Διαβάσαμε το Γιατί κλαις; του Βασίλη Αλεξάκη

Γιατί κλαις;

Πολύ πιθανόν βλέποντας αυτό το άρθρο να νομίζεις πως πρόκειται για άλλο ένα παιδικό βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε. Όμως, πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν, όπως ακριβώς έγινε με ένα από τα προηγούμενα άρθρα μου και ένας τίτλος χωρίς απαραίτητα να θέλεις να παραπλανήσει τους αναγνώστες γίνεται παραπλανητικός από μόνος του. Το βιβλίο του κ. Βασίλη Αλεξάκη Γιατί κλαις; δεν είναι ένα βιβλίο που θα διαβάσεις στο παιδί σου πριν πέσει για καληνύχτα. Και θα μάθεις το γιατί.

Διαβάσαμε το Γιατί κλαις; του Βασίλη Αλεξάκη

Βασίλης Αλεξάκης

Ο Ελληνο-Γάλλος συγγραφέας έγραψε αυτήν εδώ την ιστορία και ο κ.Νικόλας Ανδρικόπουλος της έδωσε εικόνα. Δεν ξέρω γιατί θέλησε να γράψει σε αυτή την ηλικία μια τέτοια ιστορία. Ίσως γιατί, πια, μπορεί να ξέρει. Ίσως γιατί πίστευε πως πρέπει να διαβαστεί από τους γονείς. Ίσως γιατί πολλοί από εμάς -ήξερε- πως θα δούμε ένα κομμάτι του εαυτού μας μέσα στην ιστορία του. Ίσως γιατί έχει ελπίδα μέσα του, μπόλικη, και πιστεύει πως αρκετοί γονείς θα αλλάξουν πλεύση βλέποντας μπροστά τους το πόσο κακό κάνουν στο παιδί τους.

Γιατί κλαις; ‘Ενα βιβλίο για την παιδική κακοποίηση.

Κανένας άνθρωπος δεν γεννήθηκε γονιός. Κανένας γονέας δεν είναι τέλειος. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Δεν ξέρω αν όλοι οι γονείς θέλουν το καλό των παιδιών του. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου. Ξέρω, όμως, πως οι περισσότεροι γονείς προσπαθούμε για εκείνα καθημερινά, παλεύουμε διαπραγματευόμαστε, υποχωρούμε και δουλεύουμε με τον εαυτό μας.

Γιατί κλαις; Τι σε έπιασε?

Γιατί κλαίει ένα παιδί? Γιατί ένα παιδί χτυπιέται? Γιατί ένα παιδί κρατά σιγή ιχθύος ύστερα από απανωτές επιπλήξεις. Γιατί ένα παιδί ξεσπά και φωνάζει? Φταίει το παιδί που σε χειρίζεται?Αυτές είναι μόλις κάποιες από τις ερωτήσεις που οι περισσότεροι ξέρουμε τις απαντήσεις.

Διαβάσαμε το Γιατί κλαις; του Βασίλη Αλεξάκη

Διαβάζοντας την ιστορία το στομάχι μου δέθηκε κόμπος. Γιατί πολύ απλά είδα την ασχήμια που εκδηλώνω στα παιδιά μου. Είδα εμένα, τα νεύρα μου, το ξέσπασμά μου στα παιδιά, είδα τα μάτια των παιδιών μου. Ξέρεις όμως τι? Χαίρομαι που διάβασα αυτή την ιστορία. Γιατί τώρα είδα την εικόνα που έχω όλες εκείνες τις φορές που θυμώνω.

Κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη.

Έδωσα στο βιβλίο αυτό την ιδιότητα του καθρέφτη. Γιατί πολύ απλά είδα εμένα. Θα μου πεις πριν το διαβάσεις δεν ήξερες πως έχεις μαλώσει πολλές φορές το παιδί σου άδικα χωρίς να φταίει? Δεν ήξερες πως ένα παιδί έχει δικαίωμα να τρέξει, να λερωθεί, να γκρινιάξει, να κάνει κολοτούμπες, να ξεσηκώσει τη γειτονιά..να..να..να… Φυσικά και ήξερα. Ξέρω επίσης πως τις περισσότερες φορές που μαλώνω τα παιδιά μου είναι για τους άλλους.

