Αυτό το βιβλίο από τον τίτλο και μόνο σε βάζει σε πειρασμό να το διαβάσεις. Από την πρώτη στιγμή που το είδα στις νέες κυκλοφορίες των Εκδόσεων Διόπτρα περίμενα πως και πως τη μέρα που θα έφτανε στην πόρτα μου. Και να που αυτή η μέρα ήρθε και τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να σου μιλήσω για αυτό, εδώ στη στήλη μου με τις προτάσεις για Βιβλία Ενηλίκων. Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες.
Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου, Philippa Perry
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Philippa Perry είναι ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας των βιβλίων Couch Fiction και Πώς να διατηρήσουμε την Ψυχική μας Ισορροπία. Εγώ μάλιστα την γνώρισα από το πρώτο βιβλίο πριν από λίγους μήνες, το οποίο είχα αγοράσει από το Amazon στα Αγγλικά. Δίνει συμβουλές για μια καλύτερη ζωή μέσα από το School of Life και τη στήλη της στο περιοδικό Red Magazine, ενώ αρθρογραφεί στην εφημερίδα The Guardian. Έχει παρουσιάσει κατά καιρούς την τηλεοπτική εκπομπή The Culture Show στο BBC Two. Ζει με την οικογένειά της στο Λονδίνο.
Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου.
Ένα βιβλίο γεμάτο σοφία.
Κάθε γονιός θέλει δύο βασικά πράγματα. Να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του. Πως επιτυγχάνεται αυτό όμως?
Πριν ξεκινήσω να μιλώ για αυτό θέλω να σου πω πως έχω διαβάσει αρκετά βιβλία σχετικά με το paretting. Αρκετά ώστε να ξέρω πάνω κάτω τι συζητιέται μέσα στα βιβλία αυτού του είδους. Το διαφορετικό με αυτή την ιστορία είναι πως κατακλύζεται από το πολύ ιδιαίτερο χιούμορ της ψυχοθεραπεύτριας συγγραφέως. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για άλλο ένα ”τέλειο πλάνο” ανατροφής όπως αυτά που συνηθίζουμε να διαβάζουμε.
Ακολούθησέ με στο Instagram για να είμαστε συνεχώς σε επαφή.
Ένα βιβλίο το οποίο εμβαθύνει στις πληγές του παρελθόντος και επιστρέφει εντελώς συνειδητά στην γονική μας κληρονομιά. Προχωρά στο περιβάλλον που μεγαλώνουμε το παιδί μας, στα συναισθήματα και πως τα διαχειριζόμαστε και κλείνει με την συμπεριφορά και την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων.
Αυτό το βιβλίο ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τον τρόπο που δημιουργούμε σχέσεις με τα παιδιά μας, με τα προβλήματα που προκύπτουν μεγαλώνοντας και με το πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα αποφεύγοντας ρήξεις και εντάσεις. Μην ψάξεις να βρεις κόλπα και συμβουλές για το πως να γίνεις καλύτερος γονιός. Όχι, σε καμία περίπτωση. Το πιο πιθανόν είναι να απογοητευτείς. Άλλωστε δεν νομίζω πως υπάρχει κανένα βιβλίο που μπορεί να στο προσφέρει ουσιαστικά αυτό. Στα λόγια σίγουρα. Όλοι είμαστε καλοί. Οι πράξεις, όμως, πάντα απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.
Θέλω να σταθώ στην πρώτη πρώτη πρόταση με την οποία επέλεξε να ξεκινήσει η Philippa, την κατάθεσή της αυτή. Τα παιδιά δεν κάνουν αυτό που τους λέμε, κάνουν αυτό που κάνουμε εμείς. Πριν μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε τη συμπεριφορά τους, είναι απαραίτητο να ρίξουμε μια ματιά στα βασικά τους πρότυπα. Και ένα από αυτά τα πρότυπά τους είμαστε εμείς.
Τι ζητάμε εμείς οι γονείς από τα παιδιά μας?
Εγώ πραγματικά μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που με σεβάστηκαν, μου είχαν εμπιστοσύνη, είχα τον απαραίτητο χώρο και χρόνο όποτε τον χρειαζόμουν και κυρίως μου έδειξαν γνήσια και ανιδιοτελή αγάπη. Όπως παραδέχεται και η Perry διαθέτω ένα πλούσιο οπλοστάσιο, το οποίο θέλω να προσφέρω απλόχερα στα παιδιά μου μέσα από την καθαρά δικιά μας οικογενειακή εστία. Κάνω λάθη πολύ συχνά. Ξεπερνώ τα όρια. Χάνω τον προσανατολισμό μου αλλά όπως και να έχει επιστρέφω ξανά στις εργοστασιακές μου ρυθμίσεις που λέει και ο λαός.
Με βοήθησε πολύ το κομμάτι που αναφέρεται στο πως μιλάμε στον εαυτό μας. Οι περισσότεροι από εμάς δεν προσέχουμε όσα μας λέει ο εαυτός μας. Αλλά αυτή η φωνή είναι όντως πολύ σκληρή. Ο πιο σκληρός μας κριτής. Η αυτοκριτική που κάνουμε στον εαυτό μας είναι πολύ σημαντική και παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς επηρεάζει τρομερά τη ζωή μας και κυρίως έχει επιπτώσεις στη ζωή του παιδιού μας.
Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου ..
Και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες.
Αυτό το βιβλίο θα σε βοηθήσει να σπάσεις τα αρνητικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα ανατροφής. Να πάψεις να βάζεις ταμπέλες. Να συγκρίνεις τα παιδιά σου. Να αποδεχθείς τα λάθη σου. Να σταματήσεις να μαστιγώνεις τον εαυτό σου. Να διαχειριστείς τόσο τα δικά σου συναισθήματα όσο και του παιδιού σου. Αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία, δεν νομίζεις?
Έχεις διαβάσει το βιβλίο The 5 am Club του Robin Sharma?
Δεν ξέρω αν σε έπεισα να το διαβάσεις αλλά όπως και να έχει χαίρομαι που μπόρεσα να σου μιλήσω για αυτό. Ήδη γνωρίζω φίλους μου που το έχουν χαρίσει στον εαυτό τους και είναι πολύ ικανοποιημένοι. Αν το διαβάσεις τελικά περιμένω να μου πεις τις εντυπώσεις σου.
Σε φιλώ,
Εύη.