Τρία λάθη προγραφής που κάνουμε εμείς οι γονείς

Τρία λάθη προγραφής που κάνουμε εμείς οι γονείς

Μήνας Back to school ο Σεπτέμβρης και έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σε ρυθμούς σχολείου σιγά σιγά. Τα πρώτα σχολικά κάνουν την εμφάνισή τους και όχι άδικα, διότι δεν αφήνουμε τίποτα για την τελευταία στιγμή.  Η εμπειρία μου μετά από 7 χρόνια blogger, μου αποδεικνύει κάθε χρόνο ότι τα Back to School άρθρα σας ενδιαφέρουν εξαιρετικά πολύ. Είναι χρήσιμα και άκρως βοηθητικά, ειδικά για εσάς τις μανούλες που τα παιδιά σας κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ανάγνωση και τη γραφή. Τρία λάθη προγραφής  που κάνουμε εμείς οι γονείς και είναι καλό να τα ξέρεις αν το παιδί σου φέτος θα διαβεί την πόρτα του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού σχολείου.

Τρία λάθη προγραφής που κάνουμε εμείς οι γονείς

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά μας από αρκετά μικρή ηλικία ανακαλύπτουν τον κόσμο της προγραφής. Από το νήπιο κιόλας είναι πολύ πιθανόν να γνωρίζουν την αλφάβητο, να γράφουν το όνομά τους, αλλά και να συλλαβίζουν δειλά δειλά. Η απότομη εκμάθηση ή η ‘αναγκαστική’ εκμάθηση έχει τα συν και τα πλην. Μια δασκάλα θα έλεγε σίγουρα ότι μόνο αρνητικά μπορεί να έχει, διότι το ποσοστό των παιδιών που μαθαίνουν να γράφουν λάθος από την αρχή, όλο και μεγαλώνει. Ωστόσο, εμείς σήμερα θα εστιάσουμε στα αρνητικά με σκοπό μόνο να τα μετατρέψουμε σε θετικά, για το καλό των παιδιών μας.

Τρία λάθη προγραφής που κάνουμε εμείς οι γονείς

Γονείς και παιδιά βιαζόμαστε να μάθει το παιδί μας να γράφει. Θέλουμε να ξέρει από νωρίς να γράφει το όνομά του αλλά και τα γράμματα της Άλφα Βήτα, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι θα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Θα το κάνει να νιώσει πιο έξυπνο, πιο ξεχωριστό και ίσως πιο αγαπητό στη δασκάλα. Πόσο λάθος είναι όλη αυτή η σκέψη.

EASY START STABILO

Δημιουργούμε ενδόμυχα άγχος στο παιδί μας, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, να μάθει το παιδί μας να γράφει πρώτο. Ξεχνάμε, όμως, ότι το ζήτημα είναι να μάθει το παιδί μας να γράφει σωστά.

Ποια είναι, όμως, τα λάθη που κάνουμε κι εμείς οι γονείς πριν τα παιδιά μάθουν να γράφουν σωστά με τη βοήθεια της δασκάλας;

Αρχικά, θα σας κατονομάσω τα 3 λάθη και έπειτα θα σας πω πώς μπορούμε να να τα αλλάξουμε με τη βοήθεια της σειράς μολυβιών Easy Start της STABILO, που κυκλοφορούν από την εταιρεία STABILO.

  • Δεν λαμβάνουμε υπόψιν αν το παιδί μας είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας
  • Δεν του δείχνουμε το σωστό τρόπο να κρατά να το μολύβι με αποτέλεσμα να κουράζετε εύκολα, γρήγορα και να αποθαρρύνεται
  • Άθελά μας του καλλιεργούμε άγχος να μάθει να γράφει χωρίς απαραίτητα να έχει έρθει η ώρα του.
EASY START STABILO

Πώς να μάθουμε τα παιδιά μας να γράφουν σωστά από την αρχή παρέα με τη σειρά Easy Start της STABILO

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να γράφει σωστά από την αρχή

Αυτό εδώ το άρθρο είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα άρθρα μου τα τελευταία χρόνια. Το έχετε αγαπήσει, διότι σας έχει βοηθήσει πολύ. Σκοπός μας είναι να δώσουμε στα παιδιά μας τα καλύτερα εφόδια αλλά και σπουδαία κίνητρα.

