Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού σήμερα και δεν μπορώ να μην αφιερώσω μια ανάρτηση κατά της ενδοσχολικής βίας! Ο όρος αυτός είναι ευρέως γνωστός και ως Bullying. Ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα! Ένα πρόβλημα που υφίσταται αιώνες τώρα φυσικά, αλλά τα τελευταία χρόνια πήρε σάρκα και οστά που λένε! Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού παρέα με την Ελληνοεκδοτική και το βιβλίο Λύκε λύκε είσαι εδώ; στη στήλη μου με το παιδικό βιβλίο!

Θεωρώ πως κάθε παιδί λίγο ή πολύ πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού!

Άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο! Θεωρώ πως θύματα είναι ακόμα και τα ίδια τα παιδιά που παριστάνουν τους νταήδες μέσα στα σχολεία! Κυρίως αυτά είναι τα θύματα γιατί ποιος ξέρει σε τι οικογενειακό περιβάλλον μεγαλώνουν και αναθρέφονται!

Παιδί που το χτυπούν στο σπίτι είναι το παιδί που θα χτυπάει στο σχολείο! Παιδί που το υποτιμούν στο σπίτι είναι σίγουρα εκείνο που θα κάνει να νιώθουν κατώτερα από αυτόν τα υπόλοιπα παιδιά της παρέας! Παιδί που κρίνει και κοροϊδεύει είναι σίγουρα εκείνο που οι γονείς του δεν φρόντισαν ποτέ να επιβραβεύσουν παρά μόνο να του κάνουν παρατήρηση!

Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Για αυτό το λόγο θεωρώ πως το κέντρο βάρους αρχικά πρέπει να πέσει στους γονείς και όχι στα παιδιά! Οι γονείς χρήζουν ενημέρωσης πρωτίστως και έπειτα τα παιδιά! Γονείς, όμως, που θα έρθουν με ανοιχτά μάτια και αυτιά και όχι φορώντας παρωπίδες! Γονείς που θα βγάλουν επιτέλους το κεφάλι από τη γη και θα πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν!

Δεν είναι λίγα τα σχολεία που κρύβουν μέσα τους παιδιά νταήδες που στήνουν συμμορίες με δικούς τους κανόνες που στόχο έχουν να ”χτυπήσουν” άλλα παιδιά, να τους στήσουν παγίδες ώστε να γίνουν οι περίγελοι του σχολείου και πολλά ακόμη! Η βία που μπορεί να υποστεί ένα παιδί δεν είναι απαραίτητα ΜΟΝΟ σωματική αλλά και λεκτική!

Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει όπως λέει η σοφή παροιμία!

Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Ο Ντίνος διανύει την δεύτερη χρονιά του στο σχολείο!

Μπορεί να είναι νήπιο ωστόσο έχω αντιληφθεί σημάδια σχολικού εκφοβισμού από τα παιδιά του νηπιαγωγείου! Όχι σε σημείο ανησυχητικό βέβαια! Υπήρχαν, όμως, δυο πιτσιρίκια που πέρυσι την έκαναν την ”ζημιά” τους λέγοντας στα υπόλοιπα που ήταν και μικρότερα τους φυσικά, να μην μιλούν στον τάδε.Αν κάνεις παρέα με εκείνον δεν θα σε έχουμε φίλο και τα συναφή!

Δεν μίλησα ποτέ για αυτό στην δασκάλα γιατί δεν ήταν κάτι που προκαλούσε πρόβλημα στο παιδί μου! Ωστόσο, μιλούσα πολύ με το ίδιο μου το παιδί!

Είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου να του λέω πως είμαστε όλοι μία παρέα και πως από το κάθε παιδάκι πάντα θα έχεις να πάρεις κάτι το διαφορετικό αλλά εξίσου σημαντικό! Ο κάθε φίλος σου είναι ξεχωριστός γιατί μπορεί να ”κλέβεις” λιγάκι από το χιούμορ του. Από την φαντασία του. Μπορεί να ταιριάζετε σε θέματα  σκανταλιάς. Μπορεί να σας αρέσει και τους δύο το κολύμπι και πάει λέγοντας!

Πιστεύω ακράδαντα πως το bullying κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί και σε αυτές τις μικρές ηλικίες του νηπιαγωγείου! Ίσως όχι σε σημείο ανησυχητικό όπως είπα και παραπάνω, γιατί ποιος μπορεί να κατηγορήσει ένα τόσο μικρό παιδί για κάτι τόσο πολύ σοβαρό! Δεν ξέρω αν είμαι λάθος, αλλά η δική μου εμπειρία αυτό μου δείχνει!

Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Σε κάθε μας ανησυχία ή δυσκολία που βρίσκουμε μπροστά μας προσπαθούμε να το διαχειριστούμε διαβάζοντας ένα βιβλίο!

Ένα πολύ καλό βιβλίο είναι και το Λύκε Λύκε είσαι εδώ? που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική και είναι ιδανικό για νήπια και σχετικό με το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού!

Έχουμε περάσει κάμποσα απογεύματα διαβάζοντας αυτό το βιβλίο παρέα με τον Ντίνο! Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις και συζητήσεις και χαίρομαι πολύ που είναι παιδί της συζήτησης! Παιδί που μιλάει και δεν φοβάται! Παιδί που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του ακόμα και σε αυτή την ηλικία! Κάνει λάθη και αυτός, κάποιες φορές τα παραδέχεται κάποιες άλλη ρίχνει το φταίξιμο σε άλλους! Είμαι, όμως, εδώ να το συζητήσω μαζί του! Να μου πει γιατί και πως!

Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Το βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή με εικονογράφηση Αιμιλίας Κονταίου μας δείχνει τους τρόπους πώς να σταματήσουμε κάποιον που μας ενοχλεί και μας φοβερίζει φοβίζει!

Μιλάμε στην δασκάλα μας, μιλάμε στους γονείς μας! Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης είναι αυτοί!

Σχολικός εκφοβισμός

Η ιστορία του κακού Λύκου συσχετίζεται απόλυτα με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού!

Στα μάτια του μικρού παιδιού ο νταής του σχολείου φάνταζε σαν λύκος! Προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον αποφύγει. Δεν θέλει να τον κοροϊδεύει ούτε να τον μειώνει μπροστά στους φίλους του. Πόσο μάλλον να το τρομοκρατεί! Το μικρό παιδάκι πολύ σοφά έπραξε και μίλησε στην δασκάλα του! Η δασκάλα του ήταν αυτή που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και έτσι το παιδάκι δεν είχε τίποτα να φοβηθεί πια!

Εύχομαι ο σχολικός εκφοβισμός και η ενδοσχολική βία να λάβουν τέλος ΣΗΜΕΡΑ κιόλας!

Εύχομαι όλες οι δασκάλες να είναι εκεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να υπερασπιστούν τα θύματα και να μιλήσουν στον θύτη!

Εύχομαι ΟΛΟΙ οι γονείς να έρθουν λιγάκι πιο κοντά στο παιδί τους!

Εύχομαι να μην ξαναδούμε δυσάρεστες ειδήσεις στην τηλεόραση όσον αφορά το ζήτημα αυτό!   

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και λέμε ΟΧΙ παρέα με τα παιδιά μας διαβάζοντας ένα βιβλίο που αναφέρεται στο ζήτημα αυτό!

Σε μαμαδογλυκοφιλώ.

Εύη.

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.