Διαβάσαμε το Γιατί κλαις; του Βασίλη Αλεξάκη

Μην φωνάζεις θα ξεσηκώσεις τη γειτονιά.

Μην τρέχεις μέσα στο σπίτι ενοχλείς την από κάτω. Μην τρως μέσα στο αυτοκίνητο θα νευριάσει ο μπαμπάς. Μην τρέχεις στις σκάλες ταράζεις το σκυλί της της πολυκατοικίας. Παίξε με τον Γιαννάκη θα στεναχωρηθεί. Δώσε σημασία στον ξάδερφό σου θα κλαίει. Δώσε το παιχνίδι σου μάθε να μοιράζεσαι. Και πάει λέγοντας.

Δεν είναι μόνο η σωματική βία ξέρεις.

Ένα παιδί δεν κακοποιείται μόνο αν τρώει σφαλιάρες όπως λέει και το βιβλίο. Ένα παιδί δεν κακοποιείται μόνο αν μπαίνει τιμωρία στο μπάνιο με κλειστό το φως. Ένα παιδί κακοποιείται και όταν του καταστρέφεις τον ψυχικό του κόσμο, χρησιμοποιώντας ένα σωρό κοσμητικά επίθετα και ρήματα. Είσαι άχρηστος, δεν σε κόβει, δεν σε αναγνωρίζω, έχασες την εμπιστοσύνη μου, δεν το αξίζεις και άλλα πολλά.. Λέξεις που γκρεμίζουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Θέλω πολύ να διαβάσεις αυτό το βιβλίο.

Θέλω πολύ να δεις κι εσύ αυτό που είδα. Θέλω κι εσύ να νιώσεις αισιοδοξία όταν το τελειώσεις όπως ακριβώς ένιωσα κι εγώ. Μην μείνεις στο γεγονός πως κάνουμε κακό στα παιδιά μας με τα λεγόμενα και με τις πράξεις μας κάποιες φορές, ακόμα και άθελά μας οι περισσότεροι. Μείνε στο ότι τώρα ξέρεις και θα κάνεις το αδύνατο δυνατό να σκεφτείς πριν μιλήσεις την επόμενη φορά. Να πάρεις βαθιές ανάσες πριν θυμώσεις. Να μετρήσεις μέχρι το 10 όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί. Να σκεφτείς πως κι εσύ ήσουν παιδί και πως όλα μα όλα λύνονται αν το θέλεις. Αρκεί να θέλεις.

Γιατί κλαις; Ένα βιβλίο για ώριμα παιδιά και ανώριμους γονείς! Ένα βιβλίο που αν είσαι γονέας πρέπει να το διαβάσεις.

Δύο τυχεροί αναγνώστες μπορούν να κερδίσουν το βιβλίο. Ακολούθησε τα βήματα της φωτογραφίας στο Facebook και συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής που ακολουθεί ώστε να συμπεριλάβω τα στοιχεία σου στην κλήρωση που θα κάνω.

Λήξη διαγωνισμού 22 Απριλίου

Όροι διαγωνισμού.

  1. Δεκτές οι συμμετοχές εντός Ελλάδος.
  2. Το βιβλίο δεν ανταλλάσσεται με άλλο ή με χρήματα.
  3. Η κλήρωση θα διεξαχθεί από εμένα.
  4. Αν ο νικητής είναι κάτοικος Αθηνών θα παραλάβει το βιβλίο από τον Πολυχώρο Μεταίχμιο. Αν όχι θα του σταλεί ταχυδρομικά. Τα έξοδα αποστολής τα επιβαρύνεται ο αποστολέας.

Σε μαμαδογλυκοφιλώ.

Εύη.

Evi Sachinidou
Evi Sachinidou

Είμαι η Εύη και σε καλωσορίζω στον ονειρόκηπό μου! Εδώ μοιράζομαι μαζί σου την καθημερινότητά μου, την ζωή με τα παιδιά, τα δικά μου μυστικά ομορφιάς, εύκολες και γρήγορες συνταγές,τα ταξίδια μου και κάποια Lazy nights με περίεργα Cocktails για συντροφιά! We are Family!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.