Διαβάσαμε την ιστορία της Μαλάλα και του Ικμπάλ

Διαβάσαμε την ιστορία της Μαλάλα και του Ικμπάλ

Σήμερα η νέα μας βιβλιο-ιστορία δεν είχε χαρούμενο περιεχόμενο. Μας γέμισε ερωτηματικά και μας προβλημάτισε ιδιαίτερα. Το ζήτημα του προσφυγικού είναι κάτι που μας απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό. Αφού έχουμε ήδη συναντήσει πολλούς πρόσφυγες στον δρόμο δίπλα μας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο μικρός άρχισε να εκδηλώνει ανησυχίες για τα παιδιά του υπόλοιπου κόσμου. Διαβάσαμε την ιστορία της Μαλάλα και του Ικμπάλ και βρίσκομαι σήμερα εδώ στη στήλη μου με το Παιδικό Βιβλίο να τα πούμε καλύτερα!

Διαβάσαμε την ιστορία της Μαλάλα και του Ικμπάλ

Μιλήσαμε για τα παιδιά περισσότερο. Για τα παιδιά εκείνα που σε καμία περίπτωση δεν απολαμβάνουν όσα απολαμβάνουν τα παιδιά της Ελλάδος αλλά και άλλων χωρών. Ήθελε να μάθει πώς περνούν την ημέρα τους. Αν τρώνε σωστά ή αν κοιμούνται σε κρεβάτια. Δεν θέλησα να τον τρομοκρατήσω ούτε να τον στεναχωρήσω βαθιά, γιατί είναι αρκετά ευαίσθητο παιδί και αντιλαμβάνεται περισσότερα από όσα πρέπει.

Σκοπός μου ήταν να καθίσουμε ήσυχα και αναπαυτικά και να κουβεντιάσουμε για κάποια παιδιά του κόσμου. Για τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν μέσα σε πόλεμο ή σε τρομοκρατικά καθεστώτα. Θέλησα να ακούσω τις απορίες του. Έτσι, με την βοήθεια της Jeanette Winter φτάσαμε την συζήτησή μας μέχρι τις ιστορίες των 2 παιδιών από το Πακιστάν. Της Μαλάλα και του Ικμπάλ.

Διαβάσαμε την ιστορία της Μαλάλα και του Ικμπάλ

Ξεκινήσαμε με την ιστορία του μικρού Ικμπάλ Μασί.

Αφού άκουσε όλη την ιστορία προσεκτικά, όπως ήταν αναμενόμενο θέλησε να γυρίσουμε πίσω στην εικόνα όπου ο μικρός πυροβολείτε καθώς κάνει ποδήλατο.

Ερώτηση 1η:

“Μαμά, γιατί πυροβόλησαν ένα παιδάκι; Τι κακό μπορεί να κάνει ένα παιδί για να θέλουν να το σκοτώσουν;

Θέλησα να του εξηγήσω πώς κανένα παιδί δεν είναι κακό. Δεν υπάρχουν κακά παιδιά παρά μόνο μεγάλοι. Τα παιδιά γίνονται κακά μόνο όταν τους το πουν οι μεγάλοι. Είναι αθώες ψυχούλες και μπορούν να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό.

Ο Ικμπάλ ήξερε πώς δεν είναι σωστό τα μικρά παιδιά να φυλακίζονται και να εργάζονται σκληρά. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να τραγουδούν, να παίζουν και να χαμογελούν ΜΟΝΟ. Στην χώρα του, όμως, κυβερνούν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τα μικρά παιδάκια για να να κερδίσουν όσο πιο πολλά χρήματα μπορούν.

Επειδή ο Ικμπάλ ήταν γενναίος και τόλμησε να υψώσει την φωνή του υπερασπίζοντας τα δικαιώματά του, οι κακοί της χώρας του τον σκότωσαν.

Ερώτηση 2η:

Μαμά τι είναι δικαιώματα;” Δικαίωμα είναι να μπορείς να έχεις φίλους. Να παίζεις μαζί τους. Να μην φοβάσαι να πεις τη γνώμη σου. Να μορφωθείς και να είσαι κύριος του εαυτού σου. Να έχεις στέγη ώστε να μην κρυώνεις ούτε να καίγεσαι από τον ήλιο. Να έχεις φαγητό και ελευθερία λόγου.

