Τα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ: Εκδόσεις Ίκαρος

Τα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ

Ποιος είπε ότι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες αγοράζουμε ή διαβάζουμε μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων; Οι χριστουγεννιάτικες βιβλιο-ιστορίες είναι για όλο το χρόνο σαφέστατα. Να σηκώσει το χέρι του όποιος συμφωνεί μαζί μας. Έχουν δικαιωματικά τη δική τους ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη μας όλο το χρόνο. Διαβάσαμε τα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ από τις Εκδόσεις Ίκαρος και σκέφτηκα πως καλό είναι να προστεθεί στην στήλη Παιδικά Βιβλία.

Τα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και την εικονογράφο

Ο Πάνος Χριστοδούλου αρχικά σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας καθώς και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αργότερα, εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ελληνική εφημερίδα. Συνεργάστηκε για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με διάφορους φορείς στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα για το προσφυγικό ζήτημα. Είναι διευθυντής στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ως συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, έχει εκδώσει δεκατρία βιβλία.

Τα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ

Η Ντανιέλα Σταματιάδη είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Παράλληλα, διδάσκει σε σχολή ζωγραφικής. Οι εικονογραφήσεις της έχουν κερδίσει διακρίσεις πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ: Εκδόσεις Ίκαρος

Έχουμε στα χέρια μας μια χριστουγεννιάτικη ιστορία πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες που έχουμε διαβάσει ως σήμερα. Ένας αστείος γάτος, ο Κάπτεν Τζιμ, είναι ο ήρωάς μας. Έχει πολλές απορίες γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Σίγουρα, πρέπει να δει τι γεύση έχει.

Αν εσύ που με διαβάζεις τώρα έχεις κατοικίδιο γατάκι, τότε σίγουρα φαντάζεσαι πώς αρχίζει αλλά και πώς τελειώνει η ιστορία. Ένας γάτος στο σπίτι μπορεί να φέρει την ευτυχία, αλλά σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει και χαμό. Όλοι έχουμε δει γάτους να ρίχνουν χριστουγεννιάτικα δέντρα, να παίζουν με τις κορδέλες και τις στρόγγυλες μπάλες, να σκαρφαλώνουν σε αυτά και να τρελαίνονται με τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν. Όλο αυτό το θέαμα τους εξιτάρει και θέλουν να παίξουν.

Με αυτό το βιβλίο ο Πάνος Χριστοδούλου μας βεβαιώνει πως και οι γάτοι έχουν δικαιώματα, όπως ακριβώς και τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας!

Το σπίτι πριν του έμοιαζε λιγάκι βαρετό λέει ο γάτος με τη μαύρη βούλα που έχει στο τρίχωμα γύρω από το ένα μάτι. Είχε ήδη εξερευνήσει και ‘κατακτήσει’ κάθε γωνιά του σπιτιού,. Μέχρι που φύτρωσε ένα δέντρο χωρίς ρίζες, το οποίο οι ανθρώπινοι συγκάτοικοί του μάλλον στόλισαν κατά λάθος με μπάλες.

Τα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ
Το δέντρο έπεσε!

Έβαλε στόχο να τις κατεβάσει, ώσπου είδε το λαμπρό αστέρι. Του φάνηκε εξωπραγματικό να μπορεί αν δει από τόσο κοντά ένα αστέρι. Έτσι, αποφάσισε να το πιάσει κιόλας. Και μετά ήρθε το τέλος.

Το δέντρο χωρίς ρίζες εξαφανίστηκε και ένα καράβι χωρίς καπετάνιους και θάλασσα βρέθηκε ψηλά στη βιβλιοθήκη. Έ, νέες περιπέτειες για τον Κάπτεν Τζιμ, όπως καταλαβαίνεις. Δεν έχει και τζάμπα το όνομα.

Τα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ: Εκδόσεις Ίκαρος

Βρήκαμε την ιστορία απολαυστική σε συνδυασμό με τις ζωηρές εικόνες που αντικατόπτριζαν πλήρως το κείμενο. Κατοικίδιο ζωάκι δεν έχουμε στο σπίτι αν και τα παιδιά το ζητούν επίμονα πολύ καιρό τώρα. Πάντως, αν ποτέ μπούμε στη διαδικασία να υιοθετήσουμε θα το κάνουμε υπεύθυνα και με συνέπεια. Τα κατοικίδιο ζώα έχουν δικαιώματα στο σπίτι μέσα. Κάποια αυτά μάλιστα τα διεκδικούν από μόνα τους. Οπότε, το περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώνουν μαζί μας θα πρέπει να τους κάνει να αισθάνονται ασφαλείς και άνετα. Όπως ακριβώς και εμείς οι ίδιοι μέσα στο σπίτι μας.

Εδώ μπορείς να διαβάσεις όλες τις ιστορίες που αγαπήσαμε από τις Εκδόσεις Ίκαρος όλα αυτά τα χρόνια.

Εδώ μπορείς να διαβάσεις απόσπασμα από το βιβλίο

Αυτή την ιστορία μπορείς να την διαβάσει αγκαλιά με το παιδί σου ή και με το γατί σου! Διαβάζετε ωραία μπροστά από το δέντρο αλλά και μέσα στην παιδική σκηνή, στο κρεβάτι ή στο ζεστό χαλί. Όπου και να την απολαύσετε να θυμάστε πάντα το εξής:

Τα πρώτα Χριστούγεννα του Κάπτεν Τζιμ: Εκδόσεις Ίκαρος

Ένα από τα πολλά δικαιώματα που έχουν τα παιδιά μας είναι να έρχονται σε επαφή με όσο περισσότερα βιβλία γίνεται. Εμείς οι γονείς τους οφείλουμε να τους φέρνουμε καθημερινά σε επαφή με τα βιβλία. Να τους δίνουμε το παράδειγμα ως αναγνώστες. Να αφιερώνουμε χρόνο να διαβάσουμε το δικό μας βιβλίο όσο εκείνα διαβάζουν το δικό τους.

Και όπως πολύ σωστά διάβασα, κάτι που είπε ο Πάνος Χριστοδούλου:

Τα παιδιά δεν είναι το μέλλον. Είναι το ΠΑΡΟΝ!

Love & Respect,

Evi.

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.