Οι υπερτροφές είναι τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία καλό θα ήταν να τα έχουμε όλοι στη διατροφή μας. Προσφέρουν περισσότερη ευεξία και βοηθούν ώστε να έχουμε ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό. Superfoods: 5 λόγοι να τα βάλεις στη διατροφή σου! Νέο άρθρο στη στήλη μου Superfoods!

Τα superfoods μπήκαν στη ζωή μου όταν έκανα τη δική μου οικογένεια και ήθελα να προσφέρω στα παιδιά μου γεύματα ολοκληρωμένα, υγιεινά, τα οποία θα τα βοηθούσαν να αναπτυχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χτίζοντας ένα γερό ανοσοποιητικό. Μετά από 14 χρόνια μαμά, τολμώ να πω, ότι έχουμε αρρωστήσει ελάχιστα. Από την άλλη, η δική μου η μαμά, το Ρουλάκι μου γνωστό σε εσάς, φροντίζει πολύ τον εαυτό της και οι υπερτροφές ήταν πάντα μέσα στο σπίτι μας. Έτσι, ακολουθώντας το παράδειγμά της, έρχομαι με αυτό εδώ το άρθρο να σου πω να κάνεις και εσύ το ίδιο.
Θα μοιραστώ μαζί σου 5 λόγους να εντάξεις τις υπερτροφές στη διατροφή σου αλλά και 4 δικά μου αγαπημένα που δεν λείπουν από τα βαζάκια της κουζίνας μου.
Superfoods: 5 λόγοι να τα βάλεις στη διατροφή σου!
- ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας, διότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Επιπρόσθετα, με αυτό τον τρόπο μας προστατεύουν και από λοιμώξεις.
- βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία. Πολλά από αυτά, όπως οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος και το αβοκάντο, περιέχουν καλά λιπαρά και φυτικές ίνες που ρυθμίζουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Σίγουρα, βάζουν το χεράκι τους ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων.
- αυξάνουν την ενέργεια και τη συγκέντρωση. Η σπιρουλίνα, το μέλι, η μαύρη σοκολάτα βοηθούν στα δύο αυτά αλλά και στην αύξηση της πνευματικής διαύγειας με αποτέλεσμα να είσαι πιο αποδοτικός στη δουλειά σου ή στο διάβασμά σου. Αν έχετε παιδιά που φοιτούν ή δίνουν εξετάσεις βοηθήστε τα και με αυτόν τον τρόπο.
- συμβάλλουν στη διατήρηση τους υγιούς βάρους. Προσφέρουν ένα αίσθημα κορεσμού και μειώνουν την ανάγκη για ανθυγιεινά σνακ. Δες εδώ συνταγές για υγιεινά σνακ!
- προστατεύουν την επιδερμίδα και καθυστερούν τη γήρανση. Το ρόδι, το πράσινο τσάι, τα μύρτιλα για παράδειγμα, βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τη φθορά του χρόνου και προσφέρουν περισσότερη σφρυγιλότητα και λάμψη σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση φυτικών και φυσικών κρεμών για την περιποίηση του προσώπου.
Στο σημείο αυτό ήθελα πολύ να σας πω πως χάρηκα ιδιαίτερα που στο προηγούμενο post, αλλά και στα social media που το κοινοποίησα, ανταλλάξαμε τόσες πληροφορίες και όμορφες απόψεις μεταξύ μας! Ήδη χρησιμοποιώ πολλές από τις προτάσεις σας και πρόσθεσα δυο ακόμη στη λίστα μας.
Θα μοιραστώ μαζί σου 4 δικά μου αγαπημένα που φροντίζω να υπάρχουν στην κουζίνα μου. Θα ακολουθήσουν και άλλα σύντομα.
Κινόα- Quinoa
Γνωρίζατε πως το Κινόα δεν περιέχει γλουτένη; Εγώ το ανακάλυψα πρόσφατα μετά από παρότρυνση της διατροφολόγου μου. Είναι μία μαγική τροφή και κακώς κατατάσσεται στα δημητριακά, μιας και δεν είναι. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Διάβασα πως βοηθά στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στην συγκέντρωση και στην πνευματική απόδοση! Οπότε όσες μανούλες έχετε παιδιά που αυτή την περίοδο δίνουν εξετάσεις, εμπλουτίστε τα γεύματα τους με αυτήν την τροφή!
Είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά, σίδηρο, κάλιο και αμινοξέα. Δεν σου κρύβω πως έχω αρχίσει να το αντικαθιστώ με το ρύζι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις σούπες μας. Πέρα από το ότι το προσθέτω στο γιαούρτι ή στο γάλα μου με άλλα δημητριακά, τώρα τελευταία συνηθίζω να το αντικαθιστώ με το αστράκι ή το ρύζι που έβαζα στις σούπες των παιδιών. Θέλησα να το εντάξω και στα γεύματά τους, επειδή είναι πολύ καλή πηγή φωσφόρου και σιδήρου. Εγώ από την άλλη, αγαπώ να το γεύομαι στις σαλάτες μου.
