Πώς να κάνεις το σωστό ξεκαθάρισμα στο σπίτι

Πώς να κάνεις το σωστό ξεκαθάρισμα στο σπίτι

Επιτέλους ήρθε η άνοιξη! Και άνοιξη σημαίνει ξεκαθάρισμα! Ξεκαθάρισμα ντουλάπας και αποσυμφόρηση του σπιτιού μας από όσα μας θυμίζουν τον χειμώνα! Αγαπώ την αγγλική εκδοχή της λέξης ξεκαθάρισμα και θα τη δεις να εμφανίζεται αρκετές φορές σε αυτό εδώ το άρθρο! Decluttering λοιπόν και όχι δεν την είδα τώρα ξαφνικά Marie Kondo. Άλλωστε, οι φίλοι και η οικογένειά μου γνωρίζουν πόσο τακτική και νοικοκυρά είμαι, όσον αφορά το σπίτι. Είμαι εκπαιδευμένη από κούνια εγώ, συν το ότι είμαι ψυχαναγκαστικό Παρθενάκι! Σήμερα, λοιπόν, είμαι εδώ για σένα που παλεύεις με τον ασυμμάζευτο μέσα στο σπίτι! Αλήθεια, ξέρεις ποιο είναι το μυστικό για ένα εύκολο και ευχάριστο decluttering? Για πάμε παρέα να δούμε πώς να κάνεις το σωστό ξεκαθάρισμα στο σπίτι!

Πώς να κάνεις το σωστό ξεκαθάρισμα στο σπίτι

Δεν θα σε ρίξω απευθείας στα βαθιά.

Θα σου πω μόνο πως τα πάντα μέσα στο σπίτι, για να παραμείνουν καθαρά και τακτοποιημένα, θέλουν οργάνωση και κυρίως όρεξη. Χωρίς όρεξη για ένα όμορφο περιποιημένο σπίτι, και κυρίως αποσυμφορημένο από περιττά πράγματα σπίτι, δεν κάνουμε δουλειά να ξέρεις! Επίσης, να σημειώσω πως σαν τις δουλειές που κάνουμε οι ίδιοι μέσα στο σπίτι μας δεν μας τις προσφέρει καμία οικιακή βοηθός, όσο καλή και χρυσή αν είναι από μόνη της. Το σπίτι μας, η διάταξή του και η καθαριότητά του θα έπρεπε να είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, τα παιδιά μας μεγαλώνοντας να αποκτούν μικρές υποχρεώσεις και να αναλαμβάνουν ευθύνες που αντιστοιχούν στην ηλικία τους.

Προσωπικά, οικιακή βοηθό χρειάζομαι μόνο στις μεγάλες αλλαγές, όπως μετακομίσεις ή γενική καθαριότητα τετράμηνου! Αλλά αυτό εννοείται πως είναι η προσωπική μου άποψη, όπως παρέθεσα ξεκινώντας αυτήν την παρένθεση!

Decluttering μαζί με τα παιδιά!

Δεν έχει υπάρξει αλλαγή σεζόν ή τέλος σχολικής χρονιάς που να μην έχουμε βγάλει όλα τα παιχνίδια μας ή τα ρούχα μας έξω, ώστε να δούμε τι χρειαζόμαστε και τι όχι! Τολμώ να πω ότι αυτή η διαδικασία αρέσει στα παιδιά μου. Πρώτον, διότι όντως πολλά πράγματα δεν τους αρέσουν άλλο, αλλά και δεύτερον, γιατί θυμούνται αγαπημένα αντικείμενα ή ρούχα και θέλουν να τα φυλάξουμε οπωσδήποτε στο σεντούκι με τις αναμνήσεις για να μην χαλάσουν περισσότερο.

Έχω φυλάξει αγαπημένα τους παπούτσια, φορμάκια ή ζακέτες μέχρι και αρκουδάκια, κάλτσες ή παιχνίδια από τον Καναδά! Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν πως η μαμά φροντίζει ώστε να μην χαθούν αντικείμενα συναισθηματικής αξίας για εκείνα.

Βάζω στο παιχνίδι τα παιδιά μου, λοιπόν. Τους σύμμαχους μου σε αυτό!

