Βιβλία για τη ΔΕΠΥ για γονείς και εκπαιδευτικούς.

ΔΕΠΥ

Πρόσφατα πήρα στα χέρια μου δυο εξαιρετικά βιβλία για τη ΔΕΠΥ, που κυκλοφόρησαν λίγους μήνες πριν από τον ειδικό παιδαγωγό Φώτη Παπαναστασίου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πεδίο. Δύο βιβλία ιδανικά όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τους γονείς που θέλουν να ξέρουν τι εστί ΔΕΠΥ και πως πρέπει να κινηθούν στην περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις στο παιδί. Βιβλία για τη ΔΕΠΥ για γονείς και εκπαιδευτικούς σήμερα στο blog και πολλές πληροφορίες τις οποίες φαντάζομαι θα ήθελες να ξέρεις.

Βιβλία για ΔΕΠΥ

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα των βιβλίων για τη ΔΕΠΥ:

Ο Φώτης Παπαναστασίου είναι ειδικός Παιδαγωγός, απόφοιτος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με μεταπτυχιακό στη σχολική ψυχολογία. Από το 2006 εργάζεται ως ειδικός παιδαγωγός σε τμήματα ένταξης και σε ειδικά δημοτικά σχολεία. Έχει δουλέψει με παιδιά σε διαγνωστικό και θεραπευτικό πλαίσιο σε ευρύ φάσμα δυσκολιών, όπως μαθησιακές δυσκολίες. ΔΕΠΥ, αυτισμός και τα λοιπά.

 • Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδρια και ημερίδες παρουσιάζοντας θέματα σχετικά με την Ειδική Αγωγή καθώς και τη Σχολική Ψυχολογία.
 • Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα εργαστήρια, συνέδρια και ημερίδες.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερικινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μία από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες διαταραχές συμπεριφοράς. Πέρυσι είχα γράψει σχετικό άρθρο και μπορείς να το διαβάσεις εδώ. Η ΔΕΠΥ παρεμποδίζει την ψυχοκοινωνική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη του παιδιού. Δημιουργεί πολλές φορές προβλήματα στους γονείς και στην οικογένειά του και δυσκολεύει σημαντικά το έργο των εκπαιδευτικών στο σχολείο, σύμφωνα με όσα αναφέρει και το βιβλίο.

ΔΕΠΥράζει, ένας πρακτικός οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς

Το βιβλίο ΔΕΠΥράζει αποτελεί έναν πρακτικό οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς αλλά και για παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ .

Με θεωρητικές γνώσεις, εργαλεία ανίχνευσης ασκήσεις και δραστηριότητες, το βιβλίο ”ΔΕΠΥράζει” επιδιώκει να βοηθήσει τους μαθητές με ΔΕΠΥ να:

 • κατακτήσουν δεξιότητες απαραίτητες για την ακαδημαϊκή τους πορεία.
 • να ενταχθούν κοινωνικά
 • ενώ, παράλληλα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Συγκρατώ δυο λόγια που βρήκα στη αρχή του βιβλίου, τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά και θέλω να τα διαβάσεις.

 • Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι όλα σχεδόν τα παιδιά είναι πιθανό σε κάποια φάση της αναπτυξιακής τους πορείας να εμφανίσουν ορισμένα συμπτώματα απροσεξίας, υπερκινητικότητας ή παρορμητικότητας. Στα παιδιά με ΔΕΠΥ αυτά τα συμπτώματα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκδηλώνονται με ακραίες συμπεριφορές και δημιουργούν σημαντικές δυσκολίες στην επίδοση και στην κοινωνική τους συναναστροφή.
 • για να αποφευχθεί το φαινόμενο της ”υπερδιάγνωσης” και να μη γίνονται διαγνώσεις ΔΕΠΥ εκεί όπου δεν υπάρχει διαταραχή, οι ειδικοί δεν πρέπει να στηρίζουν τη διάγνωση σε μια απλή κλινική εντύπωση, την οποία θα σχηματίσουν σε μια μόνο συνεδρία.
 • η διάγνωση θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένη παιδοψυχιατρική ομάδα και μετά από προσεκτική, εκτενή, διαχρονική, συστηματική και πολύπλευρη αξιολόγηση.
 • η διάγνωση της ΔΕΠΥ είναι κλινική και δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση ή ένα εξειδικευμένο τεστ που μπορεί να διαγνώσει τη διαταραχή.
 • το φάσμα των κλινικών συμπτωμάτων είναι ευρύ και πρέπει να θυμόμαστε πως κανένα παιδί δε μοιάζει με κάποιο άλλο.

Απενοχοποείστε τον εαυτό σας!

Όπως είναι γνωστό για τη ΔΕΠΥ δεν ευθύνεται κανείς. Φυσικά ούτε οι γονείς. Ο ειδικός παιδαγωγός συμβουλεύει τους γονείς να διαχειριστούν τα συναισθήματα απελπισίας και ενοχής που ίσως νιώθουν. Και αν δεν μπορούν από μόνοι τους να ζητήσουν υποστήριξη. Ακόμα και στην περίπτωση που ένα παιδί διαγνωστεί με ΔΕΠΥ πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία. Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει συνεργασία με τον δάσκαλο και το σχολείο και στην περίπτωση που ο γονιός αισθανθεί πως χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη καλό θα ήταν να τη δεχτεί.