Κουρκουμάς
Μιας και ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος και γεμάτος ασθένειες, κάτι το οποίο κατάφερε να μας δυναμώσει και να μας προφυλάξει σίγουρα ήταν ο κουρκουμάς. Ύστερα από παρότρυνση μίας θείας μου, είχα μονίμως ένα μπολάκι με κουρκουμά και μέλι και μια φορά την ημέρα έτρωγα ένα κουταλάκι του γλυκού! Αυτό με γέμιζε ενέργεια και βοηθούσε πολύ να σταματήσει ο ενοχλητικός βήχας. Εννοείται ότι το δίνω και στα παιδιά μου όποτε έχουμε λοίμωξη αναπνευστικού.
Ξέρατε πως το έντονο κίτρινο χρώμα στο μπαχαρικό κάρυ οφείλεται στον κουρκουμά;
Ω! Ναι. Είναι βασικό συστατικό του μπαχαρικού αυτού όπως και της μουστάρδας! Πολλές φορές τον συναντάμε και ως κιτρινόριζα. Είναι πλούσιος σε μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό και κάλιο. Τα οφέλη του στην υγεία μας είναι ιδιαίτερα πολλά. Βοηθά στη δυσπεψία και στην οστεοαρθρίτιδα, το ξέρω από τη γιαγιά μου αυτό! Όπως επίσης στη φυματίωση, στον καρκίνο του παχέος εντέρου και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης, πέρυσι έβαψα κάποια από τα πασχαλινά μας αυγουλάκια με τον κουρκουμά. Πήραν ένα ωραίο απαλό χρυσαφένιο χρώμα!
Τα οφέλη του κουρκουμά, όμως, δεν σταματούν εδώ. Έχουν και συνέχεια:
- ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, ενισχύοντας τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να έχει θετική επίδραση σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.
- βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
- συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης
Πώς να καταναλώσεις τον κουρκουμά;
- μέσα στο γάλα αμυγδάλου με μέλι και πιπέρι
- στο φαγητό, όπως το ρύζι, τις σούπες, τα μαγειρευτά γενικά και στις σαλάτες
- με μέλι και τζίντζερ καθημερινά σε ένα μπολ με κουτάλι
Πίτουρο Βρώμης
Την βρώμη η αλήθεια είναι ότι την χρησιμοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια κυρίως στο πρωινό μας με γιαούρτι. Τον τελευταίο χρόνο την χρησιμοποιώ και στα μπιφτέκια μας. Είναι πλούσια σε διατροφικές ίνες και βοηθά εξαιρετικά στην απορρόφηση της διατροφικής χοληστερίνης! Μας βοηθά να αισθανόμαστε το αίσθημα του κορεσμού, κάτι πολύ σημαντικό για όποιον κάνει διατροφή και πρέπει να μειώσει τις ποσότητες των γευμάτων του! Δεν έχει περιέχει μεγάλες ποσότητες γλουτένης και βοηθά στην ρύθμιση του σακχάρου στα επιθυμητά πλαίσια.
Πρόσθεσέ την:
- στα smoothies
- στις σούπες και στις σαλάτες
- στο γιαούρτι με φρούτα και μέλι
- στα γλυκά ή στο ψωμί αντικαθιστώντας το αλεύρι
Κολοκυθόσπορος
Οι σπόροι γενικότερα μου αρέσουν πολύ, όπως για παράδειγμα ο παπαρουνόσπορος και ο λιναρόσπορος. Τους συγκεκριμένους σπόρους μου αρέσει να τους προσθέτω στις σαλάτες μου ιδιαίτερα στις πράσινες (μαρούλι- ρόκα-σπανάκι- iceberg). Είναι διουρητικός και ο ψευδάργυρος που διαθέτει τον καθιστά ευεργετικό στα προβλήματα του προστάτη και την ανδρική στειρότητα! Εγώ τον προσθέτω, επίσης, στο ρύζι μας καμιά φορά, αλλά και όταν ζυμώνω ψωμί! Δες εδώ συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμί. Η γεύση όμως που δίνει στις σαλάτες μου τον καθιστά αναντικατάστατο!
Ήξερες ότι περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και προάγει τον ποιοτικό ύπνο;
Την επόμενη φορά θα σας προτείνω κάποια superfoods που καλύπτουν τις ανάγκες μας για γλυκό!
Ως την επόμενη φορά stay tuned!
Σας μαμαδογλυκοφιλώ!
Εύη.