70 χρόνια από το θάνατο του George Orwell

70 χρόνια από το θάνατο του George Orwell

George Orwell. Ένα όνομα μια τεράστια ιστορία. Ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του μέσα από τα γραφόμενά του. Ένας εμβληματικός συγγραφέας, ανατρεπτικός, αντισυμβατικός που προσπαθεί να αντικατοπτρίσει την πραγματικότητα. Δεν μασάει λόγια, δεν χαϊδεύει αυτιά και δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους. 70 χρόνια από το θάνατο του George Orwell και σήμερα επιστρέφω με τα βιβλία του που μας άφησε παρακαταθήκη.

70 χρόνια από το θάνατο του George Orwell

Τον μήνα Γενάρη παρατηρούμε ένα κύμα επανακυκλοφορίας των βιβλίων του George Orwell και αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο τον τιμούν οι Εκδοτικοί για το έργο του. 70 χρόνια έχουνε περάσει από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή και τα βιβλία του είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Έχω διαβάσει τη φάρμα των ζώων και αυτές τις μέρες έχω σκοπό να ξεκινήσω το 1984.

70 χρόνια από το θάνατο του George Orwell

Όταν ήρθα σε επαφή με κείμενο του George Orwell, ήμουν μόλις 20 χρονών. Λίγα καταλάβαινα από όσα διάβαζα. Λίγα ήξερα για την παγκόσμια ιστορία. Τα περισσότερα ήταν από όσα διδάχθηκα στο σχολείο. Ψιλά γράμματα δηλαδή. Στην οικογένειά μου δεν είχαμε ιδιαίτερα πολλές φιλοσοφικές ή πολιτικές αναζητήσεις που θα οδηγούσαν σε εποικοδομητικές συζητήσεις γύρω από γεγονότα της ιστορίας και πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους σε αυτή.

Ποιος είναι πραγματικά ο George Orwell;

Ο Έρικ Άρθουρ Μπλερ, το πραγματικό όνομα του συγγραφέα, έζησε μόλις 47 χρόνια. Κι όμως πρόλαβε μέσα στη σύντομη ζωή του να γράψει ιστορία. Πρόλαβε να κάνει πάρα πολλά. Συνάντησε σημαντικές προσωπικότητες, άλλες τις εξόργησε άλλες τις γοήτευσε. Παντρεύτηκε δυο φορές, υιοθέτησε ένα μικρό αγοράκι και πήρε μέρος στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο όπου και τραυματίστηκε σοβαρά στον λαιμό από βολή ελεύθερου σκοπευτή.

Η ζωή του ήταν φτωχική. Έκανε δουλειές του ποδαριού αλλά και δουλειές που δεν είχαν καμία σύνδεση μεταξύ τους. Από λαντζέρης στο Παρίσι μέχρι και καθηγητής στο Δυτικό Λονδίνο. Από θεριστής λυκίσκου μέχρι βοηθός βιβλιοπώλη. Από δημοσιογράφος μέχρι Λοχίας της Εθνοφρουράς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

O George Orwell ως συγγραφέας

Η αλήθεια είναι ότι ταξινομείται στους πιο σημαντικούς χρονικογράφους της Αγγλικής κουλτούρας της γενιάς του. Ως ένα σπουδαίος συγγραφέας με τεράστια επιρροή κυρίως μετά την αλληγορική νουβέλα η Φάρμα των Ζώων. Τα θέματα με τα οποία καταπιανόταν γενικότερα ήταν πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και λογοτεχνικά.

Ο George Orwell ως άνθρωπος

Πρόκειται για μια πολύ αντιφατική προσωπικότητα. Ήταν σοσιαλιστής αλλά βρέθηκε να κατηγορείται για αναρχικές τάσεις. Είχε πρόβλημα με τους πνεύμονές του αλλά κάπνιζε ασταμάτητα. Λέγεται πως ήταν σοβαρός και συγκρατημένος αλλά όσοι έζησαν δίπλα του ισχυρίζονταν ότι είχε αστείρευτο χιούμορ. Παρότι δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις πανεπιστημιακές σπουδές του, κατάφερε να μάθει συνολικά 7 γλώσσες, ανάμεσά τους και η ελληνική!

Παρότι ήταν είχε αριστερές πολιτικές αντιλήψεις απεχθανόταν οποιαδήποτε μορφή ολοκληρωτισμού και ιδιαίτερα τον σταλινισμό. Περισσότερο επρόκειτο για έναν πολιτικό στοχαστή. Τι διάβασα σε ένα άρθρο αυτό, δεν θυμάμαι πού, και ομολογώ πως συμφωνώ απόλυτα. Ήταν ένας δημοκρατικός σοσιαλιστής με ξεκάθαρο πεζό λόγο που εξιστορούσε τις κοινωνικές ανισότητες και ισοπέδωνε κάθε μορφή απολυταρχισμού!