Ερώτηση 3η :

Και αφού ήταν δικαίωμά του μαμά γιατί τον σκότωσαν; ” Δύσκολη αυτή η ερώτηση. Γιατί σε κάποιους ανθρώπους μπαίνει μέσα τους το κακό και τους κάνει να συμπεριφέρονται πολύ πολύ άσχημα. Αυτό απάντησα μόνο και σταμάτησα τη συζήτηση.

Ερώτηση 4η: “Μαμά γιατί ο Θεούλης άφησε τον Ικμπάλ να πεθάνει; Ερώτηση δίχως απάντηση προς το παρόν. Θα σου πω όταν μεγαλώσεις λίγο ακόμη Ντίνο μου.

Διαβάσαμε την ιστορία της Μαλάλα και του Ικμπάλ

Ακολούθησε η ιστορία της Μαλάλα.

Αυτό το κοριτσάκι του άρεσε πολύ γιατί αγαπάει πολύ τα βιβλία. Του έκανε εντύπωση το μαντίλι που δείχνει να φοράει σε κάθε ζωγραφιά. Όχι μόνο αυτή αλλά και οι φίλες της. Εντύπωση του έκανε επίσης, το πόσο άδεια ήταν η πόλη που ζούσε η Μαλάλα. 

Ερώτηση 1η:

”Μαμά γιατί η Μαλάλα φοράει μαντίλι συνέχεια στο κεφάλι της;” Γιατί σε κάποιες χώρες οι γυναίκες δεν θέλουν να φαίνεται πολύ το πρόσωπό τους. Μα, γιατί μαμά; Η Μαλάλα φαίνεται όμορφη, είπε το ευγενικό μου αγόρι.

Ερώτηση 2η:

Γιατί οι κακοί μαμά δεν θέλουν τα κορίτσια να διαβάζουν και να πηγαίνουν σχολείο;” Γιατί πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι μόνο για το σπίτι. Πως δεν πρέπει να είναι έξυπνες ούτε να λένε την γνώμη τους.

Του κίνησε εξίσου το ενδιαφέρον η ιστορία της Μαλάλας και οι απορίες του ήταν σχεδόν οι ίδιες και με αυτές της ιστορίας του Ικμπάλ.

Ξέρω πως ίσως να θεωρήσετε πως είναι μικρός για τέτοιες ιστορίες.

Η δική μου γνώμη, όμως, είναι πως από την στιγμή που το παιδί βλέπει και ακούει εικόνες από πόλεμο, από τη στιγμή που χαρίζουμε τα ρούχα μας στους πρόσφυγες και μαζεύουμε τρόφιμα για να τους στείλουμε μαζί με κάποια αρκουδάκια και παιχνίδια, τότε πρέπει με κάποιο τρόπο να του εξηγήσω τι συμβαίνει εκεί έξω.

Οι συνθήκες μας αναγκάζουν να μιλήσουμε σε αυτήν την τόσο τρυφερή ηλικία για τόσο άσχημα γεγονότα.

Είναι καλό να ξέρει το παιδί πως

  • Κανείς δεν έχει δικαίωμα να του κλείσει το στόμα
  • Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του πει τι θα κάνει στη ζωή του
  • Ποιο δρόμο θα διαλέξει
  • Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσει για να βγάλει χρήματα εις βάρος του
  • Τα παιδιά αξίζουν την ελευθερία τους
  • Αξίζουν μόρφωση όχι μόνο μέσα από τα θρανία
  • Αξίζουν κοινωνική μόρφωση και θα πρέπει να ξέρουν σε τι κόσμο μεγαλώνουν

Προσπάθησα να του τα διηγηθώ όσο πιο ομαλά μπορούσα. Και το έκανα. Δεν φοβήθηκε. Με άκουγε με προσοχή! Αυτό που με χαροποιεί είναι πως αν θα ακούσει για τη Μαλάλα και το Νόμπελ Ειρήνης θα ξέρει περίπου γιατί αυτό το κοριτσάκι κατάφερε να κερδίσει όλον τον κόσμο. Και είναι μόλις 4 και κάτι.

Στα παιδιά μας οφείλουμε να λέμε αλήθειες. Ανάλογα την ηλικία τους θα φροντίσουμε αντίστοιχος να είναι και ο τρόπος μας.

Θα ήθελα να διαβάσω και την δική σας άποψη.

Το παρόν βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στο e-shop των Εκδόσεων Παπαδόπουλος  σε έκπτωση όπως επίσης να διαβάσετε και το 1ο Κεφάλαιο εντελώς δωρεάν!

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Εύη. 

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.