Το βιβλίο το διάβασα αρχικά ως εκπαιδευτικός και έπειτα ως γονέας. Το βρήκα εξαιρετικά χρήσιμο, ειδικά το κομμάτι που απευθύνεται στους γονείς. Κρατώ την εξής πληροφορία και την μοιράζομαι μαζί σου γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντική:

 • ως γονείς είναι σημαντικό να υπάρχει κοινή και σταθερή πορεία αντιμετώπισης και υποστήριξης του παιδιού.
 • οι συχνές διαμάχες και οι διαφωνίες δεν ευνοούν παιδιά με ΔΕΠΥ και του προκαλούν σύγχυση για το ποια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά και η κατάλληλη αντίδραση ανά περίπτωση.
 • οι αρκετά χαλαροί κανόνες στην οικογένεια όπως επίσης και οι υπερβολικά αυστηροί είναι εξίσου λάθος. Και στις δύο περιπτώσεις το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει τι αναμένουν οι ενήλικες από αυτό.

Το βιβλίο ΔΕΠΥράζει το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Εξαιρετικά χρήσιμο είτε έχεις ένα παιδί με ΔΕΠΥ είτε όχι, γιατί πολλές πρακτικές μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ως γονέας ούτως ή άλλως. Αξίζει να το διαβάσεις αν είσαι γονιός, πόσο μάλλον αν είσαι εκπαιδευτικός σε δημοτικό σχολείο.

Βιβλία για τη ΔΕΠΥ, Μαθησιακές ευκολίες

Πρόγραμμα υποστήριξης και παρέμβασης στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Το δεύτερο εξαιρετικό βιβλίο του Φώτη Παπαναστασίου, ”Μαθησιακές Ευκολίες” θέλω πολύ να το προσεγγίσεις. Οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την εκπαιδευτική πραγματικότητα στις μέρες μας και ένα από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες της ακαδημαϊκής επιτυχίας των μαθητών.

Το βιβλίο αυτό περιέχει θεωρίες, όρους και ενδείξεις μαθησιακών δυσκολιών. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την υποστήριξη των μαθητών και μια περιγραφή των εργαλείων ανίχνευσης των μαθησιακών δυσκολιών στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό και στο γυμνάσιο. Τέλος, εμπερικλείονται ασκήσεις παρέμβασης και υποστήριξης, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί για πολλά χρόνια σε παιδιά με δυσκολίες και είχαν πολύ θετικά και πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σου συστήνω ανεπιφύλακτα να ξεφυλλίσεις και τα δύο. Όπως ανέφερα πρωτύτερα αξίζει να διαβαστούν και από γονείς αλλά και από εκπαιδευτικούς. Αυτά τα βιβλία είναι επίσης απαραίτητο εργαλείο και εκπαιδευτικών που διδάσκουν στο τμήμα ένταξης σε σχολεία. Ένα πολύτιμο βοήθημα.

Σημείωμα προς εσένα που είσαι μαμά και ανησυχείς πως ίσως το παιδί σου έχει ΔΕΠΥ:

Πέρυσι το τελευταίο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς ήταν μια δύσκολη περίοδος για εμένα προσωπικά. Ήρθα αντιμέτωπη με τη ΔΕΠΥ, μια εντελώς πρωτόγνωρη έννοια για μένα και τον άντρα μου. Στις μέρες μας οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, σχεδόν από πάντα, τα παιδιά έχουν αποκτήσει όνομα και υπάρχουν κέντρα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν καλύτερα. Η ιστορία για εμάς λήγει αισίως σιγά σιγά μιας και οι ειδικοί απεφάνθησαν πως το παιδί δεν έχει ΔΕΠΥ. Ένα παιδί που μαθησιακά δεν αντιμετωπίζει καμία δυσκολία. Ωστόσο μιλά πολύ και του είναι δύσκολο να κάνει υπομονή. Οι γραμμές είναι πολύ λεπτές και εύκολα παρεξηγήσιμες.

Θέλω να σου πω πως αν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία, αν υπάρχει κάτι που σε προβληματίζει, αν σου έχουν κάνει παράπονα από το σχολείο ή αν ακόμη κι εσύ που διαβάζεις το παιδί αντιλαμβάνεσαι πως κάτι δεν πάει καλά μην διστάζεις να το ερευνήσεις. Μην ντρέπεσαι και μην αισθάνεσαι ενοχές, ντροπή ή οποιοδήποτε παρόμοιο συναίσθημα. Δεν φταις εσύ αλλά ούτε και το παιδί. Ίσα ίσα να αισθάνεσαι τυχερή που έχεις στη διάθεσή σου πια φορείς οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις την καθημερινότητα του παιδιού πιο εύκολη. Πάνω από όλα πρέπει να μην φοράς παρωπίδες και να σκέφτεσαι το καλό του παιδιού. Να του εκφράζεις την αγάπη σου αλλά και να μην ξεχνάς πως τα όρια του κάνουν καλό!

Τα βιβλία θα τα βρεις σε όλα τα βιβλιοπωλεία που έχουν συνεργασία με τις Εκδόσεις Πεδίο και είναι βέβαιο πως θα σου φανούν χρήσιμα.

Σε μαμαδογλυκοφιλώ.

Εύη.

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.