Θέλω να μπορούν να αποχωρίζονται πράγματα. Να μην δένονται πολύ με όλα, παρά μόνο με εκείνα που όντως έχουν να τους θυμίσουν κάτι σημαντικό. Θέλω να καλλιεργούν συνεχώς το αίσθημα της προσφοράς και να είναι πρόθυμοι να μοιραστούν ρούχα ή αντικείμενα με ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Θέλω να είναι γενναιόδωροι, όχι λιγόψυχοι. Να μην μένουν στα υλικά και να ξέρουν να μοιράζονται.

Θέλω να έχω ως πρότυπο ζωής το motto ”the hand who gives, gathers more!” Είναι νόμος αυτό! Ό,τι εκπέμπεις αυτό ελκύεις, τέλος!

Κράτα το αυτό που σου λέω, διότι είναι πολύ σημαντικό! Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε μια εποχή που ο υπερκαταναλωτισμός και η υπερπληθώρα πραγμάτων όχι μόνο είναι σε άνθιση αλλά σε λίγο θα έρθει και ο κορεσμός πιστεύω. Δεν θα μας αντέξει ο πλανήτης μας φαντάζομαι! Τα σπίτια μας γεμίζουν μανιωδώς με πράγματα, μικροπράγματα, ηλεκτρικές συσκευές για το καθετί. Τα δωμάτια των παιδιών μας είναι γεμάτα παιχνίδια, αμέτρητα βιβλία και μικρό παιχνιδάκια που μας ζητούν από το περίπτερο για συλλογή. Κάρτες, τάπες, αυτοκόλλητα, πιγκουϊνάκια! Χαμός!

Σίγουρα ένα καλό Decluttering γίνεται όταν κάνεις μετακόμιση!

Εμείς από την άλλη γεμίζουμε τα ντουλάπια της κουζίνας με τάπερ, ποτήρια πλαστικά, κουταλάκια πλαστικά, πιατέλες, διακοσμητικές πιατέλες και δεν συμμαζεύεται το πράγμα. Ειδικά όταν μπαίνουμε σε γνωστά πολυκαταστήματα, μας αρέσουν τα περισσότερα και όλο νομίζουμε πως κάτι μας λείπει. Και πάρε αυτό και πάρε κι εκείνο και γεμίζει το καλάθι για πλάκα και ο φουσκώνει ο λογαριασμός. Και όταν φτάνεις στο ταμείο λες : ”μα καλά, τι πήρα;”

Όλα όσα σου περιγράφω παραπάνω είμαι σίγουρη πως σου θυμίζουν λιγάκι εσένα! Σίγουρα, όμως, είναι 100% εγώ, που είμαι παρορμητική καταναλώτρια και ξοδεύω χωρίς να υπολογίζω πολλές φορές!

Πώς να κάνεις το σωστό ξεκαθάρισμα στο σπίτι

Ας σου δώσω, όμως, τώρα μερικές ιδέες για να ξεκινήσεις και να ολοκληρώσεις το ξεκαθάρισμα στο σπίτι με επιτυχία! Θυμήσου ξεκαθαρίζεις ένα δωμάτιο τη φορά! Μην τα πιάσεις όλα μαζί και τα φτύσεις τελείως! Δεν θα κάνεις σωστή δουλειά και θα επιβεβαιώσεις τον εαυτό σου ότι το decluttering sucks, ενώ στην πραγματικότητα αν το κάνεις σωστά και οργανωμένα θα σε κάνω να νιώσεις τεράστια ανακούφιση!

Ξεκινάμε από τα πιο απλά και πάμε στα πιο σύνθετα!