Τα καλύτερα εφόδια για την προγραφή είναι τα προϊόντα της σειράς Easy Start   της STABILO.

Σπουδαίο κίνητρο δεν είναι σίγουρα ο ανταγωνισμός, ποιος θα μάθει να γράφει πρώτος. Αντιθέτως, ποιος θα καταφέρει να γράφει σωστά χωρίς να χρειάζεται να ζοριστεί για να αλλάξει μια συνήθεια.

Η εκμάθηση του σωστού τρόπου γραφής είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού. Όταν τα παιδιά βλέπουν και νιώθουν ότι δημιουργούν γράφοντας, αυξάνονται σημαντικά τα κίνητρά τους για να συνεχίσουν. Έτσι, έχουν μια πιο επιτυχημένη σχολική σταδιοδρομία.

Τρία λάθη προγραφής που κάνουμε εμείς οι γονείς

Τρία λάθη προγραφής που κάνουμε εμείς οι γονείς

Γνωρίζετε ήδη ότι τα κέντρα εργοθεραπείας είναι γεμάτα καθημερινά. Σε αυτό, ίσως, να έχουμε μερίδιο ευθύνης και εμείς οι γονείς για όσα σας έχω ήδη αναφέρει πιο πάνω. Η δασκάλα σίγουρα είναι ο σωστός άνθρωπος να μυήσει το παιδί μας στην προγραφή. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα είναι ιδανικά και για Homeschooling. Σίγουρα το έχετε ακούσει. Κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια.

Η σχολική λίστα πρέπει να έχει προϊόντα STABILO για τους εξής λόγους:

  1. Θα βρεις προϊόντα κατάλληλα με βάση την ηλικία του παιδιού
  2. Θα βρεις προϊόντα κατάλληλα με το μέγεθος του χεριού του παιδιού
  3. Θα βρεις προϊόντα για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες.

Τελευταίο αλλά καθόλου εξαιρετέο : Η σειρά STABILO Easy Start βοηθάει το παιδί στο να γράφει πιο εύκολα βρίσκοντας διαισθητικά τη σωστή θέση χωρίς να κουράζει το χέρι του. Αυτό οφείλεται στο τριγωνικό σχήμα συνδυαστικά με την εργονομική σχεδίαση και τις αυλακώσεις στο σώμα του μολυβιού.

EASY START STABILO

Ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά Easy Start από τη STABILO μπορείς να διαβάσεις εδώ με ένα click

Τρεις σημαντικοί παράγοντες τους οποίους, δυστυχώς, δεν λαμβάνουμε υπόψιν μας εμείς οι γονείς. Εγώ σας τα λέω για να μην μου πείτε ότι δεν σας ενημέρωσα. Οι αναγνώστες του mamasnpapas.gr είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Σαφώς, δεν είμαι ειδική παιδαγωγός. Η συναναστροφή μου, όμως, με ανθρώπους του είδους αυτού με κάνει να τα πιστεύω όλο και περισσότερο όσα σας αναφέρω σήμερα εδώ. Σύμφωνα πάντα και με τα δικά τους λεγόμενα.

Από την μια, έχω ακούσει γονείς που έχουν βάλει το παιδί τιμωρία διότι δεν θέλει να γράψει τα γράμματα στο νηπιαγωγείο. Από την άλλη, έχω δει με τα μάτια μου μαμά να μειώνει το παιδί στις κούνιες, γιατί δεν ξέρει να γράφει το όνομά του ολόκληρο. Ένα παιδάκι στο σπίτι μας σε playdate μου είπε ότι η μαμά του του δίνει σοκολάτες αν θα γράψει στο τετράδιο προγραφής. Τέτοια παραδείγματα μπορώ να σας γράψω άπειρα.

Πριν φύγεις ρίξε μια ματιά στη στήλη μου Σχολείο! Όλο και κάτι θα σε απασχολεί!

Τέλος, όλοι θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας! Ας είμαστε δίπλα τους και όχι απέναντί τους. Να μας ορίζει η λογική, όχι το συναίσθημα του ανταγωνισμού και του εγωισμού στην προκειμένη περίπτωση.

Σε μαμαδογλυκοφιλώ.

Εύη.

#stabilo #MYSTABILO #stabiloeasystart

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.