Μετακόμιση και ίντερνετ!

https://www.instagram.com/p/B8Dizvsl8XQ/?utm_source=ig_web_copy_link
 • Επιστρατεύστε φίλους, κολλητούς, γνωστούς, γιαγιάδες & θείες. Την μετακόμιση δεν μπορείτε να την περάσετε μόνοι σας. Χρειάζεστε υποστηρικτές και εσείς και τα παιδιά σας! Πίστεψέ με, έτσι θα περάσει πολύ πιο ανώδυνα η μετακόμιση για όλους σας. Εγώ χωρίς το Anthomeli μου αλλά και την κουνιάδα δεν θα είχα καταφέρει να συντονιστώ τόσο γρήγορα. Το ότι φιλοξένησαν τα παιδιά μου, τα φρόντισαν και τα αγκάλιασαν τις δύο πρώτες δύσκολες μέρες που εγώ ήμουν στα χαμένα ήταν σωτήριο! Αυτός, λοιπόν, ο παράγοντας είναι από μόνος του πολύ σημαντικό.
 • Ξεκινήστε από τα δωμάτια των παιδιών και έπειτα την κουζίνα. Αποσυμφορείστε τα δωμάτια τους πρώτα ώστε να μπουν πιο σύντομα σε τάξη και να είναι λειτουργικά για πολύ παιχνίδι! Και μετά την κουζίνα ώστε να μπορείτε να φάτε!
 • Φτιάξτε το αγαπημένο τους φαγητό την πρώτη μέρα σας στο σπίτι!
 • Αφήστε τα παιδιά να διακοσμήσουν το δωμάτιό τους. Την ημέρα που θα έχει αδειάσει λιγάκι το σπίτι από τις κούτες και θα μπορείτε να κάνετε αναδιάταξη χώρου αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν τις δικές τους παρεμβολές. Να διαλέξουν που θα μπει το γραφείο τους για παράδειγμα, η βιβλιοθήκη τους αλλά και σε πιο σημείο θα τοποθετηθεί το αγαπημένο τους βιβλίο ή το παιχνίδι που παίζουν καθημερινά.
 • Κάντε εκκαθάριση μαζί με τα παιδιά. Φυλάξτε στην άκρη ρούχα που δεν τους χωράνε πια αλλά και παιχνίδια που δεν είναι για την ηλικία τους. Κρατείστε μια κούτα για ανακύκλωση, μια για δωρεά και μια που θέλετε να κρατήσετε κάποια αντικείμενο ως αναμνηστικά. Όπως είπα και στα stories μου στο Instagram το σωστό το De-cluttering γίνεται στην μετακόμιση!
 • Κρατείστε δυο- τρεις κούτες για παιχνίδι!
 • Το πρώτο βράδυ αν σας το ζητήσουν κοιμηθείτε μαζί στο κρεβάτι ή κάντε στρωματσάδα στο σαλόνι!

Ποια είναι η σωστή ημέρα της εβδομάδος για να μετακομίσεις?

Αυτό που με βοήθησε πολύ εμένα ήταν ότι έκανα την μετακόμιση την ημέρα που τα παιδιά ήταν στο σχολείο. Η Παρασκευή ήταν μια ημέρα που μου ταίριαζε πολύ καθώς είχα μπροστά μου όλο το Σαββατοκύριακο να στήσω το σπίτι. Επίσης το Σαββατοκύριακο μπορεί να τα πάει ο σύζυγος στις δραστηριότητες και εγώ να μείνω σπίτι. Συν τοις άλλοις οι φίλοι- υποστηρικτές το Σαββατοκύριακο μπορούσαν να μας βοηθήσουν περισσότερο!

Νομίζω πως σωστή και λάθος ημέρα δεν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση. Είναι ανάλογα με το πρόγραμμα της κάθε οικογένειας. Καλό θα είναι την ημέρα αυτή να μην έχουν τα παιδιά δραστηριότητες ώστε να μη χρειαστεί να βγεις από το σπίτι και χάσεις πολύτιμο χρόνο. Αυτό το προσαρμόζεις εσύ εννοείται στα μέτρα σου.

Πως να κάνετε τη μετακόμιση ανώδυνη για τα παιδιά- Η δική μου κατάθεση.

Ελπίζω να σου φάνηκε χρήσιμο το άρθρο. Το λες και προσωπική κατάθεση μιας και ότι σου ανέφερα το έχω εφαρμόσει πλήρως και επιτυχώς. Η μετακόμιση με τα παιδιά μπορεί να γίνει ανώδυνα αρκεί να το δεις και εσύ έτσι. Η καλή διάθεση είναι αυτή που μετράει και οι ευχάριστες σκέψεις τις οποίες πρέπει να μοιράζεσαι με τα παιδιά! Περιμένω τα σχόλιά σου και την άποψη σου!

Αν έχεις φίλη που πρόκειται να μετακομίσει σύντομα μη διστάσεις να μοιραστείς το άρθρο μαζί της!

Σε μαμαδογλυκοφιλώ.

Εύη

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

1 Comment
 1. Ευτυχώς στην πρώτη μετακόμιση από το πατρικό μου πήρα μόνο τα ρούχα μου. Στην Δεύτερη με μικρά παιδιά ήταν πιο δύσκολα γιατί την κάναμε μόνοι μας χωρίς μεταφορική ή ανθρώπους να μας πακεταρουν κλπ αλλά ευτυχώς επειδή το σπίτι ήταν ξενοικιατω μας εδβ ο σπίτι νοικοκύρης κάποιες μέρες να κάνουμε την μετακόμιση χωρίς να τρεχει το ενοίκιο!! Δίχως βοήθεια συγγενών όμως και φίλων θα ήταν πολύ δύσκολα!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.