 • Τραβάς τις κουρτίνες, ανοίγεις παράθυρα, βάζεις την αγαπημένη σου μουσική να παίζει και είσαι πανέτοιμη. Αν έχεις τη διάθεση, λοιπόν, είσαι σχεδόν στα μέσα του ξεκαθαρίσματος. Ο χειμώνας πέρασε. Και αν κάποιες μέρες έχει λιγάκι πιο τσιμπημένο κρύο, μην μασάς. Εσύ τώρα αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να αποτάξεις τον χειμώνα από πάνω σου αλλά και από το σπίτι σου! Δεν θέλει κόπο ούτε χρόνο. Θέλει τρόπο. Εντάξει, είπαμε θέλει και διάθεση!
 • Επιχείρηση ντουλάπα! Το ξεκαθάρισμα ξεκινά από τις ντουλάπες πάντα! Ήρθε η ώρα τα μάλλινα πουλόβερ και τα παλτό να πλυθούν και να φυλαχτούν καλά σε υφασμάτινες θήκες! Επίσης, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να χαρίσεις ή να πετάξεις όλα όσα δεν σου κάνουν ή δεν ταιριάζουν πια στο στυλ σου! Αν σου είναι δύσκολο να αποχωριστείς αυτά τα κομμάτια, τότε φύλαξέ τα καλά σε μια διαφορετική θήκη από εκείνα που θα φορέσεις σίγουρα τον επόμενο χειμώνα. Τα ρούχα με τα οποία είσαι συναισθηματικά δεμένη μην τα αποχωριστείς ακόμα. Αν έχεις κοριτσάκι, θυμήσου πως ίσως θα ήθελες να τη δεις να τα προβάρει μια μέρα!
 • Πράξε το ίδιο και με τα ρούχα των παιδιών σου! Δώρισέ τα σε οργανισμούς ή σε οικογένειες που ζουν δίπλα σου και ξέρεις πως θα τους είναι χρήσιμα! Τα περισσότερα ρούχα των παιδιών μου που έχω χαρίσει είναι καινούργια και αφόρετα!

Συνεχίζουμε..

 • Μεταποίηση ρούχων ή δωρεά! Δύο λέξεις κλειδιά όσον αφορά το decluttering στην γκαρνταρόμπα σου. Η μεταποίηση είναι πολύ της μόδας πια. Τζιν που η γραμμή τους δεν είναι στη μόδα την εποχή αυτή, μπορούν να γίνουν ωραιότατα σορτσάκια. Μπλούζες μακρυμάνικες μπορούν να γίνουν κοντομάνικες, με ξέφτια που είναι και της μόδας. Όλα αυτά βέβαια, αρκεί να πιάνουν τα χέρια σου και σου αρέσει η κοπτοραπτική. Αν όχι, υπάρχουν και φοβερές μοδίστρες, με έξυπνες ιδέες, που μπορούν να σε βοηθήσουν.
 • Επιχείρηση κουζίνα! Ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείς τα περιττά τάπερ, τις περίσσιες κατσαρόλες και το 4ο μπρίκι στη σειρά! Α! Και το δεύτερο μισό καθημερινό σερβίτσιο, εκείνο που δεν έχεις όλη την εξάδα από χαμηλό πιάτο και έχεις σπάσει σίγουρα τρία κομμάτια από εκείνα της σούπας! Έλα, μην το σκέφτεσαι. Χάρισε τα σε ένα γηροκομείο ή χώρους που διανέμουν συσσίτιο. Εκεί τουλάχιστον θα πιάσουν τόπο!

Πώς να κάνεις το σωστό ξεκαθάρισμα στο σπίτι

 • Επιχείρηση μπάνιο! Άνοιξε όλα τα ντουλάπια και ξεχώρισε τις κρέμες που έχουν σίγουρα λήξει! Καλά μην μου πεις ότι δεν κοιτάς τις ημερομηνίες λήξης; Θα σε μαλώσω. Ξεφορτώσου την τρίτη μάσκαρα και το 6ο ρουζ για λαμπερά ζυγωματικά και χάρισέ τα στην ανιψιά σου που είναι στην εφηβεία και σίγουρα της είναι χρήσιμα! Οργάνωσε σε κουτιά με πολλές θέσεις τις μπατονέτες, τα λαστιχάκια, τα πιαστράκια και τα βραχιολάκια. Και επιτέλους σε μια από αυτές τις θήκες φύλαξε το καθρεφτάκι με το τσιμπιδάκι φρυδιών που όλο ψάχνεις και όλο δεν βρίσκεις εκεί μέσα στο χαμό!
 • Επιχείρηση μπαλκόνι! Ήρθε η ώρα να δώσεις μια ανάσα στα ξεραμένα ή καμένα λουλούδια σου. Φτιάξε έναν καφέ, σήκωσε τις τέντες να σε χτυπήσει ο ήλιος και φόρεσε τα γάντια της κηπουρικής σου! Πάρε μια σακουλίτσα στο χέρι ώστε να ρίξεις μέσα τα χαλασμένα φυλλαράκια ή τις καμένες ρίζες από τα φυτά σου! Άλλαξε τα θέση και φρόντισε να λούζει ο ήλιος εκείνα που το χρειάζονται. Ενώ τα υπόλοιπα φύλαξέ σε ένα λιγότερο εκτεθειμένο μέρος! Στην περίπτωση που αδειάσουν οι γλάστρες σου, ετοιμάσου για μια εποικοδομητική βόλτα στο φυτώριο της γειτονιάς σου! Αγόρασε λουλούδια της εποχής και ενημερώσου σωστά όσον αφορά το πότισμα. Είναι πολύ σημαντικό για να σου αντέξουν!