Οι εμπειρίες που πρόλαβε να του προσφέρει η ζωή τον επηρέασαν βαθιά με αποτέλεσμα να γίνει συγγραφέας. Παρατηρούσε καθημερινά τις συνήθειες της εργατικής τάξης, την οποία αγάπησε και υποστήριζε μέχρι τέλους!

Ρίξε μια καλή ματιά στη βιβλιοθήκη μας!

Η Φάρμα των Ζώων

70 χρόνια από το θάνατο του George Orwell και σήμερα επιστρέφω με τα βιβλία του που μας άφησε παρακαταθήκη.
Η σειρά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αγόρασε την τέλεια εικονογραφημένη κασετίνα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

70 χρόνια από το θάνατο του George Orwell
Η σειρά βιβλίων του George Orwell από τη βιβλιοθήκη του Public

Πρόκειται για μια πολιτική αλληγορία εμπνευσμένη από τη Ρωσική Επανάσταση και τη Σταλινική περίοδο της ΕΣΣΔ. Αυτό το βιβλίο τον έκανε πλούσιο και διάσημο! Το βιβλίο αυτό το έγραψε μέσα σε ένα χρόνο συνδυάζοντας δύο μεγάλες αγάπες του. Το ζωικό βασίλειο και την καυστική πολιτική ματιά του. Εννοείται πως πριν την έκδοση του βιβλίου του έλαβε ηχηρές απορρίψεις. Ποιος θα τολμούσε άλλωστε να εκδώσει κάτι τόσο αντίθετο με το κύμα της εποχής. Τον κατηγόρησαν ότι συνιστούσα ευθεία επίθεση στο σοβιετικό καθεστώς, σε μια εποχή που η Σοβιετική Ένωση ήταν ο ισχυρότερος στρατιωτικός σύμμαχος της Βρετανίας!

Αγόρασε από εδώ τη Φάρμα των Ζώων από τις Εκδόσεις Public

Μπορεί να γράφτηκε το 1944, ωστόσο μέχρι σήμερα αντικατοπτρίζει τα τεράστια λάθη της κοινωνίας, τις ανισότητες, τις διακρίσεις, τις κλεψιές και τις πονηριές των μεγάλων δυνάμεων. Αυτό το βιβλίο θα είναι πάντα επίκαιρο! Πάντα!

Λίγα λόγια για τη φάρμα των ζώων!

Τα ζώα της φάρμας Μέινορ δεν αντέχουν άλλο την βάναυση συμπεριφορά του αφέντη τους και αποφασίζουν να επαναστατήσουν! Ευελπιστούν πως μετά την επανάστασή τους θα ζήσουν μια ελεύθερη ζωή με ισότητα. Έλα, όμως, που μέχρι και στη φάρμα υπάρχουν πονηρά και ξεδιάντροπα ζώα, τα οποία θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση και θα αναλάβουν τα ηνία της φάρμας μόνο προς όφελός τους! Πολύ σύντομα τα ζώα θα συνειδητοποιήσουν πως από τη μια τυραννία πήγαν σε μια άλλη.

Στο Instagram τα λέμε συνέχεια!

70 χρόνια από το θάνατο του George Orwell

Την Φάρμα των Ζώων την διάβασα ύστερα από προτροπή ενός καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο. Τα άλλα δύο βιβλία του, 1984 και οι απόκληρου του Παρισιού και του Λονδίνου δεν τα έχω ανοίξει καθόλου. Ωστόσο, τα έχω στα χέρια μου και είναι μέσα στο πρόγραμμα να τα ξεφυλλίσω!

Αγόρασε από εδώ τους απόκληρους του Παρισιού και του Λονδίνου

Αγάπησα πολύ την επετειακή έκδοση των Εκδόσεων Μεταίχμιο για τα γραφικά του εξωφύλλου. Από την άλλη αγάπησα την πρωτότυπη εικονογράφηση του θρυλικού gonzo καλλιτέχνη Ralph Steadman από τη Brainfood Εκδοτική για λογαριασμό του Public.

Αγόρασε από εδώ το 1984

70 χρόνια από το θάνατο του George Orwell

Είναι καλό να διαβάζουμε πού και πού βιβλία που μας εκτός από διασκέδαση καλλιεργούν και την κρίση μας. Πολύ σημαντική η κριτική σκέψη!

Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

Εύη.

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.