Η διάθεση των ρούχων που δεν σου ταιριάζουν πια σε συνανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, πρέπει να είναι πάντα μέσα στο μυαλό σου όποτε φτιάχνεις τις ντουλάπες σου. Υπάρχουν πραγματικά πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ρούχα και παπούτσια. Ένας γνωστός, ένας φιλανθρωπικός οργανισμός θα εκτιμήσει πολύ την ευγενική σου κίνηση. Θα λάβεις απίστευτη θετική ενέργεια πίσω μετά από μια τέτοια ενέργεια. Αξίζει! Θυμήσου! Εσένα δεν σου ‘κάνει’ τώρα. Σε κάποιον άλλον, όμως, θα του είναι ‘κουτί’!

Πώς να κάνεις το σωστό ξεκαθάρισμα στο σπίτι! Συνεχίζω…

Τι χρειάζεσαι για καλύτερη και πιο νοικοκυρεμένη οργάνωση στις ντουλάπες σας!

 • Αν έχεις σκοπό να κάνεις ακόμα πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη δουλειά, τότε κάποιες υφασμάτινες θήκες θα σου λύσουν τα χέρια και θα βάλουν σε ακόμα περισσότερη τάξη τα συρτάρια και τις κρεμάστρες σου. Κρεμάστρες ειδικές για ζώνες, για γραβάτες και φουλάρια. Κρεμάστρες με υφασμάτινες θήκες όπου μπορείς να φυλάξεις τσαντάκια χεριού, πορτοφόλια, αξεσουάρ και κασκόλ! Χρήσιμες και απόλυτα οργανωτικές!
 • στο γνωστό σουηδικό κατάστημα θα βρεις διάφορα υφασμάτινα κουτιά για τα συρτάρια σου, ώστε να φυλάξεις καλύτερα τις κάλτσες ή τα εσώρουχά σας!
 • Χρησιμοποιώ πολλά καλάθια στις ντουλάπες μας και απίστευτα πολύ με βολεύουν αυτά που πιάνονται στα ράφια και έτσι εξοικονομώ κι άλλο χώρο ανάμεσα στα χωρίσματα!
 • πρόσθεσε δυο-τρία αρωματικά και κάθε φορά που θα ανοίγεις την πόρτα ένα αίσθημα φρεσκάδας και καθαριότητας θα σε γεμίζει ικανοποίηση!

Follow me on Instagram γιατί εκεί τα λέμε καθημερινά στα stories!

Κάνε ένα test και δοκίμασε να ξεχωρίσεις με αυτό τον τρόπο κάποια πράγματα στην ντουλάπα σου. Θα τα έχεις όλα μπροστά σου ομαδοποιημένα και δεν θα ψάχνεις κάθε φορά που είναι το κάθετί την τελευταία στιγμή. Δεν θα αργείς και στα ραντεβού σου, να μου το θυμηθείς! Για το τέλος, πρόσθεσε και δυο-τρία αρωματικά και κάθε φορά που θα ανοίγεις την πόρτα ένα αίσθημα φρεσκάδας και καθαριότητας θα σε γεμίζει ικανοποίηση!

Ξεκαθάρισμα και αλλαγή σκηνικού! Επιχείρηση σαλόνι!

Το σαλόνι, ή το καθιστικό μας ας το πω έτσι καλύτερα, είναι ο χώρος που περνάμε αρκετό χρόνο με την οικογένειά μας! Βλέπουμε τηλεόραση μαζί, διαβάζουμε κάποιο περιοδικό ίσως ή το βιβλίο μας, ακούμε μουσική, πίνουμε τον καφέ μας ή φιλοξενούμε τις παρέες μας! Είναι λογικό να είναι ο πρώτος χώρος που βαριόμαστε πρώτο από όλους μέσα στο σπίτι!

Αέρας αλλαγής στο καθιστικό!

Η άνοιξη, από την άλλη, θέλει αέρα φρέσκο με χρώματα ζωηρά και χαρούμενα στο χώρο που περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας! Ήρθε η ώρα να αποχωριστείς το βαθύ κόκκινο του χειμώνα, την ώχρα, το καφέ και το σμαραγδί που ήταν της μόδας. Τα διακοσμητικά που θυμίζουν χειμώνα ήρθε η ώρα να δώσουν τη θέση τους στα όμορφα λουλούδια, τα χρωματιστά ριχτάρια και τα στεφάνια που προσδίδουν ζωντάνια σε κάθε γωνιά του σπιτιού.

Ορτανσίες, ζουμπούλια και τριαντάφυλλα είναι τα κατάλληλα διακοσμητικά για να φέρουν λιγάκι πιο κοντά το σπίτι σου στην άνοιξη! Φύλαξε καλά τα μικρά ταρανδάκια του χειμώνα, τα κεριά κανέλας και πορτοκαλιού στον μπουφέ της τραπεζαρίας. Είναι αναζωογονητικό, λένε, να αλλάζεις τα διακοσμητικά στο χώρο που κινείσαι περισσότερο μέσα στο σπίτι, ανά τακτά διαστήματα. Ακόμα και αν δεν μπορείς να τα αντικαταστήσεις μπορείς να τα αλλάξεις θέση. Θα δώσουν άλλον αέρα στο χώρο.

Κάνε μικρές αγορές ανάλογα με το πόσο αντέχει η τσέπη σου!

Ανά τακτά διαστήματα, αγοράζω καινούργια διακοσμητικά! Κάποια από αυτά δεν σου κρύβω πως χαλάνε, όπως οι ξύλινες κορνίζες για παράδειγμα. Κάποια άλλα τα βαριέμαι πολύ, οπότε τα φυλώ σε μια κούτα στην αποθήκη μέχρι να τα πεθυμήσω. Πολύ συχνά κάνω βόλτα σε αγαπημένα μου καταστήματα με είδη σπιτιού και αγοράζω βάζα, βαζάκια, πιατέλες και άλλα διακοσμητικά. Πρόσφατα, μάλιστα, αγόρασα μια χρυσή υδρόγειο και την περιμένω πώς και πώς να έρθει με το ταχυδρομείο! Η συχνή αλλαγή σκηνικού με βοηθά πολύ στο να αισθάνομαι όμορφα στο καθιστικό! Μου αρέσουν πολύ οι αλλαγές και βαριέμαι εύκολα τα ίδια και τα ίδια!

Πώς να κάνεις το σωστό ξεκαθάρισμα στο σπίτι

 • μην φοβάσαι να αποχωριστείς πράγματα. Δεν εννοώ εκείνα που αγόρασες από κάποιο ταξίδι ούτε εκείνα που κρύβουν μέσα τους βαθιά συναισθηματική αξία!
 • χάρισε ό,τι δεν σου αρέσει πια. Αποχωρίσου αυτό που δεν σου ταιριάζει πια ή πούλησέ το ως δεύτερο χέρι σε γνωστά sites.
 • στην περίπτωση των ρούχων μπορείς να τα χαρίσεις σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή σε παιδιά φίλων που ξέρεις ότι θα τους φανούν χρήσιμα.

Όπως και να έχει, είναι ωραίο να αλλάζεις εικόνες! Και επειδή τα σπίτια μας είναι για να τα ζούμε και να μας προσφέρουν χαρούμενες στιγμές με την οικογένειά μας, καλό θα είναι να αισθανόμαστε όχι μόνο άνετα μέσα σε αυτά αλλά και όμορφα. Ένα ξεκαθάρισμα και πέταμα όσων δεν είναι χρήσιμα είναι απαραίτητο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο! Και ο ανοιξιάτικος καιρός είναι ο ιδανικός για μια τέτοια ενέργεια! Ε? Δεν συμφωνεί

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.